Mozaik
USPJEŠAN FESTIVAL VINA I DELICIJA

Četvrti WineOS
za ocjenu - pet plus
Objavljeno 3. prosinca, 2017.

Četvrti WineOS - osječki festival vina, delicija i ugodnog življenja, čije su “finalne” večeri održane u petak i subotu, sa svim svojim sadržajima bio je vrlo uspješan.

Glavni organizator WineOS-a - vinoteka Vinita, odnosno Vinko Ručević, uz pomoć udruga Dekanter i Graševina Croatica te pokrovitelje i sponzore, gdje se konačno osjetila i snažna sinergija Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, pozicionirao je već sada osječki festival vrlo visoko na ljestvici enogastrodogađaja u zemlji i regiji. Svojim sadržajima i vrlo visokom stručnom razinom praktično svih priredbi, WineOS je postao manifestacija na kojoj se može vidjeti, okusiti i doživjeti ono što može pružiti Osijek i zapravo Slavonija i hrvatsko Podunavlje.

Stručni izazov

Nekoliko je razloga zašto WineOS zaslužuje visoke ocjene. Krenuvši unatrag, od predstavljanja vinarija i njihovih vina najširem krugu publike, tijekom dva dana u Esseker centru ljubitelji vina, a bilo ih je nešto više od dvije tisuće, dobili su priliku kušati nekoliko stotina različitih vrsta i stilova vina. Najviše vinara, logično, bilo je iz vinogorja istoka Hrvatske, no u odnosu na protekle tri godine bilo je tu i mnogo više vinarija iz drugih dijelova Hrvatske te Srbije, Mađarske pa i Makedonije. Među gostima bilo je mnogo novinarskih ekipa, bilo je mnogo stranaca i u razgovoru s njima, baš kao i vinarima, mogle su se čuti samo pozitivne ocjene pa i oduševljenost zbog dolaska u Osijek.

Nadalje, festival je krenuo u veliki svojevrsni stručni izazov organizacijom ocjenjivanja sljubljivanja slavonskih graševina i frankovki s kulenom, koje je prilično kompleksna priča na kojoj će se još mnogo raditi.

WineOS je ove godine bio izuzetno uspješan i zbog odličnih radionica koje su se održavale u petak i subotu. Na ukupno 14 radionica različite tematike sudjelovalo je nekoliko stotina osoba. Ponajviše zahvaljujući osječkom novinaru, a sada više publicisti i piscu vinskih priča Željku Garmazu, teme radionica bile su i više nego atraktivne. Za mnoge se tražilo mjesto više. Nastupila su tu imena poput Vlade Kauthakera, Ive Enjingija, Slavka Kalazića, predstavljena je izvrsna priča iz susjedne Srbije koja je od sorte prokupac stvorila svjetsko vino ili nevjerojatnog uspjeha također susjednog nam Vilanja koji je stvorio snažan vinski brend s cabernet francom. Nastupio je Oskar Maurer, guru srpske vinske scene s pričom o kadarki - vinom koje se služi u najboljim restoranima.

Turistička priča

Gosti WineOS-a mogli su se upoznati s vinarima iz vinarija dalmatinske zagore - Đuzel, Grabovac i Gašpar, koji su zaslužni za veliki povratak autohtonih vina poput zlatarice, kujundžuše, trnjaka i plavke. Mogle su se čuti zanimljive priče o graševini iz Konavala vinara Bože Metkovića, pa i nevjerojatno pozitivna priča o čudu iz Bosne, odnosno Žepča, gdje je vinar Vinko Zovko podigao vinograde i vrhunsku vinariju kapaciteta 35 milijuna litara. Naziv vinarije i više je nego simboličan - Povratak. Kako nam je kazao Zovko, ime ne označava samo povratak, nego i općenito opstanak Hrvata u tom području srednje Bosne.

Odlično je što su WineOS, kao manifestaciju i odličan “izlog” ponude ovog kraja prepoznali u Osječko-baranjskoj županiji župan Ivan Anušić i u Gradu Osijeku gradonačelnik Ivan Vrkić. Obojica su festivalu dala značajnu i verbalnu i materijalnu potporu, svjesni da turizam nudi jedno od važnih gospodarskih rješenja za budućnost istoka Hrvatske. A do stvaranja uspješne turističke priče, tog komplesnog mozaika, vinske manifestacije i svakako WineOS, imaju itekako važna mjesta.

Igor MIKULIĆ
Pun pogodak s gala večerom

Ponajveći iskorak WineOS-a ove je godine napravio s gala večerom ili WineOS Trophyjem, kako je ona nazvana. Gala večera održana je 30. listopada u Muzeju okusa i predstavlja možda i najuspješniji enogastrodogađaj u Osijeku unatrag mnogo vremena. Na vrlo visokoj razini za stotinu gostiju koji su svoje mjesto morali unaprijed rezervirati, najboljih sedam osječkih restorana poslužilo je jednu večeru sa sedam slijedova. Svaki restoran - Zimska luka hotela Osijek, Restoran Club Waldinger, Crna svinja, Muzej okusa, American bar Dollar, slastičarnica Gold by Waldinger i predsjednik udruženja kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije Ivan Đukić - pripremili su jedan slijed. Uz to služeno je 14 različitih vina, pri čemu je veliku pomoć pružio ponajbolji hrvatski sommelier Mario Meštrović.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike