Svijet
POSEBAN STATUS

London i Škotska ne žele iz EU
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Vezani članci

BREXIT

Irska blokira pregovore?

London i Škotska smatraju da bi i oni trebali imati poseban status nakon Brexita kako bi mogli ostati na zajedničkom europskom tržištu i u carinskoj uniji ako se to dopusti Sjevernoj Irskoj, prenosi Reuters.

Velika Britanija pristala je u ponedjeljak da Sjeverna Irska ostane “regulatorno usklađena” s Europskom unijom nakon Brexita kako bi se izbjegla “tvrda” granica, kazali su izvori iz irske vlade. “Ključna fraza je jasna predanost zadržavanju regulatorne usklađenosti kad je riječ o pravilima carinske unije i unutarnjeg tržišta koja su potrebna kako bi se podržao sporazum postignut na Veliki petak, gospodarstvo na otoku i granica”, kazali su. To prema irskim izvorima znači da je Velika Britanija pristala zadržati na području Sjeverne Irske propise koji se odnose na zajedničko europsko tržište i carinsku uniju slične onima koji su sada na snazi kako u regulatornom smislu ne bi bilo razlike u odnosu prema pravilima koja vrijede u Republici Irskoj, odnosno u Europskoj uniji. “Goleme su implikacije za London ako je Theresa May pristala da je moguće da dio Ujedinjenog Kraljevstva ostane na zajedničkom tržištu i u carinskoj uniji nakon Brexita”, komentirao je na Twitteru gradonačelnik Londona, Sadiq Khan. “Stanovnici Londona glasali su premoćnom većinom da ostanu u EU i sličan dogovor mogao bi ovdje sačuvati desetke tisuća radnih mjesta”, dodao je.H

Škoti nisu za Brexit

Predsjednica škotske vlade Nicola Sturgeon također smatra da bi se dogovor sa Sjevernom Irskom moglo primijeniti i na druge dijelove zemlje. “Ako dio Ujedinjenog Kraljevstva može zadržati regulatornu usklađenost s Europskom unijom i zapravo ostati na zajedničkom tržištu, zasigurno ne postoji dobar praktičan razlog zašto drugi ne mogu”, ocijenila je na Twitteru. Velika većina Škota glasala je na referendumu za ostanak u EU.

Možda ste propustili...

TIJEKOM ZIME OČEKUJE SE DOLAZAK NOVIH

U Srbiji čeka oko 3600 migranata

MAKEDONIJA ČEKA SAMO DOGOVOR S GRČKOM

NATO će pozvati Bosnu i Hercegovinu u MAP

GLAVNI TAJNIK UN-A UPOZORIO DA SVIJET NE IDE U DOBROM SMJERU

Klimatske promjene pitanje su života i smrti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana