Svijet
NOVI PRORAČUN EU-A

Više novca za mlade, a manje za Tursku
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Europski je parlament u proračunu za sljedeću godinu osigurao bolju potporu za nezaposlene, posebno mlade, te dodatna sredstva za potporu malom i srednjem poduzetništvu, za istraživanje i program Erasmus+. Proračun iznosi 160,1 milijardu eura u preuzetim obvezama i 144,7 milijardi eura u odobrenim sredstvima za plaćanje.

Parlament je bio protiv odluke Vijeća da se sreže 750 milijuna eura u području rasta i zapošljavanja te je osigurao povećanje sredstava za Inicijativu za zapošljavanje mladih u iznosu od 116,7 milijuna eura u preuzetim obvezama, čime se povećao ukupni iznos Inicijative na 350 milijuna eura kako bi se pomoglo mladim ljudima koji traže posao. Dio novca za povećanje iznosa za mlade osiguran je smanjenjem novca namijenjenog Turskoj. Parlamentarni izvjestitelj za proračun Siegfried Muresan to je pojasnio: “Podrška europskim zemljama izvan Unije ne dolazi bez obveza. Turska se udaljava od vrijednosti EU-a i odlučili smo smanjiti pomoć za 105 milijuna eura u odnosu prema predlogu Komisije.”

- Zastupnici su uspjeli osigurati nove resurse za programe koje smatraju ključnim kod poticanja rasta i zapošljavanja - Horizon 2020 (istraživački programi, povećanje od 110 milijuna eura) Erasmus+ (dodatnih 24 milijuna eura ) i COSME (potpora malom i srednjem poduzetništvu, povećanje za 15 milijuna eura). Dodatnih 34 milijuna eura osigurano je za potporu mladim poljoprivrednicima radi smanjenja nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima. Također su povećana sredstva za potporu poljoprivrednim praksama koje pogoduju klimi i okolišu, i to za 95 milijuna eura, ističu u Europarlamentu.

S obzirom na potrebu za upravljanjem višegodišnjim aktivnostima (npr. financiranje istraživačkog projekta u trajanju od 2-3 godine), proračun EU-a razlikuje preuzete obveze koje obuhvaćaju ukupni trošak pravnih obveza - ugovori, sporazumi i odluke o dodjeli nepovratnih sredstava - koje se mogu potpisati u određenoj financijskoj godini, te sredstva plaćanja što obuhvaćaju rashode koji dospijevaju u tekućoj godini, a koji proizlaze iz pravnih obveza koje su preuzete u tekućoj godini i/ili prethodnih godina.

- Smanjenje nezaposlenosti mladih, gospodarska, socijalna i teritorijalna kohezija, održivi rast, osiguranje sigurnosti građana, jačanje europske konkurentnosti i stvaranje novih radnih mjesta ostaju zajednički prioriteti i drago mi je što Unija potvrđuje svoju odlučnost za rješavanje tog pitanja. Potrebna je učinkovita suradnja europskih institucija kako bi se osigurao najveći učinak donesenih mjera - rekla je hrvatska zastupnica u EP-u Dubravka Šuica.

- Proračunom je osigurano dodatnih 34 milijuna eura za potpore mladim poljoprivrednicima te dodatnih 2 milijuna eura za mjere skladištenja mlijeka kako bi se dodatno ublažila višegodišnja kriza u tom sektoru - dodala je zastupnica Marijana Petir.

Europarlamentarka Željana Zovko zadovoljna je jer su povećana sredstva za otvaranje novih radnih mjesta, obrazovanje, istraživanja, kao i za mala i srednja poduzeća. “Jedini način da se Europa bori s populizmom su obrazovani i zaposleni mladi ljudi. Osigurali smo i povećanje sredstava za sigurnost naših građana kojima ćemo jamčiti učinkovitu borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i drugih prijetnji s kojima se, nažalost, u Europi svakodnevno suočavamo”, izjavila je Zovko.

Eduard SOUDIL
Nisu pokrenuti nacionalni programi za azil i integraciju

“Nisu pokrenuti nacionalni programi za azil i integraciju, programi za Fond za unutarnju sigurnost prema očekivanom rasporedu niti su članice provele programe za premještanje izbjeglica. Žalimo i zbog kašnjenja sredstava EU-a u pretpristupnoj fazi i za susjedne zemlje, što je dovelo do znatnog smanjenja plaćanja. Naša suzdržanost ne ugrožava proračun, ali jasno daje do znanja da njime nismo zadovoljni”, izjavio je Tonino Picula.

Najčitanije iz rubrike