Kultura
ZAGREBAČKE POSVETE U MEDIJATECI FRANCUSKOG INSTITUTA

Matvejević je svijet mijenjao iz ljubavi, a ne iz mržnje
Objavljeno 30. studenog, 2017.

ZAGREB - U Medijateci Francuskog instituta, Teatar poezije prema autorskoj zamisli Gorana Matovića u okviru Zagrebačkih posveta priređuje (30. studenoga) događanje pod naslovom “Predrag Matvejević – Umijeće osporavanja”, a sudjeluju: Vesna Tominac Matačić, Sibila Petlevski, Bogdan Žižić, Nikša Marinović, Nenad Ivić i Goran Matović. Zagrebačke posvete “Predrag Matvejević – Umijeće osporavanja“ građene su udijelom filma, živog svjedočanstva i glumačkog umijeća.

Matvejević je rođen u Mostaru 1932., od oca Vsevoloda Nikolajeviča Matvejeviča, rođenog u ukrajinskoj Odesi, koji je u Mostaru bio sudac nakon povratka iz ratnoga zarobljeništva u Njemačkoj 1945. Prema Predragovim izjavama na HRT-u 2012., otac je imao boljševistička uvjerenja i velike simpatije prema ruskoj kulturi, unatoč tome što su njegov otac i brat umrli od gladi u gulagu. Predragova majka Angelina (r. Pavić) bila je Hrvatica iz BiH, a njezina strana obitelji imala je bitan utjecaj na njegov rani odgoj u katoličkoj sredini.

Matvejević je jedan od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu. Njegov "Mediteranski brevijar" preveden je na 23 jezika (samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka), a “Druga Venecija” na desetak.

Znao je voljeti one ‘druge’, ugrožene ljude. Imao je dar za jezik ljubavi, gradio postojano pobratimstvo lica na zemlji, te živio trajno u viru nepogoda na udaru rigidne i ljevice i desnice. Ispisao je svoj “Moj obračun s njima” i “Dijalektički antibarbarus”. Gradio je mostove u podijeljenom svijetu. Rodni Mostar naučio ga je kako voljeti one ‘druge’ - istuču organizatori.

U Mostaru svog djetinjstva vidio je sliku idealnog svijeta u kojem su sabrani svi gradovi, sve kulture. Uživao je u otvorenom gradu koji je postao artistička domovina brojnim umjetnicima istoka, zapada, sjevera i juga. Ljepši Mostar stvarali su i ‘stranci’. Oblikovali su duh ‘grada svjetlosti’ čiju je živu sliku stvarala čudesna Neretva, veličanstveni mostovi i ljudi koji su govorili istim jezikom. Rušenjem Mostara srušena je ta Matvejevićeva slika zemaljskog raja. Mostar je danas poput podijeljene Europe koja se traži. Velika je kriza susreta i kriza bratstva. Matvejević je svijet mijenjao iz ljubavi, ne iz mržnje. Brisao je granice i gradio mostove među ljudima i kulturama. N.Vek.

Možda ste propustili...

ZA 70. ROĐENDAN VUKOVARSKE KNJIŽNICE

Prigodni strip “70/12” nacrtalo je 12 autora

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA ZA DAN GRADA

Iznimno zanimanje publike za večer mjuzikla i operete

19. PROSINCA U KONCERTNOJ DVORANI BLAGOJE BERSA

70. obljetnica Jazz orkestra HRT-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MSO: IZLOŽBA ZA 105. ROĐENDAN KINA URANIA

Stoti je rođendan kino "proslavilo" tako što je privremeno bilo zatvoreno

2

POLITIČKA BIOGRAFIJA VLADIMIRA ŠEKSA

Pohvala (ne)dosljednosti

3

ZA 70. ROĐENDAN VUKOVARSKE KNJIŽNICE

Prigodni strip “70/12” nacrtalo je 12 autora