Dome slatki dome
SMANJITE REŽIJSKE TROŠKOVE

Niskoenergetska kuća: Znatne uštede i ugodan boravak
Objavljeno 30. studenog, 2017.
Objekt bez termoizolacijske fasade u mnogočemu je u podređenom položaju prema onima koji imaju termoizolaciju

Ništa se ne gradi zimi, to vam je valjda jasno. No, izolaciju nije dobro postavljati ni tijekom velikih vrućina, jer se ljepilo prebrzo suši pa je proljeće ili jesen idealno razdoblje za postavljanje izolacije.

Stigli su zimski dani, a s njima i sva ona briga oko grijanja, povećanih režijskih troškova, vlage i plijesni u prostoru te drugih muka koje nosi hladno vrijeme. Uz kvalitetnu termoizolacijsku fasadu od kamene vune trajno ih se riješite!

Objekt bez termoizolacijske fasade u mnogočemu je u podređenom položaju prema objektima koji imaju termoizolaciju. Najbolje će vam o tome posvjedočiti oni vlasnici objekata s izolacijom. Tražite li opravdanje za investiciju u kvalitetnu termoizolaciju, ne treba dugo tražiti. Krenimo samo od nižih režijskih troškova, struje, plina, ili nekog drugog energenta kojim se grijete zimi, potom tu je ugodnija atmosfera unutar kuće ili stana, i rješavanje problema gljivica po zidovima zbog prevelike temperaturne razlike između vanjske i unutarnje temperature. Naravno, tu je i faktor izgleda, jer objekt s termoizolacijskom fasadom izgleda lijepo. Ništa se ne gradi zimi, to vam je valjda jasno. No, izolaciju nije dobro postavljati ni tijekom velikih vrućina, jer se ljepilo prebrzo suši pa je proljeće ili jesen idealno razdoblje za postavljanje izolacije.

Kako stvari stoje

Poznata je činjenica da više od 40 % energije koju trošimo svakodnevno trošimo upravo u segmentu zgrada, to jest kuća i stanova. Dodamo li sada tome i porazan podatak da je u Hrvatskoj prema procjeni gotovo 80 % stambenog fonda nikako ili vrlo slabo toplinski izolirano, lako možemo razumjeti probleme s kojima smo svakodnevno informirani. Problemi poput nedostatka energije i nesigurnosti opskrbe energijom, stalnog rasta cijene energije i energenata, stalnog rasta potrošnje toplinske energije za grijanje i energije za hlađenje, zagađenje okoliša, itd. Kada govorimo o toplinskim gubicima moramo imati na umu da vanjski zidovi (fasada) pri gubicima energije sudjeluju s više od 35 %, pa je stoga ulaganje u kvalitetnu termoizolacijsku fasadu istovremeno i nužnost i potreba.

Kamena vuna kao idealan materijal

Danas se često u termoizolaciji rabi stiropor ili kamena vuna. Stiropor je još uvijek u prednosti samo zbog nešto niže cijene, no ako stvari malo bolje sagledamo, investicija u kamenu vunu itekako se isplati. Jedna od najvećih prednosti kamene vune je izuzetno povoljna (niska) vrijednost koeficijenta prolaska topline lambda (W/mK) kojom se osigurava visoka toplinska zaštita. Potom, proizvodi od kamene vune prema međunarodnom standardu HRN EN 13501-1 pripadaju u najvišu kategoriju (klasu) gorivosti A1. Radi se o negorivim materijalima kojima se ostvaruju najviši standardi sigurnosti objekata po pitanju vatrootpornosti. Zatim otpor difuziji vodene pare samo je nešto neznatno viši od otpora sloja zraka jednake debljine, dok je ta ista vrijednost kod konkurentskih materijala i 50-60 puta viša! Paropropusnošću se osigurava takozvano disanje zidova, a čime se ujedno omogućava nesmetan prolazak viška vodene pare i vlage iz unutarnjih zidova i prostora prema van. Problem s ovim znamo svi - pojava plijesni zbog suviše zabrtvljenih prozora i “nedišuće” toplinska izolacije koju znamo često vidjeti. Jedan od razloga za kupnju kamene vune je i njena zvučna izolacija, kamena vuna bolje „upija“ zvuk. Nimalo manje važan razlog za postavljanje izolacije od kamene vune je i njena trajnost, ne kaže se uzalud postojan kao kamen. Nema opasnosti od preranog starenja materijala, drobljenja i raspadanja.

Knauf Insulation FKD-S Thermal

Jedan od lidera na našem tržištu kamene vune je Knauf Insulation. Fasadne ploče Knauf Insulation FKD-S Thermal primjerene su za energetske sanacije fasada postojećih objekata, ali i prilikom izolacija vanjskih zidova novih zgrada. Osnovne prednosti ploča su poboljšana toplinsko-izolacijska svojstva, manja težina, laganija manipulacija te dobra mehanička svojstva. Sve to omogućava jednostavnu i učinkovitu postavu izolacije. Izolacija proizvodom Knauf Insulation FKD-S Thermal osigurava visoku toplinsku izolativnost, omogućava izvedbu kompaktnih, trajnih i visoko paropropusnih fasadnih sustava koji osiguravaju zdravu i ugodnu mikroklimu unutarnjih prostora i osjetno smanjuju količinu potrebne energije za grijanje i hlađenje objekta. Upravo to i jesu najvažnije prednosti kvalitetne izolacije.

Jedna od najvećih prednosti kamene vune je izuzetno povoljna (niska) vrijednost koeficijenta prolaska topline lambda (W/mK) kojom se osigurava visoka toplinska zaštita. M.Režić

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike