TvObzor
PAUL GIAMATTI

Amerikanci imaju kompliciran odnos prema novcu
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Dvostruki dobitnik Zlatnog globusa, holivudski glumac Paul Giamatti, svoju karijeru predano gradi već dvadeset godina. Trenutačno glumi odvjetnika Chucka Rhoadesa u seriji “Milijarde”. Giamatti otkriva kakav je odnos njegova lika prema novcu, kvare li privilegiji i veliko bogatstvo ljude i kako se slaže s glumačkim kolegom Damianom Lewisom.

Giamattijeva izjava da u slobodno vrijeme uživa u sado-mazu nije šokirala glumački svijet, no zanimljivo je da prva scena serije “Milijarde” upravo počinje sado-mazo scenom.

Dva tijeka priče

Prema onome što smo vidjeli u prvoj epizodi, čini se da se priča temelji na bitci između vas dvojice, ali pojavljujete se samo u jednoj zajedničkoj sceni. Kako se taj odnos razvija?

- Većinu smo vremena odvojeni. Pratimo dva tijeka priče. Naši se putevi ne križaju prečesto, što je odlično za razvoj likova. Loše je što na snimanju nemam mnogo vremena s tim zgodnim, riđokosim tipom, a uvijek volim s njim provoditi vrijeme. Ali, s druge strane, mislim da je odlično što se ne susrećemo previše. Glumački je to nekako uzbudljivo, nadam se da je i gledateljima. Svi očekuju kad ćemo sljedeći put naletjeti jedan na drugoga.

Viđate li se na setu kad ne snimate?

- On ne snima u Queensu, nego izvan grada. Nalazimo se na potpuno različitim lokacijama. Ja snimam u studiju u Queensu. Baš je neki dan došao u studio na čitaću probu i osjećao sam se kao da je upao na moj teritorij. Zamalo sam ga pitao što radi ondje (smijeh).

Jesu li vas odmah uvjerili u tu neodvojivost vaših priča kad su vam nudili uloge?

- Da. Mene je jako lako nagovoriti. Jednostavno se predam (smijeh). Poznajem od prije Briana Koppelmana i Davida Leviena, snimao sam film koji su producirali. Imao sam osjećaj da će to biti nešto s dozom trilera. A kad sam pročitao scenarij, shvatio sam da je to zapravo triler. Mislim da je to odlična ideja. Svidjelo mi se. Sočna priča kroz koju se provlači fina doza humora. Točno sam tako nešto zamišljao da bi njih dvojica mogla smisliti jer su pametni dečki.

Novac, karijera, moć

Oba protagonista su vrlo privržena obitelji, ali imate i privrženost prema suradnicima. Katkad izgleda kao da privrženost služi kao štit kako ne biste morali procjenjivati ljude...

- Da, sasvim sigurno se radi o konfliktu. Tu je i cijela paleta stvari kojom se nosi moj lik što se tiče obitelji, novca, karijere, moći i sličnih stvari. Nisam baš pomislio izričito na lojalnost, ali sad kad pomislim na lojalnost, mislim da tu ima i više od toga, težina je u nekim stvarima mnogo veća.

O nezakonitom trgovanju dionicama piše se već godinama, ali izgleda da to još nije doživjelo javnu osudu kakvu zaslužuje. Mislite li da će ova serija pomoći da se ljudima otvore oči, ili ih bar zainteresirati da istraže što se tu događa?

- Moglo bi i tome poslužiti. Ne znam što je važno i čime bismo pogodili bit problema. To je ipak samo drama. Ali mislim da je neizbježno da će se vjerojatno dogoditi i nešto od toga.

Mislite li da je prirodni stav gledatelja negativan prema svijetu u kojem živi?

- Serija je puna finih nijansi, pazi se na ocrtavanje likova i to joj daje napetost. Bit će zeznuto snimati i nadam se da će to pojačati interes za praćenje serije. No prilično mnogo ljudi ima slično mišljenje i o vladinim dužnosnicima. Obje strane ove priče su u problemima i obje strane imaju problema s percepcijom javnosti. Mislim da je to zanimljiv pristup temi. Amerikanci imaju zanimljiv odnos prema novcu. Kompliciran odnos. Mislim da će se to vidjeti u seriji.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME:

Paul Edward Valentine Giamatti

DATUM ROĐENJA:

6. lipnja 1967.

MJESTO ROĐENJA:

New Haven, Connecticut

LJUBAV:

bivša supruga Elizabeth Cohen

DJECA: sin Samuel

MILIJARDE 1

HTV 1, četvrtkom u 21 sat