Zdravlje
NOVA ISTRAŽIVANJA

Soja ne smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti
Objavljeno 4. prosinca, 2017.
Uvođenje soje u redovitu prehranu poticalo se jer se vjerovalo da pomaže u snižavanju lošeg, LDL kolesterola

Godinama su proizvođači sojinih proteina u skladu s procjenom američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) poticali redovitu konzumaciju ove biljne mahunarke reklamirajući je kao proizvod koji smanjuje rizik od obolijevanja od srčanih bolesti, no ta je američka agencija predložila da se razmotri povlačenje ove tvrdnje, jer su nova znanstvena istraživanja pokazala da je znanstveno neutemeljena.

Do prije desetak godina američka Food and Drugs Administration (Agencija za hranu i lijekove) službeno je podupirala tvrdnju da dnevna konzumacija 25 grama sojinih bjelančevina može smanjiti rizik od srčanih bolesti, a važnu ulogu soje u prehrani koja pomaže zdravlju srca priznala je i Američka udruga za srce (AHA).

Različiti rezultati

Uvođenje soje u redovitu prehranu poticalo se jer se vjerovalo da pomaže u snižavanju lošeg, LDL kolesterola. Od 1999. godine, kada je FDA prvi put objavio da sojini proteini štite srce, provedeno je niz studija koje su pokazale različite rezultate.

Iako su ranija istraživanja upućivala na to da sojini proteini snižavaju loš kolesterol, kasnijim studijama, prema podacima FDA, to nije potvrđeno.

“Pregled i provjera ranijih podataka doveli su nas do zaključka da odnos između sojinih proteina i srčanih bolesti ne zadovoljava rigorozne standarde koje nameće FDA”, rekla je direktorica FDA-ova Centra za sigurnost hrane i primijenjenu prehranu Susan Mayne.

Proizvođači soje i dalje mogu na svoje proizvode stavljati certifikat o kvaliteti proizvoda, no potrošačima moraju objasniti da postoje limitirani dokazi o povezanosti konzumacije sojinih proteina i smanjenja opasnosti od razvoja srčanih bolesti, rekla je Mayne.

FDA prima komentare o predloženom pravilu, a potom donosi konačnu odluku. U priopćenju agencije navodi se da se prijedlog odnosi isključivo na limitiranu korist povezanosti sojina proteina i srčanih bolesti, ali ne i na ostale dokazane dobrobiti hrane na bazi soje.

Izvor proteina

Soja je važna u prehrani vegetarijanaca kao bogat izvor proteina, a sojine bjelančevine poželjan su dodatak bilo kojem načinu prehrane, jer imaju blagotvoran utjecaj na ljudski organizam. Sojini proteini odlična su zamjena za proteine u mesu. Osim što su biljnog podrijetla, sojini proteini su kvalitetni jer sadrže gotovo sve aminokiseline kojih ima u mesu. Korisni su za razvoj i održavanje zdrave i čvrste mišićne mase.

U soji ima i fitoestrogena koji se u organizmu ponašaju slično estrogenima, ženskim spolnim organima, pa je ovo poželjna namirnica za žene u menopauzi kod kojih počinje naglo opadanje razine hormona. Hina

Sojini proteini odlična su zamjena za proteine u mesu