Novosti
PREMIJER O SJEDNICI VLADE U OSIJEKU

Svi projekti za Slavoniju su konkretni, opipljivi i utječu na svakodnevni život građana
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Vezani članci

INTERVJU: ANDREJ PLENKOVIĆ, PREDSJEDNIK VLADE RH

Potpuno smo usredotočeni na odgovornu politiku važnu za razvoj hrvatskoga društva i gospodarstva

ŠTO VLADA DONOSI OSIJEKU I ŽUPANIJI

Projekti vrijedni više od 75 milijuna kuna

Projekt Slavonija dobit će značajan vjetar u leđa na sjednici Vlade u petak u Osijeku. Možemo li sumirati kolika su dosadašnja ulaganja u istok Hrvatske i što je planirano za 2018. godinu kako bi se ova regija konačno oporavila?

- Današnjom sjednicom Vlade želimo pokazati da je razvoj istoka Hrvatske jedan od ključnih ciljeva Vlade. Bez prosperitetnog sela nema gospodarski jake Slavonije, a bez snažne Slavonije nema uspješne Hrvatske. Pokrenuli smo platformu koja je osmišljena uoči parlamentarnih izbora na kojoj gradimo rješenja za glavne probleme cijele zemlje, a koji su osobito izraženi u pet slavonskih županija – iseljavanje mladih i visoku stopu nezaposlenosti, nedovoljnu poduzetničku aktivnost i slabljenje hrvatskog sela. Do 2020. planiramo čak 2,5 milijardi eura financijske injekcije za razvoj poljoprivrede, ruralni i regionalni razvoj, promet, energetiku i gospodarstvo u Slavoniji, a osnivanjem Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem pojačali smo suradnju sa svim predstavnicima na lokalnoj i regionalnoj razini.

Vrijednost odluka, ugovora i sporazuma koji se danas potpisuju u Osijeku, a koji su vezani za Osječko-baranjsku županiju, nadilazi milijardu kuna! Daruju se nekretnine koje su potrebne za razvoj općina i gradova i koje će se staviti u funkciju, nabavlja se novi uređaj za Klinički bolnički centar Osijek, obnavlja se osječka Tvrđa, podržava dovršetak izgradnje Sveučilišnog kampusa te projekt IT parka u Osijeku. U iznosima od nekoliko stotina milijuna kuna financira se uređenje desne obale rijeke Drave, modernizacija tramvajskog sustava, kao i vodno-komunalna infrastruktura Đakova, Belišća i Valpova.

Udio nezaposlenih žena na tržištu rada od 60,5 posto u odnosu na muškarce je najviši postotak na osječkom području u posljednjih pet godina. To je zabrinjavajuće. Kako bismo preokrenuli taj trend pokrenuli smo Projekt “Zaželi”, kojim želimo povećati zapošljivost žena. Uručivanje ugovora vrijednih 143 milijuna kuna u sklopu dosad najvećeg natječaja u Hrvatskoj financiranog iz Europskog socijalnog fonda omogućit će zaposlenje gotovo 1000 žena koje će pružati potporu za 4537 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Svi navedeni projekti su konkretni, opipljivi i utječu na svakodnevni život građana. Sredstva ostaju u Slavoniji i pridonose i razvoju gospodarstva, a upravo to je naš cilj i upravo to je konkretizacija Projekta Slavonija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike