Regija
PROGRAM “ZAŽELI”

Udruga Cicika pomaže i smanjuju nezaposlenost
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

ĐAKOVO - Među prvima Udruga žena Cicika iz Satnice Đakovačke potpisala je ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu programa zapošljavanja žena “Zaželi”, čija je ukupna vrijednost veća od 143,5 milijuna kuna, a koje su korisnicima uručili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić. U ime Cicika ugovor je potpisala predsjednica Božana Kovačić. Njihov program nosi ime “Pomoć i sreća” u okviru kojeg će, kaže Kovačić, biti zaposleno deset žena za teren - za obilazak 50 korisnika o kojima će brinuti, te dvije osobe koje će raditi u administraciji kao voditelj projekta i koordinator.

- Ovo je projekt s do sada najvećim financijskim iznosom koji je našoj udruzi odobren, vrijedan je 1.866.000 kuna i trajat će 28 mjeseci. Riječ je o nepovratnim sredstvima EU socijalnog fonda. Glavna aktivnost je obilazak domaćinstava starih i nemoćnih i osoba u nepovoljnom položaju bez dobne granice - pojašnjava Kovačić.

- Svaka žena imat će pet korisnika, a svaki korisnik imat će odobreno 200 kuna kojima ćemo kupovati potrepštine za kućanstvo. Prije nego počnu raditi sve će proći edukaciju i steći ispravu da su završile školu za njegovateljice. Slijed je da prvo idu u školu, nakon čega je 23 mjeseca prakse, radni odnos koji je zapravo praksa. Svaka žena koja bude radila na terenu dobit će bicikl koji će biti u vlasništvu ove udruge - pojašnjava Kovačić. U projektu imaju kalendar aktivnosti kojeg se moraju držati. Ono što slijedi je da voditelj i koordinator projekta dođu do žena koje će raditi, a to će biti u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb.

- Prošle godine imali smo projekt “Zaželi” koji se provodio na drugačiji način, a godinu ranije također smo imali sličan projekt u okviru javnih radova - kaže Kovačić. Nakon što žene prođu edukaciju i obave se svi potrebni pripremni radovi, žene bi na teren mogle krenuti s 1. travnja iduće godine. Kovačić napominje i kako je cilj projekta smanjivanje socijalne isključenosti starih i nemoćnih, ali i osoba u nepovoljnom položaju.

- Predviđeno je zapošljavanje žena starijih od 50 godina neovisno o tome kakvu stručnu spremu imaju, potom žene sa završenom srednjom školom i korisnici zajamčene minimalne naknade. No, ako ne bude dovoljno žena starijih od 50 godina, zaposlit će se i nešto mlađe. Važno je reći da žene koje nemaju završenu osnovnu ne mogu sudjelovati u projektu - naglašava Kovačić.M.Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠTO S NEKRETNINOM KOJU NASLJEDNIK NE ŽELI

Kuću s teretom nasljednik neće pa pripadne zajednici

2

STARO SLAVONSKO KOLINJE

Od svinje se prije ništa nije bacalo na svinjokolji

3

MARINA BUDIMIR ODGOVORILA HDZ-U:

Cilj im je srušiti mene kao iločku gradonačelnicu