Crna kronika
UHVAĆENI STRANI DRŽAVLJANI

Rumunji izvlačili novac iz bankomata u Sl. Brodu
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

SLAVONSKI BROD - Dvojica Rumunja u dobi od 28 i 29 godina osumnjičena su da su izvlačila novac iz bankomata u Slavonskom Brodu. Iz Policijske uprave brodsko-posavske doznajemo da je istraga nad dvojcem uspješno dovršena u srijedu.

- Državljani Rumunjske sumnjiče se da su 5. studenoga ove godine u Slavonskom Brodu u dva slučaja izvlačili novac iz bankomata, u jednom slučaju neuspješno, oštetivši banku za manji novčani iznos. Protiv počinitelja slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog kaznenog djela računalne prijevare - kažu iz policije. Kako doznajemo, Rumunji su blokirali vratašca na bankomatu i tako izvlačili novac.

Rumunjski državljani često se otkrivaju kao osobe koje su okrale građane na bankomatima. U srpnju ove godine otkrivena je skupina Rumunja koja je iz 12 bankomata po Hrvatskoj ukrala više od milijun i pol kuna. S obzirom na to da su bankovne kartice postale normalno sredstvo plaćanja, usporedno s povećanjem njihova korištenja raste i mogućnost krađa, prijevara ili drugih oblika zloporabe. Kako bi netko neovlašteno mogao koristiti vašu karticu, potreban mu je PIN te podatci koji su na magnetnoj traci.

Iz policije kažu da je jedan od najčešćih načina krađe podataka postavljanje tzv. skimmer uređaja na bankomate. Riječ je o neovlašteno postavljenim čitačima magnetnih zapisa s minijaturnim kamerama ugrađenima na bankomat kako bi “pročitali” PIN dok ga žrtva unosi.

Zbog navedenog, iz policije savjetuju građanima da pri unosu PIN-a na bankomatu obvezno drugom rukom zaklone tipkovnicu, a ako je bankomat zadržao karticu, odmah o tome treba obavijestiti banku.

- Budite oprezni s onima koji vam nude pomoć - i to je jedan od načina da netko neovlašteno dođe do vašeg PIN-a, a tako i do vašeg novca. Prije podizanja novca pažljivo pregledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata - ako primijetite nešto neobično (oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje), nemojte ga koristiti nego odmah obavijestite banku. Budite oprezni prilikom korištenja bankomata na mjestima koja su slabo osvijetljena ili na osami, te pogledajte tko se nalazi u vašoj blizini - savjetuju iz MUP-a.

Sandra LACIĆ
KRAĐA “LIBANONSKOM PETLJOM”

Jedan od načina krađa na bankomatima je uz korištenje posebnog uređaja, tzv. libanonske petlje. Kada žrtva stavi karticu u bankomat, ona se zaglavi. U tim slučajevima nerijetko “u pomoć” dolazi netko tko žrtvi “pomaže” da izvadi karticu kada mu kaže PIN. Kartica zbog petlje ne izlazi, no žrtva oda PIN, a kada ona ode, lopov izvadi karticu i makne petlju, te uz PIN koji je doznao digne novac s računa žrtve.

plijen

UKRADENA JE MANJA KOLIČINA NOVCA

Možda ste propustili...

NAPAD U POŽEŠKOJ BOLNICI

Odvijačem ozlijedio medicinsku sestru

PODUZETNA MLADA ZAGREPČANKA

Rezala sajle pa ukrala 21 bicikl

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana