TvObzor
HBO: NOVA SERIJA "SUMRAK TEMPLARA"

Tajni svijet legendarnog bratstva ratničkih redovnika
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Vitezovi templari bili su najmoćniji, najbogatiji i najtajanstveniji vojni poredak srednjeg vijeka zadužen za zaštitu najcjenjenije kršćanske relikvije – Svetog grala – i čuvanje razornih tajni. HBO-ova nova povijesna serija “Sumrak templara” zalazi duboko u tajni svijet ovog legendarnog bratstva ratničkih redovnika. Od njihovih bitaka u Svetoj zemlji i kompleksnog odnosa s kraljem Francuske, do izdaje koja je naposljetku dovela do njihova tragičnog raspada, priča o vitezovima templarima dosad nije bila u potpunosti ispričana.

“Sumrak templara“ kroz deset epizoda uvodi gledatelje u svijet srednjovjekovne politike i ratovanja vitezova templara – najmoćnijeg, najbogatijeg i najmisterioznijeg vojnog reda srednjeg vijeka kojem je povjereno da štiti najvrijednije kršćanske relikvije. Priča počinje u vrijeme nakon pada grada Acrea, posljednjeg utočišta templara u Svetoj zemlji, gdje je izgubljen Sveti gral. Nakon mnogo godina pojavljuje se trag koji ukazuje na lokaciju Svetog grala i šalje templare, predvođene hrabrim i tvrdoglavim vitezom templarom Landryjem (Tom Cullen), na misiju da ga pronađu.

Kompletna priča o vitezovima templarima do sada nikada nije bila prikazana – od njihovih bitki u Svetoj zemlji i sukoba s kraljem Francuske, do mračnih događaja koji su prethodili propasti templarskog reda 1307. godine, na petak 13., datum koji je postao sinonim za lošu sreću. “Sumrak templara“ do detalja otkriva tko su bili članovi ovog legendarnog bratstva ratnika redovnika, kako su živjeli i s kojim vjerovanjima su umrli. Serija je, između ostalih lokacija, bila snimana i u Dubrovniku.

Osim Toma Cullena, koji tumači glavnu ulogu, glumačku postavu čine i Pádraic Delaney, u ulozi Gawaina, jednog od najboljih mačevalaca reda koji je obogaljen u Acreu, te Simon Merrells kao odlučan, hrabar i odlučan vitez Tancrede, koji više od svega poštuje svoje templarske zavjete.

Serija “Sumrak templara“ bogata je povijesnim likovima, koji su predstavljali najmoćnije sile srednjovjekovne Europe. Među njima su papa Bonifacije VIII., Sveti vođa vitezova templara kojeg tumači Jim Carter, zatim moćna kraljica Navarre, Ivana, koju tumači Olivija Ross, udata za francuskog kralja Filipa IV. (u ovoj ulozi našao se Ed Stoppard, koji teži učvrstiti svoju veliku moć uz pomoć pragmatičnog odvjetnika Williama De Nogaret kojeg igra Julian Ovenden i princeza Isabella, kćerka kraljice Ivane i kralja Filipa čija uloga je povjerena Sabrini Bartlett.

Prva epizoda HBO serije “Sumrak templara” (Knightfall) bit će dostupna 7. prosinca putem videousluge na zahtjev HBO GO, a četvrtkom će se u ponudu dodavati po jedna nova epizoda. Na HBO kanalu premijera će biti 08. prosinca u 20 sati, dok će se po jedna nova epizoda emitirati svakog petka u istom terminu. (N.K.)

 
Možda ste propustili...