Dome slatki dome
PREUREĐENJE

Promjene su uvijek dobro došle u domu
Objavljeno 30. studenog, 2017.
Najčešće boravite u dnevnom boravku, neka bude dinamičniji i zanimljiviji

Prepuni ste energije i želje za preuređenjem doma uz jednostavne i jeftine zahvate te velike konačne efekte. Promjene su uvijek dobro došle, posebice kada osvježavaju dom, ili poboljšavaju njegovu funkcionalnost.

Najčešće boravite u dnevnom boravku. Učinite ga dinamičnijim i zanimljivijim. Odlučite se za smjelu boju zida iza TV-a, ili nekog drugog koji dominira u prostoru. Kako biste ga učinili još neobičnijim, poigrajte se primjerice horizontalnim prugama koje ćete jednostavno sami izvesti. Novi izgled zida izmjenit će ugođaj cijelog dnevnog boravka.

Elegantnija rješenja

Ako ste skloniji ozbiljnijim i elegantnijim rješenjima, odlučite se za zidne tapete ili naljepnice. Nastojte odabrati uzorak i boju tapeta koja će biti u određenom kontrastu s namještajem kako bi se međusobno isticali u prostornoj projekciji. Ako odaberete tapete s krupnjim uzorkom, odlučite se za diskretniji kolorit, pogotovo ako tapete postavljate na veliki zid.

Ako posjedujete drage komade namještaja kojih se ne želite riješiti, ali su vam postali nezanimljivi, jednostavno ćete ih transformirati u nove i osvježavajuće na način da ih prelakirate ili oslikate. Ako ih lakirate, odlučite se za neobične boje poput srebrne, zlatne ili brončane, te ih postavite na izražajno mjesto u prostoru. Svojom novom bojom ili slikom na sebi doimat će se poput sasvim novog elementa namještaja. Na sličan način možete pretvoriti staru fotelju, sofu ili dvosjed u atraktivan komad. Pretapecirajte ih u željenu tkaninu koja će se uklopiti s postojećim bojama i uzorcima, ili će biti potpuni kontrast u odnosu na njih. U svakom slučaju, ovakav prostorni element privući će pozornost.

Dekorativne tkanine

Kuhinju učinite drugačijom uz pomoć dekorativnih tkanina. Iskombinirajte uzorke i boje zastora na prozoru, stolnjaka na stolu, jastučića na stolicama i presvlaka na klupi, ako ju imate. Dekorativne tkanine prilagodite stilu uređenja kuhinje ili učinite kontrastne efekte. Ukupan doživljaj prostora formirat će i podne prostirke koje možete postaviti dekorativno na određene dijelove kuhinjskog poda. Jednostavne, ali efektne promjene u kuhinji postići ćete i zamjenom fronti na način da zadržite korpuse i tako si smanjite troškove.

Veliku kuhinju osvježit ćete postavljanjem fototapete na istaknuto mjesto. Boje na tapeti mogu postati motiv novog kolorita koji će se pojaviti u kuhinji kroz detalje – dekorativne ili funkcionalne. Makroprikazi voća, povrća ili hrane odlično će se uklopiti u ambijent.

Naglasak u bilo kojem dijelu doma možete učiniti spuštanjem određenog dijela stropa koga ćete obogatiti efektnom rasvjetom ili naglašenom bojom. S obzirom na to da strop zauzima veliku površinu, zahvati na njemu neće proći nezapaženo. Prostor će dobiti novu dimenziju u doživljaju visine, načinu rasvjete i ukupnom dojmu.

Posteljina

Spavaću sobu transformirajte kroz vrstu odabrane posteljine, prekrivače za krevete te lampe i rasvjetna tijela. Egzotične ugođaje postići ćete vrlo jednostavno kroz boje, materijale i dizajn lampi. Miris eteričnog ulja, štapića, ili svijeća, upotpunit će ovakve ugođaje.

Dječju sobu osvježite novom bojom zida i posteljinom za krevete. Odaberite vedre i tople boje koje pripadaju ovakvom prostoru predviđenom za igru i učenje mališana. Odabir boja prepustite vlasnicima sobe, jer je najvažnije da se oni u njoj dobro osjećaju.

Novi ugođaj doma upotpunite različitim detaljima koji će mu dati završni šarm. Svijećnjaci s ukrasnim mirisnim svijećama mogu svoje mjesto naći posvuda, a u večernjim satima stvorit će poseban, intiman, opuštajući ugođaj. Uz svijeće, svoje mjesto u svakom dijelu doma mogu naći dekorativni jastučići različitih veličina i boja. Stavite ih posvuda – na garniture za sjedenje ili klupu, krevete, podove za ugodno opuštanje na tepihu... Pretvorite dom u relax prostor u kome zaista uživate.

Za efektne promjene nisu potrebna velika ulaganja, posebice kada većinu stvari možete napraviti sami ili imate podršku susjeda i prijatelja. Bacite se na posao i stvorite nove ugođaje u svom domu!

Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

ZA SVAKU PRIGODU

Vino uz lijepe želje

UKUSNIJE UZ DEKORACIJU

Pravi ugođaj uz toplinu svijeće

MALE IDEJE ZA NAJLJEPŠE DANE

Darove ukrašavamo ljubavlju!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BLAGDANSKO UKRAŠAVANJE

Pretvorite dom u posebno mjesto ugode i obilja

2

MALE IDEJE ZA NAJLJEPŠE DANE

Darove ukrašavamo ljubavlju!

3

PRAVILA POSLOVNOG DARIVANJA

Obavezno priložite čestitku