Kultura
20. MEĐUNARODNO NATJECANJE SOLO PJEVAČA

S pravom nose atribut “mlade nade” osječke pjevačke glazbene scene
Objavljeno 5. prosinca, 2017.

RUMA - Jubilarno, 20. međunarodno natjecanje solo pjevača “Nikola Cvejić”, održano je u Rumi i bilo je zastupljeno šest kategorija – I., II. i III. kategorija naziva Mlade nade, IV. i V. kategorija naziva Solo pjesma i opera, te posljednja, VI. kategorija, naziva Opera, u kojima su se zasebno natjecale djevojke i zasebno mladići, od onih oni koji su tek krenuli u svijet solo pjevanja, preko onih koji su se nalaze u zrelijoj fazi obrazovanja (završni razredi srednjih glazbenih škola ili, pak, studij pjevanja), do onih koji su na pragu zasnivanja pjevačkih karijera i kojima, zasigurno, ovo natjecanje označava značajnu stepenicu.

U II. kategoriji Mlade nade natjecale su se i učenice Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, uz podršku već poznatog tandema – mentorstvo mr. art. Vesne Coufal Jaić, prof. savjetnik i uz korepeticiju mr. art. Sandre Mikulandra Tutavac. Leonarda Kavedžić (sopran), učenica drugoga razreda srednje škole, osvojila je II. nagradu. Maturantica Marija Kolar osvojila je III. nagradu. Vlatka Kladarić (sopran), učenica trećega razreda srednje škole, dobila je pohvalu.

Ovi lijepi rezultati plod su sustavnoga timskoga rada učenica i profesorica, odraz prošlogodišnjih pjevačkih uspjeha i motivacija za nadolazeće. U izrazito jakoj konkurenciji i uz eminentni žiri, aktivni na domaćim i svjetskim opernim pozornicama i ustrajni u pedagoškom radu, sukus postignuća ovih mladih umjetnica zasigurno im daje prvenstvo promišljanja o atributu "mladih nada" osječke pjevačke glazbene scene.

Osim natjecateljskog dijela, sudionici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije, u neformalnom dijelu imaju priliku upoznavanja, razmjene pjevačkih iskustava, ali i stjecanja prijateljstava za, nije isključeno, neke buduće pjevačke suradnje.

Tradicija i značaj ovog natjecanja naslanjaju se na bogat umjetnički i pedagoški rad Nikole Cvejića (1896. – 1987.), opernog pjevača i vokalnog pedagoga. Inicijativom nekolicine njegovih učenika još se 1996. promišljalo o osnivanju fonda čiji bi zadatak bio očuvanje umjetnikove glazbene baštine kroz poticanje razvitka pjevačke kulture u Srbiji i podržavanje mladih pjevačkih talenata. Već je 1997., suradnjom Skupštine Općine Ruma, Narodnim pozorištem i Fakultetom muzičke umetnosti iz Beograda, Muzičkom školom “Toša Andrejević” iz Rume, Muzičkom akademijom iz Novog Sada, Savezom društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, ideja realizirana i osnovan je Fond “Nikola i Marica Cvejić”.

Prvi korak javne reprezentacije fonda bilo je organiziranje pjevačkog natjecanja koje nosi umjetnikovo ime. Natjecanje se od 5. studenoga 1997. redovno održava u Rumi, mjestu koje simbolički predstavlja Cvejićev privatni i profesionalni put.

Andreja VREKALIĆ

lijepi rezultati

MOTIVACIJA SU ZA NADOLAZEĆE VRIJEME

Učenice su se natjecale uz podršku već poznatog tandema – mentorstvo mr. art. Vesne Coufal Jaić, prof. savjetnik i uz korepeticiju mr. art. Sandre Mikulandra Tutavac.

Možda ste propustili...

SAMO M. STRELEC, REDATELJ “EMETA” U HNK-U

Tremu imam s glumcima, tijekom rada, kada suradnicima pokazujem gaće

IZLOŽBA U ARHEOLOŠKOM MUZEJU OSIJEK

Ljepote legendarne, neponovljive Troje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA U EURODOMU

E. Janković: Hodali su, hodat će

2

U OSIJEKU PREDSTAVLJEN ROMAN JOSIPA CVENIĆA “SABLASTI U DVORCU

Gdje prestaju povijesne činjenice, a gdje počinje autorova imaginacija

3

100. OBLJETNICA ZAVRŠETKA VELIKOGA RATA

Uz rat je tekao život, ljudima su bili potrebni i novac i poštanske markice