Sport
TREĆA HNL “ISTOK” - JESEN 2017./2018.

Polovina lige za dva mjesta
koja vode među drugoligaše
Objavljeno 5. prosinca, 2017.
Od prvoplasirane do sedme momčadi na tablici razmak je samo četiri boda

Uzbudljiva i zanimljiva jesenska završnica jamči identičan proljetni nastavak! Posljedica je to izjednačenosti momčadi od kojih svaka, praktički, može pobijediti svaku ovisno o danu i nadahnuću u njemu. Ovosezonsko izdanje zanimljivije je i zbog povećanog broja ambicioznih klubova koji bi željeli hijerarhijski napredovati. Najbolja je za to aktualna prigoda budući da se državni drugoligaški saziv sljedeće sezone povećava na 16 sudionika među koje će dospjeti dva iz “istočnog” trećeligaškog okruženja koji objedinjuje klubove iz sjeverozapadne Hrvatske te Slavonije i Baranje. Godinama nitko od pobjednika, odnosno drugoplasiranog i(li) trećeplasiranog kojima sustav omogućava natjecateljski iskorak, nije konzumirao drugoligaški i profesionalni status ponajprije zbog izostanka želje i mogućnosti, a oni koji su se kandidirali za ishođenje licence odustajali su nakon odbijenice u prvom krugu. Sve do protekle sezone, kada su se u Varaždinu stekle pretpostavke za povratkom u državnu elitu, pa je istoimeni sastav sada u njezinu drugom razredu.

Njegovim putem sada će dva, ali pod velikim upitnikom koja budući da se, ponajprije, pola lige može upustiti u tu utrku poslije 15 jesenskih etapa. Unutar, naime, četiri boda čak je sedam klubova zaključno s Marsonijom koja je, nekako, najglasnija u povratničkoj želji. Razlike su, dakle, relativno lako dostižne, a taj potencijal ovisit će i o predstojećim zimskim kadrovskim zahvatima kada će se ambiciozniji sigurno pojačati. Među njima je i druga momčad Osijeka koja ne mora posegnuti za pojačanjima sa strane budući da ima zavidne unutarnje rezerve i bit će zanimljivo vidjeti kako će ih koristiti u nastavku prvenstva. Osim toga tandema, još je nekoliko istaknulo kandidaturu kojima, međutim, predstoje i infrastrukturni zahvati koji, uglavnom, nedostaju.

Pitanje je, isto tako, hoće li itko ispasti iz lige iako propozicije kažu da bar zadnji mora. U viši će, naime, razred dva kluba, a čini se da Varaždin neće natrag, tako da uz dva nova četvrtoligaša to ponovno čini brojku 16. Događalo se, uz to, da oba četvrtoligaška saziva, koja gravitiraju “istočnom” trećeligaškom, ne iznjedre novog sudionika, a prema sadašnjoj situaciji čak bi tri trebali načiniti taj iskorak. U svakom slučaju, bolje je izbjeći zadnju poziciju nego čekati ljetna rješenja krovne nogometne organizacije...

Dražen LEKŠAN

BSK

Permanentno pri vrhu

S(p)retnim raspletom zimovat će na vrhu, ali se ne može reći da je jesenska titula nezasluženo stigla u Bijelo Brdo. Tamo radišni osječki trener Davor Rupnik godinama radi dobar posao, čija je posljedica permanentno obitavanje pri vrhu te plasman igrača u lukrativnije sredine. Stoga se svake (polu)sezone kadar, manje ili više, obnavlja, a da se dosegne najavljena želja hijerarhijskog iskoraka pojačanja su nužnost i zbog potrebe širine.

Bedem

Start uskratio jesensku titulu

Da nisu, zbog sudjelovanja u Kupu Hrvatske, imali slabiji ulaz u sezonu, Ivankovčani bi ponijeli jesensku titulu. Ukupni je dojam, uz to, pokvario uvjerljiviji zaključni poraz od mladića Osijeka tako da postoji upitnik nad mogućnostima. Prema viđenom, ukupno su, međutim, djelovali najmoćnije s nekoliko vrlo, vrlo zanimljivih pojedinaca. To nije slučajnost jer se u Ivankovu niz godina kvalitetno radi tako da samo o želji i potrebi kluba ovisi njegov budući status.

Koprivnica

Zaokret za 180 stupnjeva

U odnosu prema prošloj sezoni, u tekućoj je načinjen zaokret za 180 stupnjeva. Nakon, naime, proteklog spašavanja statusa sada su Koprivničani u ravnopravnoj utrci za drugoligaškim društvom o kojem, čini se, nisu još donijeli definitivni stav. Na terenu im je bio prilično rezolutan zahvaljujući angažiranju svježeg trenera Josipa Omrčena Čeke koji je stvorio i te kako potentnu momčad. Na kraju im je tron izmaknuo za dva pogotka, ali je to sporedno u odnosu na kompletno jesensko zadovoljstvo.

Slavija

Stabilnost pleternička konstanta

Duže vrijeme s, praktički, identičnim igračkim kadrom koji vodi Dalibor Bognar pokazatelj su stabilnosti kluba iz Pleternice. Nakon što su protekle sezone uzeli “predah” zaključivši je skromnijim plasmanom, ove su ponovno u vrhu zahvaljujući seriji od deset utakmica bez poraza u kojoj je osvojeno 24 od ukupno 27 bodova. Problematičan je bio ulaz te drugi jesenski poraz u 15. kolu kod belišćanskog “fenjeraša”.

Osijek II

(Ne)efikasnost pokvarila skor

U odnosu prema protekloj sezoni, trener Dino Skender tekuće ima bitno promijenjen igrački kadar, reklo bi se, i manjeg potencijala. Unutarnji, dakako, postoji i odluče li se u Gradskom vrtu za drugoligašku momčad, to će, vjerojatno, i ostvariti. Iako je bilo nekoliko jesenskih podbačaja, “bijelo-plavi” su, uglavnom, dominirali i stvarali pregršt prigoda, ali su ih manji postotak realizirali tako da bi plasman sigurno bio bolji od ukupnog dojma.

Čepin

Najugodnije iznenađenje

Čepinčani su ušli u viši razred i zatim ostali bez većeg broja iskusnijih igrača! Đakovački trener Igor Toth morao je zasukati rukave i od mlade momčadi stvoriti konkurentnu, koja će moći zadovoljiti potrebe jačeg natjecanja. Rezultati, kao posljedica igre, iznad su očekivanja, vjerojatno, i tamošnjim klupskim aktivistima, a posebice su bili moćni pokraj Uljare, gdje je šest sastava ostavilo bodove, a samo Slavija s premijere odnijela bod. Uz to je na sebe pozornost skrenula i nekolicina mladih igrača, pa je zadovoljstvo potpuno.

Marsonia

Špehar i Labak čekaju “Olu” i “Mandžu”

Višegodišnja želja Brođana povratka u državnu elitu tekuće bi se sezone mogla početi ostvarivati. Ponajprije zbog jesenske završnice, u kojoj su čelnici angažirali karizmatični trenerski tandem Roberta Špehara i Antuna Labaka, koji su brzo ujedinili svlačionicu i u zadnje četiri etape osvojili deset bodova bez primljenog pogotka. Uđu li u klub, u nekom obliku, Ivica Olić i Mario Mandžukić tada će se sigurno nastojati izboriti drugoligaški status koji, istina, ni sada nije nemoguća misija. Tada će, međutim, biti definitivna, a o čemu će se vrlo brzo znati.

Međimurje

Prvak probuđen u završnici

U dva navrata osvojiti titulu prvaka i potom ne konzumirati viši natjecateljski status Čakovčani su ljetos platili egzodusom igrača i pomanjkanjem motiva. Stoga su rezultati u prvom dijelu jeseni bili mizerni, ali kada su (u)vidjeli da je vrag odnio šalu zbijeni su redovi i znatno popravljen plasman te dojam. Iako će i tekuća za nekadašnjeg prvoligaša biti izgubljena sezona u natjecateljskom smislu.

Mladost

U okvirima mogućnosti

Uz nekoliko bodova više zimska bi atmosfera, nedvojbeno, bila povoljnija. Ždralovčani su u završnici jeseni pokvarili ukupan skor koji ih je većim dijelom jeseni svrstavao u gonji dom, odnosno pri vrhu redoslijeda. Plasman je, zapravo, u okvirima mogućnosti i ambicija koje primarno sežu u zadržavanju aktualnog natjecateljskog statusa jer za više nema potrebe ni temelja.

Oriolik

Tri petice za miran zimski san

Oriovčani su ravnomjerno rasporedili rezultate svojih jesenskih utakmica. Po pet su, naime, puta pobijedili, remizirali i izgubili ostvarivši pozitivnu gol-razliku te se smjestivši relativno daleko od najugroženijih momčadi. Kako se za više nema mogućnosti, tada je želja zadržati status stabilnog trećeligaša kakva je i aktualna percepcija premda bi igrački kadar trebalo osvježiti i proširiti.

Bjelovar

Platili danak Kupa

Bjelovarčani su od svih “istočnih” trećeligaša najduže ostali u natjecanju Kupa Hrvatske, na što im je bio veći fokus nego na prvenstvo. Stoga je ono trpjelo, ali je duže obitavanje u kupu bio dodatni motiv jer drugoga u tome gradu nema. Zbog izostanka potencijala za više, pa je stoga zadržavanje statusa i postojećeg stanja zadovoljavajuće, a situaciju je popravila zaključna domaća pobjeda nakon koje je dno ostalo udaljenije.

Slavonija

Ambicije bez pokrića

Ljetošnji rastanak s trenerom Robertom Špeharom najbolje su pokazale nestanak požeške ambicije za skorašnjim hijerarhijskim iskorakom. Premda su se i one činile znatno iznad trenutačnih mogućnosti, nakon čega je aktualni pad, praktički, bio očekivan. U prosječnost, pa i nešto ispod toga s upitnikom kako dalje jer se tavorenje čini izglednom opcijom. Status, vjerojatno, neće biti ugrožen, pa je to, odnosno bit će, najvažniji rezime (polu)sezone.

Vukovar 1991

Zabrinjavajuća završnica

Prvi dio jeseni bio je ohrabrujući, ali je potom stigla katastrofalna završnica od pet u nizu zaključnih poraza, koja je sigurna donijela golemu zimsku zabrinutost i tjeskobu. Danak je prvi platio trener Goran Meštrović, ali njegovim odstupanjem situacija se nije ni za milimetar popravila, a, štoviše, nastavio se slobodan pad. Relativno udaljeniji od najugroženijih, ali ne dogodi li se zimski radikalniji zaokret ponirući će se trend, nedvojbeno, nastaviti.

Đakovo Croatia

Nastavljeno tavorenje

Đakovčani su više godina u silaznom trendu koji je nastavljen i u tekućoj sezoni. Zbog čega je sredinom jeseni odstupio karizmatični trener Antun Labak, ali njegov nasljednik Hrvoje Piplica nije uspio preokrenuti tijek jesenskih zbivanja. Igrački su Đakovčani svake (polu)sezone sve tanji, a svježe i jače snage se ne naziru tako da predstoji zahtjevno proljeće u borbi za ostanak.

Varteks

Sugrađani pokupili vrhnje

Nakon treska u, praktički, zadnji hrvatski razred, Varaždin je krenuo putem nogometnog oporavka. U klubu, međutim, istoimenog drugoligaša jer je trećeligaš znatno ispod te razine nakon što je stigao iz razreda niže. Očito da za dva kluba visokog natjecateljskog statusa tamo nema resursa iako je Varteks bolje izgledao na travnjaku nego što je ostvario rezultate. Zbog čijeg izostanka slijedi proljetna borba za ostanak.

Belišće

Očekuju se bolji proljetni dani

U gradu papira ništa novoga budući da su “tigrovi” ponovno sukladni tome papirnatom pridjevu. Višegodišnji je to trend koji, izvjesno, rezignira sve poklonike nogometa iz toga sportskog grada gdje duže vrijeme nema kvalitetnog pomaka u radu s mladima tako da se igrači nabavljaju sa strane. U međuvremenu je za kormilo kluba ponovno došao prekaljeni Branko Kaptalan, a za trenera imenovan osječki Splićanin Zdenko Adamović, koji su načinili pomak te se mogu očekivati bolji belišćanski proljetni dani. Samo, međutim, u kontekstu opstanka u konkurenciji jer će se za drugo, odnosno više trebati (na)čekati.

Strijelci

11 pogodaka - Jambrušić (KC), Škvorc (ME); 9 pogodaka - Brlić (ČE), Boban (SLA); 8 pogodaka - Agatić (ČE), Sučić (ML); 7 pogodaka - Bajić (BED), M. Peharda (SLV), Abramović (ĐCR); 6 pogodaka - Mikić (SLV), Šimičić, Popović (BSK); 5 pogodaka - Munivrana (ME), Jurić (OR), Bekavac (VU); 4 pogotka - Madžarević, Mišić, Bundavica (MA), Mrdeša (BED), Jakovljević (BEL), Brcković (KC), Šoštarić (VA), Marcijuš (ME); 3 pogotka - Mišković, Rajić (OS), Dorić (BSK), Sambol, Validžić, Raić-Sudar (BED), Tucaković, Čakarić (KC), I. Smojvir, Majstorović (SLA), Sivrić (MA), Ćorić (VU), Marinović, Marušić (OR), Kuprešak (BJ), Vrbanić (ML), Matoković (BEL); 2 pogotka - Ejupi, Talys, Čikvar, Marić, Lončar, Žaper (OS), Pačar, Eling, Ciprić (BSK), Petričević (ĐCR), Kuburić, Gačić (ČE), Šubara, Blašković, I. Peharda, Jakovljević, Solić (SLV), Tustonjić, Smolčić, Lučić (BED), Kožul, Jazvić (VU), Jakešević (SLA), Šiprak, Kozić, Hajdarović, Makopek-Pušec (BJ), Ratković, Pranjić (BEL), Antonović, Slunjski (ME), Pleić (ML), Kovačić, Sminderovac (KC)...

Možda ste propustili...

UPITAN I NASTUP NA “TOURU”

Vingegaard je završio na operacijskom stolu

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

PRVENSTVO HRVATSKE U HRVANJU

Roko Ćurić potvrdio odlazak na Euro

Najčitanije iz rubrike