Kultura
IZLOŽBA LUTAKA I LUTKOSLIKA “99” MARGARETE PERŠIĆ

Hoće li dati izloške “na bubanj” i pretvoriti ih u prave zlatnike?
Objavljeno 5. prosinca, 2017.

ZAGREB - U zagrebačkoj Galeriji ULUPUH do 14. se prosinca može pogledati zanimljiva izložba Margarete Peršić, koja obuhvaća 99 lutaka i lutkoslika izrađenih kombiniranom tehnikom (ilustracija, lutkarske tehnike), uglavnom od recikliranih predmeta, nadahnutih ljudima koje je autorica susretala, rečenicama i mislima iz pjesama i knjiga.

Naslov izložbe “99” referira se na narodnu priču o kralju koji je imao sretnog i zadovoljnog slugu. Čudeći se njegovu zadovoljstvu, podmetnuo mu je vreću s 99 zlatnika da dokaže da je i sluga, kao i svi ostali, rob težnje savršenstvu. Sluga je podlegao - počeo je prebrojavati svoje blago i razmišljati kako da dođe do još jednog zlatnika i postigne savršenstvo. S vremenom je postao natmuren, umoran i nezadovoljan. Upao je u krug od 99, a kralj ga je otpustio ne želeći imati pokraj sebe takvoga slugu - ističe se u najavi izložbe, čije je otvorenje 6. prosinca.

Autorica pred sebe postavlja izazov: Može li samo stvarati bez ikakve novčane naknade i je li svaki njezin rad poput zlatnika? Vodi li svaki sljedeći rad do savršenog broja? Ili zadovoljstva? Je li proces stvaranja samoispunjavajući ili je potrebno zaokružiti cjelinu? Hoće li imati inspiracije, hoće li bez očitog ponavljanja uspjeti istaknuti posebnost emocija koje ju vode? Ili će upasti u repetitivnu zamku tržišta i komercijalne vrijednosti? Što će sresti na kraju puta, kada izradi 99 lutaka i završi njihove priče? Hoće li ju broj 99 natjerati da prijeđe prag i izloži 100. lutku? Hoće li dati izloške “na bubanj” i pretvoriti ih u prave zlatnike i tako zamijeniti trud, volju, dio života platnim sredstvom?

Ako kustosi dobivaju honorar za tekst o radu umjetnika, ako galerija dobiva sredstva za izložbu umjetnika, ako studenti dobivaju honorar za pomoć u postavljanju i čuvanje izložbe, ako su grafičari honorirani za dizajn kataloga, koja je umjetnikova plaća, pita se autorica.

Ovom izložbom ona postavlja pitanja. Nema odgovore. Ne potvrđuje nikakve teze, samo želi zadovoljiti svoju znatiželju i vidjeti hoće li i sama upasti u istu zamku u koju je upao sluga ili će otkriti ponovo da je stvaralačka moć dovoljna za sreću!? N.Vek.

IZRAĐUJE IGRAČKE I LUTKE, ŽONGLIRA...

Margareta Peršić (1976., Zagreb) završila je 2000. Pedagošku akademiju na temu “Priča, slika, slikovnica”. Proteklih 20-ak godina aktivno se bavi i pronalazi veliko veselje u izradi ilustracija, igračaka i lutaka, žongliranju, pripovijedanju priča te uređenju prostora. Margareta je sudjelovala na mnogim pedagoškim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu te vodila brojne lutkarske, dramske i likovne radionice. Članica je ULUPUH-a, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te Hrvatskog centra za dramski odgoj. Imala je dosad 18 samostalnih te sudjelovala na 60-ak skupnih izložbi. Diplomirala je na Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu (IWP).

Možda ste propustili...

OSJEČKA PROMOCIJA “EZANA” IVANE ŠOJAT

Roman o ljudima i čovjekovu dobru i zlu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BALET "ORAŠAR" ŠESTU SEZONU RASPRODAN

imamo energiju, jedva čekamo izaći na scenu

2

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA

Osječkom gudaćem kvartetu najveći broj bodova u konkurenciji svih kvarteta

3

U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Tribina o životu radnika u Slavoniji