Sport
POLOVINA PRVENSTVENE UTRKE

Bijelo-plavi dva boda manje, ali i mjesto više
Objavljeno 5. prosinca, 2017.
Osijek je od lipnja odigrao 29 utakmica, a do kraja polusezone broj će se popeti na 31

Iza nas je polovina prvenstva, pa je zanimljivo vidjeti što su nogometaši Osijeka u njoj učinili u odnosu prema prošloj sezoni.

Naravno, kada govorimo o polovini, riječ je samo o prvenstvu, jer je Osijek od lipnja do danas odigrao čak 29 utakmica, a do kraja prvog dijela sezone taj će se broj popeti na 31 susret. Inače, prošle jeseni Osječani su ukupno odigrali 23 utakmice, a povećani broj nastupa, naravno, uvjetovan je povratkom na europsku scenu, na kojoj je Osijek trajao puno duže negoli se očekivalo, pa već samim time se može reći kako je napravljen iskorak u odnosu prema prošloj sezoni.

Slično kao lani

U prvenstvu Osijekove brojke su, nakon 18. kola, otprilike slične kao i lani. Dosad su bijelo-plavi osvojili dva boda manje (32), ali su plasirani jedno mjesto više (3.), a za vodećim je zaostatak isti - 12 bodova. Ono što je lošije u odnosu prema istom vremenu ove sezone to je prednost nad petoplasiranim. Prošle sezone je iznosila +13, a ove je devet bodova više u odnosu prema Interu Zaprešić. Kada je razlika pogodaka u pitanju, tu je Osijek u plusu. Zabio je pet više, a primio tri više negoli na polovici odigranih utakmica prošle godine. Te brojke, ako gledamo zasebno samo prvenstvo, ne otkrivaju poseban progres na rezultatskom planu ako ćemo se držati stajališta kako Osijek ima kvalitetniju momčad u odnosu prema prošloj sezoni. No, to je također priča s dva lica. Zekić je ljetos dobio dosta novih lica u svlačionici, neka su dolazila u posljednjim danima prijelaznog roka, a sezona je Osječanima počela vrlo rano već krajem lipnja, tako da pravog vremena za uigravanje tog novog igračkog ešalona nije bilo. Zekić će ga dobiti tek ove zime, s tim da nije isključeno kako će opet u svlačionicu dobiti neke nove igrače. U biti, najveći problem ove jeseni je previliki broj remija. Osijek ih je nakupio čak osam ,što je daleko najviše među prvoligašima. Zbog toga Osijek ima i dvije pobjede manje, ali i dva poraza manje u odnosu prema prošlosezonskih 18 kola.

Lov na “dvojku”

Ono što je rezultatski lošije jest pohod u hrvatskom Kupu koji je Osijek ove sezone završio u četvrtfinalu porazom od Hajduka na svom terenu, a lani su se probili do polufinala, gdje ih je zaustavila Rijeka. Uglavnom, Osječani više nemaju mogućnost nadmašiti prošlosezonski učinak na kraju jeseni kada su osvojili 38 bodova. Mogu ga tek izjednačiti, ali zato im je ostaje mogućnost boljeg plasmana. Trenutačno su trećeplasirani samo zbog manje postignutih pogodaka od Hajduka, a raspored im daje za pravo da se nadaju maksimalnom učinku u posljednja dva kola jer ih čekaju susreti s dvije posljednjeplasirane momčadi Rudešom i Istrom 1961. Uglavnom, kako sada stvari stoje, bijelo-plavima ostaje bitka za drugo mjesto u prvenstvu jer zaostatak za Dinamom je velik, ali prva tri kola proljetnog dijela prvenstva sve bi to mogla okrenuti jer Zagrepčane u njima očekuju gostovanja u Gradskom vrtu i na Rujevici, te derbi s Hajdukom u Maksimiru. Dakle, još je uvijek dosta toga otvoreno, ali ako žele doista ovu sezonu učiniti boljom od prošle, onda više ne smiju rasipati bodove u utakmicama poput ovih koje ih čekaju u posljednja dva kola ove jeseni. Uostalom, ako bi Osijek uspio sezonu završiti na drugom mjestu, bio bi to njegov najbolji plasman u povijesti kada su u pitanju prvoligaška natjecanja.

Dalibor KELER
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana