Kultura
“VITEZ BEZ KONJA” U REŽIJI I ADAPTACIJI JASMINA NOVLJAKOVIĆA

Slijedi najslađi dio: izaći pred publiku i razveseliti jedni druge
Objavljeno 30. studenog, 2017.

Čak 40 puta samo u prosincu (s velikim izgledima da, kao i primjerice “Legende o Kristu”, nastavi živjeti na repertoaru i kasnije), glumačka će trojka Dječjega kazališta Branka Mihaljevića - Đorđe Dukić, Kristina Fančović i Srđan Kovačević - odigrati “Viteza bez konja”. U režiji i adaptaciji Jasmina Novljakovića, premijera je ove zabavne priče sjajne poljske autorice Marta Guniowske, na programu u petak, 1. prosinca, u 18 sati.

- Ovo nije božićna predstava, ali će troje protagonista na kraju predstave ipak pronaći Djeda Božićnjaka - najavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Tatjana Grganović, voditeljica propagande. Nakon nje, medije je toplo, unatoč činjenici da je vrijeme sve hladnije, pozdravio ravnatelj Ivica Lučić, ne krijući da se nada i bijelom Božiću.

- Ova će predstava pokazati svu raskoš naših glumaca. Zahvalan sam im što su dali maksimum od sebe, kao i Jasminu Novljakoviću koji je predstavu režirao, a prije toga 'prčkao' po tekstu - u svojoj poznatoj opuštenoj maniri, kroz smijeh je rekao Lučić, ne propustivši naglasiti ni međunarodnu podršku s drugog kontinenta (u vidu Rafaela Navarra iz Brazila, koji je autor likovog oblikovanja knjižice i plakata), kao i već gotovo kućnog skladatelja Ivicu Murata.

Prema Novljakoviću, tekst nagrađivane poljske autorice je zabavan, duhovit i ima univerzalnu poruku koju ne ćemo otkrivati, a u središtu su dva dječaka koji se dosađuju i jedna djevojčica, čija nas mašta uvodi u svijet bajki. Troje glumaca igra 12-ak uloga, od čega sedam Kristina Fančović: čak tri razbojnika istodobno, zmaja, princezu, čarobnjaka i djevojčicu. Zahvalna je mlada Kristina na ukazanom povjerenju.

- Uživala sam u različitim karakterima, songovima, likovima - nije krila Kristina Fančović, koju ipak najviše veseli najslađi dio koji im predstoji: izaći pred publiku i razveseliti jedni druge.

Ležeran, zabavan i opušten bio je za Srđana Kovačevića rad na predstavi i nada se da će to i publika prepoznati.

Najstariji član glumačke trojke, Đorđe Dukić 'požalio' se da je prolazio prave psihološke pripreme jer prvo je bio bez konja, pa je onda konja pronašao, a onda se pojavila i PRINCEZA! Riječ je, dakako, o šali, kako to obično Dukić radi, ali nedvojbeno je da se, kao i ostatak ovaj put malog ansambla, veseli brojnim gostovanjima tijekom prosinca, jer će tako doći do velikog broja mališana koji možda nisu u mogućnosti doći u kazalište i pogledati predstavu.

Mladi Brazilac Rafael Navarro kratko je na kraju dometnuo kako su ga za idejno rješenje ipak najviše nadahnuli sami glumci i njihove ideje koje su se rađale na probama. Kostimografkinja je Jasminka Petek Krapljan, scenograf Davor Molnar, a rasvjetu je oblikovao Igor Elek. N.Vekić

Narcisa VEKIĆ

Premijera zabavne priče sjajne poljske autorice Marta Guniowske bit će 1. prosinca, u 18 sati, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

Možda ste propustili...

PJEVAČKO NATJECANJE LAV MIRSKI

Laureatkinja Sojkova s praške Akademije

HNK U OSIJEKU NAJAVLJUJE KONCERTE

“La vie en rose” 7. i 8. svibnja

Najčitanije iz rubrike