Regija
SEOSKI TURIZAM NA ISTOKU SLAVONIJE

U seoskoj kući Nađovi primili goste s Jadrana
Objavljeno 1. prosinca, 2017.
Supružnici su u Oroliku kupili autentičnu srijemsku kuću i tradicijski je uredili

OROLIK - Supružnici Kristina i Kristijan iz Orolika, nedaleko od Vinkovaca, kupili su i uredili staru srijemsku kuću u ulici gdje žive i odlučili se baviti ruralnim turizmom, prema čemu su pioniri u općini Stari Jankovci, ali i na istoku Vukovarsko-srijemske županije, jer četiri postelje u njihovoj kući za odmor jedini su ležajni kapaciteti u tom kraju. Već su primili i prve goste, što im budi nadu da su dobro izabrali kako upotpuniti kućni proračun. Sada je i Kristina (27) zaposlena u maloj tvrtki Nađ j.d.o.o., koju čini novouređena kuća za odmor, a Kristijan (31), zaposlen u vinkovačkom drvoprerađivaču Spačvi, neće više morati dodatno raditi za druge, nego će se moći potpuno posvetiti kući i gostima.

Odmor uz berbu

- Sve je počelo prošle godine negdje u ovo vrijeme, kada sam na televiziji gledao prilog kako Istrijani koriste maksimalno svoje resurse u ruralnom turizmu. Naime, obitelj iz Istre prima na svoje imanje goste pa su se zatekli gosti iz Danske upravo u vrijeme branja maslina, što se njima jako svidjelo pa su se pridružili beračima. Danci su uredno platili da se odmaraju na imanju i još su se ponudili domaćinima da beru masline. To mi je dalo ideju da nešto tako možemo napraviti i mi na istoku Slavonije, gdje bi gosti mogli sudjelovati u berbi kukuruza ili grožđa. Mi smo na bogodanom mjestu, imamo sve blagodati, od rijeka, šuma, vinograda, dobre hrane, ali mislim da to ne iskorištavamo kako bismo trebali. Malo sam istraživao po internetu i čvrsto odlučio da moram pokušati. Kada sam rekao supruzi što mi se danima vrti po glavi, bila je u prvi mah skeptična, jer “tko će tebi doći u Orolik?”, ali malo-pomalo uvjerio sam je da tu imamo perspektivu i moramo nešto pokušati učiniti za budućnost i nas i naše djece Petre i Davida – priča Kristijan Nađ kako je sve počelo, dodajući kako je početni kapital bio prvi problem jer radi u Spačvi gdje plaće nisu velike, a nije pomoglo ni to što je privatno izrađivao pokućstvo po mjeri, jer je po struci dizajner namještaja.

Povoljan kredit

Dobro je promislio, sve stavio na papir, izračunao koliko što stoji, koliko novca imaju, koliko im još treba i odvažio se sa suprugom u avanturu – seoski turizam na istoku Slavonije.

- S poslovnim planom koji nam je radila jedna tvrtka u Zagrebu i s morem papira zatražili smo kredit u HAMAG-BICRO i odobren nam je povoljan kredit s kamatom od 0,5 posto s počekom od godinu dana. Tim novcem kupili smo jednu staru, autentičnu srijemsku kuću i malo zemlje, tu u našem susjedstvu, prekoputa naše kuće. Bila je to oronula i zapuštena kuća, a dvorište zaraslo kao džungla, pa smo mnogo truda i vremena uložili da bismo to uredili. Radovi su bili maksimalno ubrzani, jer imali smo rok od tri mjeseca od dobitka kredita do dana da počnemo s radom - podsjeća Kristina i dodaje kako uz malu tvrtku koja vodi Kuću za odmor “Nađ”, gdje je direktorica i jedina zaposlena, a imaju i OPG, jer se odnedavno bave i uzgojem autohtone crne slavonske svinje.

Nađovi zahvaljuju Općini Stari Jankovci koja koja im je izišla ususret kako financijski tako i korisnim savjetima, a i Općini je ovo jedan značajan plus, jer se do sada nitko nije bavio ruralnim turizmom na njezinu području pa se nadaju dobroj suradnji i ubuduće.

Dobra lokacija

- To je kuća u nizu, gdje se ide iz sobe u sobu, a ispred je ganak. Uredili smo spavaću sobu s tri ležaja, kuhinju, dnevni boravak, u kojem ima još jedan ležaj, pa ukupno imamo četiri ležaja, i naravno, kupaonicu. Kuća je uređena u tradicijskom stilu s drvenim podovima, starim restauriranim namještajem i malo nove tehnike, bar ono bez čega se danas ne može, primjerice televizor, hladnjak... Uvjereni smo da smo na dobroj lokaciji, jer deset minuta ima do Vukovara koji je jako zanimljiv turistima, ratni turizam, Vučedol, Dunav. Vinkovci, najstariji grad u Europi, Vinkovačke jeseni od nas su 15 minuta, a Ilok s vinskim cestama i Dunavom udaljen je 20 minuta vožnje automobilom - kaže Kristina.

Već su imali i prve goste – dvoje iz Dubrovnika i dvoje s otoka Šipana.

- Bili su jako zadovoljni smještajem i hranom. Kod nas bi prespavali i svakog dana odlazili su u Vukovar, Osijek, Vinkovce, a prije odlaska kod nas bi doručkovali naše domaće specijalitete: kobasicu, kulen, sir… Kod nas gosti mogu ručati ili večerati, već prema dogovoru, pripravljamo jela u kotliću, s roštilja, ili ono što gosti žele. Bili su kod nas iz Turističke zajednice susjedne općine Nijemci i najavili kako će kod nas dovoditi goste koji dođu kod njih u lov, ili na promatranje ptica, jer kod njih nema ni jedne turističke postelje. Nudimo gostima i da vide tradicionalnu slavonsku svinjokolju u kojoj mogu i sudjelovati, primjerice praviti kobasice, topiti mast i čvarke, a na kraju to može biti i njihovo, mi im osušimo i nakon nekoliko tjedana pošaljemo na njihovu adresu – iznosi ideje Kristijan.

Oranicu koju su kupili uz kuću planiraju dio ograditi i držati crne slavonske svinje, a jedan dio pretvorit će u vrt kako bi za goste imali uvijek svježe sezonsko povrće. U suradnji sa Županijom i Općinom Stari Jankovci dobili su pet nazimica pod selekcijom koje će biti njihovo matično stado za daljnji rasplod i time žele zaokružiti ponudu na svom seoskom imanju.

Miroslav FLEGO
Sjenica za pedesetak osoba

- Na proljeće planiramo sagraditi zatvorenu sjenicu koja će moći primiti 50-ak osoba za razne prigode - krštenja, rođendane, razne proslave. Moramo povećati ponudu jer vidimo da imamo prostora za to i imamo dosta upita svakog vikenda. U planu nam je aplicirati za EU fondove iz mjera 6., jer tu ima dosta mogućnosti. Za sada računamo na mjeru 6.1 koja je za velike OPG-ove, a nagodinu za mjeru 6.2, jer ta je mjera idealna za naše potrebe i proširenje ponude, budući da obuhvaća i uslužne djelatnosti, ali do sada nismo imali pravo na nju jer morate biti minimalno godinu dana upisani kao OPG, a mi smo samo nekoliko mjeseci. Mjera 6.3 također nas zanima jer je ona namijenjena malim seoskim gospodarstvima kao što je naše – zaključuju ovu uspješnu i lijepu priču s istoka Slavonije Kristina i Kristijan Nađ.

poslovanje

OPĆINA NIJEMCI DOVODIT ĆE LOVCE I PROMATRAČE PTICA

Gostima nude da vide tradicionalnu slavonsku svinjokolju i sudjeluju u njoj te preuzmu specijalitete

Na kupljenoj oranici držat će fajferice, a dio će pretvoriti u vrt sa sezonskim povrćem za goste

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON PET GODINA TRAŽENJA KUPCA ZA JEDINU IMOVINU STEČAJNOG DUŽNIKA

Slovaci kupili svih 266.000 litara voćnih rakija

2

OD JAKO MALIH DO JAKO VELIKIH

Mirovinu veću od 8000 kuna prima 346 Vinkovčana

3

LIJEČNICI ZADOVOLJNI, ALI NIJE KRAJ

Lorena se dobro oporavlja, dva puta mjesečno ići će na rastezanje čeljusti