Osijek
NAKON NAPORNIH KEMOTERAPIJA

Hrabri Patrik (4) čeka tešku operaciju pluća
Objavljeno 1. prosinca, 2017.
- Ova vrsta tumora zapravo je vrlo izlječiva, no problem su Patrikove godine - kaže otac Antonio

Dok čitate ovaj tekst, četverogodišnji Patrik Karloci iz Bilja u društvu svoga pradjeda, prabake i roditelja kovat će planove za Božić. Prabaki i pradjedu u rodno se Bilje vratio jučer, kad je samo nakratko napustio bolesničku sobu u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici, nesvjestan onoga što ga tek očekuje – složena operacija tumora pluća za koju liječnici, prema riječima njegova oca Antonija, kažu da ima velike šanse za komplikacije s obzirom na Patrikovu dob.

- Sve je počelo prošle godine kad je imao bolove u trbuhu i nakon što nisu prestajali, u KBC-u Osijek ustanovljeno je da ima tumor na bubregu te je poslan u Klaićevu bolnicu. Ondje su liječnici otkrili da se tumor proširio na pluća, odnosno da je cijelo plućno krilo u velikoj metastazi. Bilo je upitno hoće li preživjeti prvu kemoterapiju, a u travnju mu je učinjena operacija vađenja tumora iz trbuha i bubrega - priča otac. Iako su nakon toga nalazi pokazali da ima tri metastaze, tračak nade pojavio se kad je CT pokazao tek jednu, no ne zadugo. Nakon što je obavio i zračenje, Patriku su otkrivene dvije dvostruko veće metastaze nego prije te je prebačen na posebnu, tzv. ICE kemoterapiju. Početkom ovoga tjedna obitelj Karloci ipak je dobila uznemirujuću vijest da su, čak i uz ICE terapiju, metastaze u progresiji, što je značilo prekid terapije i planiranje operacije koja će se, kako za sada stvari stoje, izvesti u Zagrebu.

- Najgore je što je ta vrsta tumora zapravo vrlo izlječiva, no problem su Patrikove godine. Još uvijek se razmatra operacija u inozemstvu, no još ništa nije sigurno. Supruga, kći i ja već smo mjesecima u Zagrebu, a zahvaljujući udruzi “Ljubav na djelu” dobili smo stan na korištenje. Imamo dva dječja doplatka, ja imam status roditelja njegovatelja, a supruga je nezaposlena - priča Antonio Karloci, dodajući da su troškovi života u Zagrebu, s obzirom na svu situaciju, izuzetno visoki.

Ipak, ni teška materijalna situacija ne pritišće obitelj toliko koliko neizvjesnost za zdravlje vlastitog djeteta. Nakon napornih kemoterapija mali je borac zaslužio odmor, okružen voljenom obitelji. Ostaje tek nadati se da će oporavak biti puno bolji od sadašnjih liječničkih prognoza.

Marija MIHELIĆ
i vi možete pomoći!

- Naučili smo sve stvoriti sa svoje dvije ruke i nisam sam želio pokretati humanitarnu akciju - poručio je otac Antonio, aludirajući na akciju za pomoć Patriku što je pokrenula njima donedavno nepoznata Osječanka Aleksandra Martinčević.

- Mislim da me je moje srce potaknulo da pomognem. Pratila sam razvoj događaja s Patrikom na njegovoj FB stranici “Patrik hrabrica” i odlučila se zauzeti za ovog dječaka - rekla nam je Martinčević, dodajući da je Patriku odlučio pomoći i NK Osijek, a nije isključeno da će biti organiziran i nekakav koncert. Svi koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom novca na račun HPB-a, IBAN - HR2023900013221424801 (Patrik Karloci).

SESTRA ZBOG BRATA ODGODILA UPIS U ŠKOLU, OTAC SLOMIO RUKU

Patrikova sestra Lea šestogodišnja je djevojčica koja je s obitelji sve ove mjesece u Zagrebu.

- Morali smo kćeri odgoditi upis u školu za godinu dana. Nije bilo mogućnosti da ostane u Bilju, jer nije imala s kim - kaže otac Antonio, kojeg također čeka operacija, i to nakon što je, pogođen lošom viješću ovoga tjedna, iz očaja udario šakom o željezna vrata i slomio ruku. “To mi je sad najmanja briga. Ići ću na operaciju kad se sve ovo sredi”, poručio je.

Možda ste propustili...

TRADICIONALNO OKUPLJANJE 8.C GENERACIJE 1978. OŠ IVANA FILIPOVIĆA

Lijep primjer druženja kolega iz razreda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OŠ “TIN UJEVIĆ”: UČENIK PRIJETI DA ĆE UBITI KOLEGE I SEBE

"Stavio je djetetu skalpel pod grlo, dok je on tu, naša djeca neće u školu"

2

OD 30. STUDENOGA DO KRAJA PROSINCA

Advent 2018. na trima lokacijama: Središnji program u Parku kralja Petra Krešimira IV.

3

PROJEKT KBC-A, MINISTARSTVA ZDRAVSTVA I OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Barake su prošlost, Klinika za
psihijatriju u novom prostoru

oglas