Regija
VINSKI HOTEL, NOVI CENTAR I RESTORAN

Feravino mijenja izgled Feričanaca
Objavljeno 5. prosinca, 2017.
Feravino se odlučilo razvijati u turističkom smjeru te je već pripremilo nekoliko projekata kako bi promoviralo vinogorje

FERIČANCI - Kao što su vrhunski namještaj, parket i bačve od hrasta u prošlom stoljeću proslavili Đurđenovac, tako Feričanci definitivno danas ne bi bili poznati da nije vrhunskih bijelih i crnih vina.

40 milijuna kuna

Iza feričanačkih vina iz svježe linije Dika te moćne linije Miraz prepoznatljivih u Hrvatskoj i u svijetu stoji vinarija Feravino, koja je od 1996. bila u vlasništvu Nexe grupe, a posljednjih nekolikog godina vlasnik je obitelj Ergović, koja drži i poljoprivrednu tvrtku Osilovac. Posljednjih godina Feravino je u modernizaciju proizvodnje i unaprjeđenje poslovanja uložilo više od 40 milijuna kuna. Ponosi se tehnološkim podrumima za kontrolirane fermentacije bijelih i crnih vina, modernom punionicom te obnovljenim starim podrumom za odležavanje crnih vina u barrique bačvama i vincilirskom kućom, ugostiteljskim objektom na najpoznatijem vinskom položaju Goveđa glava. Značajna ulaganja su nastavljena i u ovoj godini je vinarija uložila tri milijuna eura u modernizaciju pogona. Uz investicije u suvremenu tehnologiju u podrumu, Feravino se odlučilo dodatno razvijati u turističkom smjeru te je pripremilo nekoliko razvojnih projekata kako bi promoviralo feričanačko vinogorje. Riječ je o kuriji Mihalović, Sportsko-rekreacijskom centru, Starom podrumu, Goveđoj glavi i Centru Feričanaca. U starom podrumu gdje je već postoji prezentacijska dvorana i kušaonica planira se na katu graditi restoran i apartmanski vinski hotel. Kurija Mihalović, koja se nalazi uz novi podrum, planira se pretvoriti u hotel, a krasile bi ga četiri zvjezdice. Sve su to veliki projekti koji će označiti pravi turistički zamašnjak i pretvoriti Feričance u turistički brend.

Uključiti OPG-ove

Idejni projekti su gotovi, završava projektna dokumentacija i pripremaju građevinske dozvole. Sve su to veliki projekti vrijedni nekoliko milijuna kuna, pa se njihova realizacija planira financirati sredstvima iz fondova EU.

- U sklopu naše obiteljske tvrtke Osilovac koja je nekada bila u sastavu Nexe grupe, razvili smo brend Feravino. Ulažemo znatna sredstva u tehnologiju vinarije, ali osim toga želimo od Feričanaca u suradnji s lokalnom zajednicom stvoriti jednu poželjnu turističku destinaciju. Planiramo raditi i smještajne i druge turističke objekte kojima bismo doveli ljude u Feričance, pa i u Slavoniju – rekao je Ivan Ergović, koji je nedavno s projektima kao i s daljnjim planovima razvoja nedavno upoznao i županijske dužnosnike.

FeraVino posljednjih nekoliko godina svojim gostima nudi mogućnost degustiranja vina u starom podrumu i vinoteci te obilazak vinarije i vinske ceste.

Razvoj turizma jedna je od glavnih strateških odrednica i feričanačke vlasti koja, kako kaže načelnik Marko Knežević, ima isti cilj kao i Feravino.

- Općina Feričanci u suradnji s Feravinom ovaj pitoreskni krajolik satkan od vinorodnih brežuljaka nastoji razviti kroz razne turističke projekte. Imamo slične ideje, slično razmišljamo i razvijamo jednu zajedničku strategiju s ciljem promoviranja Feričanaca u prepoznatljivo turističko odredište i smatram da smo na dobrom putu – kaže načelnik općine Feričanci Marko Knežević.

Treba reći da osim Feravina, u razvoj vinskog turizma Općina planira uključiti i OPG-ove koji bi trebali urediti svoje kušaonice.

Snježana FRIDL
Dolazio i slavni Franz LisZt

U Feravinu ponosno ističu da je u vrhunskim vinima Feričanaca uživao i poznati mađarski skladatelj Franz Liszt koji se družio s Edmundom pl. Mihalovićem, pijanistom i dirigentom, koji je glazbenu karijeru izgradio izvan Feričanaca, u Mađarskoj. Uz opere, simfonije te manja orkestralna i vokalna djela, Edmund je skladao i mađarsku kraljevsku himnu. Bio je pripadnik vlastelinske obitelji Mihalović koja je od 18. stoljeća pa sve do 1885. imala posjed u Feričancima.

Podrum iz 1804. godine

Na razvoj feričanačkog vinogradarstva najviše utjecaja imali su cisterciti i franjevci iz Našica. Vinogradarska proizvodnja počinje 1804., kada je sagrađen podrum koji još i danas postoji, ali je višemilijunskim ulaganjem pretvoren u tehnološki najmoderniji u Hrvatskoj. No grožđe se u vinogradima još uvijek bere ručno. Feravino raspolaže sa 125 hektara vinograda, a godišnje proizvodi više od milijun litara vina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike