Regija
BELJEVINA I ZAGORJE VU SRCU

Kajkavske popevke i vesele polke i drmeši
Objavljeno 29. studenog, 2017.

BELJEVINA - U Vatrogasnom domu u Beljevini održana je 7. Martinjska smotra “Beljevina i Zagorje vu srcu” na kojoj je prikazana folklorna baština Zagorja. Organizator i domaćin smotre bio je KUD Zagorci iz Beljevine, uz koji su nastupile i folklorne skupine KUD-a Beletinec iz Beletinca (Varaždinska županija) i KUD-a Belec iz Belca (Krapinskog-zagorska županija) te mješoviti pjevački zbor Udruge Zagoraca Kaj iz Našica.

Smotra je uobičajeno počela dobrodošlicom predsjednice KUD-a Zagorci Beljevine Andrijane Ilišin, koja je posebno zahvalila mještanima na potpori u organizaciji smotre. Posjetiteljima se u ime pokrovitelja, Općine Đurđenovac, obratila zamjenica načelnika Dragica Pavlić, a prigodnim riječima obratio se i župnik Župe sv. Petra apostola u Bokšiću, vlč. Mario Mazanik.

Voditelj smotre Željko Bračun podsjetio je da prvi pisani dokument o naselju Beljevini datira iz 1918. godine, kada je bilo samo 30-ak stanovnika, koji su se uglavnom doselili iz Beletinca.

Za vrijeme trajanja folklornog programa Vatrogasni dom bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, a beljevačka publika nije štedjela dlanove i sve je izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom. Posjetitelji su mogli vidjeti temperamentne i vesele polke i drmeše, ali i poslušati kajkavske popevke.

Nakon programa sudionike i goste smotre zabavljao je TS Svirci iz Slavonskog Broda.

Članovi KUD-a Zagorci Beljevina i ove su se godine pokazali kao pravi čuvari tradicijske baštine i folklora i kao jedni od glavnih nositelja kulturnog života Općine Đurđenovac. S. Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠTO S NEKRETNINOM KOJU NASLJEDNIK NE ŽELI

Kuću s teretom nasljednik neće pa pripadne zajednici

2

STARO SLAVONSKO KOLINJE

Od svinje se prije ništa nije bacalo na svinjokolji

3

MARINA BUDIMIR ODGOVORILA HDZ-U:

Cilj im je srušiti mene kao iločku gradonačelnicu