Crna kronika
KUTJEVČANKA OŠTEĆENA ZA TISUĆE KUNA

Bez znanja žrtve uzeo zajam na njezino ime
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

KUTJEVO

Tridesettrogodišnja Kutjevčanka nesvjesno je postala nova žrtva kradljivaca osobnih podataka. Kako doznajemo iz Policijske uprave požeško-slavonske, 33-godišnjakinja je u ponedjeljak prijavila da je još uvijek nepoznata osoba ove godine, koristeći se njezinim osobnim podacima, podigla zajam od nekoliko tisuća kuna koji joj je u ratama došao na naplatu.

Policija je pokrenula potragu za kradljivcem identiteta, protiv kojeg slijedi kaznena prijava.

Brojni su načini na koji lopovi dolaze do tuđih osobnih podataka, a jedan od njih je i da kopaju po - tuđem smeću! Naime, istoga dana kada je Kutjevčanka prijavila prijevaru, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjaka koji je od prosinca 2012. do ožujka 2014. na području Varaždina, Kuršanca i Koprivnice pretraživši kante za smeće pronašao odbačene račune i druge dokumente s osobnim podacima devet osoba. Bez njihova znanja i suglasnosti telefonski je (!?) zaključio pretplatničke ugovore s dva teleoperatera navevši osobne podatke tih osoba, uključujući OIB. Tako je sklopio ugovore za 25 telefonskih brojeva na ime pojedinih osoba kojima se potom on koristio. Ljudima koji o tome nisu imali pojma napravio je dugove za račune više od 31.000 kuna.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) savjetuje građanima da, prije nego što račune sa svojim osobnim podatcima bace u koš za smeće, dobro razmisle što bi se moglo dogoditi da ih netko pronađe.

- Izliste s osobnim podacima koji vam više ne trebaju - uništite! Čuvajte osobne podatke od neovlaštenih dostupa jakim šiframa. Ostavljajte samo nužne osobne podatke, odnosno imate pravo znati zašto se od vas traži određeni opseg osobnih podataka - navode u AZOP-u.

Iz Agencije navode i da građani budu oprezni pri ostavljanju osobnih podataka na internetu (društvenim mrežama, poslovnoj mreži...), koji su onda dostupni svima. Sve to kriminalac može zloupotrijebiti.

Sandra LACIĆ
ŠTO AKO PRIMIJETITE KRAĐU

Agencija za zaštitu osobnih podataka u svom letku “Ne budi meta kradljivaca identiteta” objašnjava što učiniti ako građani primijete da je netko zloporabio njihove podatke. “U slučaju zloporabe osobnih podataka ili krađe identiteta nužno je odmah reagirati i slučaj prijaviti policiji. Ako se radi o lažnim ugovorima, nužno je odmah o tome obavijestiti pravnu osobu s kojom je ugovor sklopljen. Također, a budući da se, osim što je riječ o kaznenom djelu, radi i o povredi Zakona o zaštiti osobnih podataka, može se podnijeti zahtjev za zaštitu prava Agenciji za zaštitu osobnih podataka pisanim putem ili putem online zahtjeva”, savjetuju iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

istraga

POLICIJA TRAŽI KRADLJIVCA IDENTITETA

Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike