Autoglas
NA RALLYJU SANTA DOMENICA OZLIJEĐENA SLOVENKA

Gledateljica pretrčavala stazu pa ju pokupio automobil
Objavljeno 27. studenog, 2017.

Spektakularne vožnje na Rallyu Showu Santa Domenica kod Samobora zasjenila je nezamisliva glupost dviju djevojaka iz susjedne Slovenije. Zbog samo njima razumljivih razloga djevojke su, mimo upozorenja organizatora, krenule pretrčavati cestu za vrijeme brzinskog ispita. Djevojke su bile u trku kada je prošao jedan automobil, a nisu se zaustavile ni kada je iz zavoja nailazio automobil Darka Rafaja i Igora Kovačevića. Jedna od djevojaka uspjela je skokom izbjeći nalet automobila, no drugu je automobil udario i odbacio. S prijelomom noge prevezena je bolnicu.

 

Ovi nisu bas najbolje prosli....

Posted by Mirko Kopun on Sunday, November 26, 2017

 

U povodu nesreće oglasili su se i šokirani organizatori.

- Tijekom trećeg brzinskog ispita od predviđenih pet na 8. Rally Showu Santa Domenica, oko 13 sati natjecateljsko vozilo naletjelo je na slovensku državljanku koja je zajedno sa svojom prijateljicom pretrčavala stazu brzinskog ispita unatoč postojećim zabranama i upozorenjima. Do unesrećene koja je zadobila vanjski prijelom potkoljenice u vrlo kratkom roku stigla je jedna od dvije hitne medicinske službe koje su bile dežurne na utrci. Unesrećenu su kolima hitne pomoći u toku tzv. zlatnog sata prevezli u KBC Sestre milosrdnice, gdje je i operirana - stoji u priopćenju organizatora AKK Sveta Nedjelja.

- Kao organizator ove vrlo uspješne manifestacije na kojoj do sada, u proteklih sedam godina, nije bilo težih nesreća ili znatnijih ekscesa, želimo iskazati žaljenje zbog ovog događaja i unesrećenoj djevojci, ali i posadi koja se u tom trenutku nalazila u automobilu. Rally je iznimno opasan sport, kako za natjecatelje, tako i za gledatelje te predstavnike medija. Izuzetno je važno poštovati oznake postavljene uz stazu i zadržavati se isključivo u zonama predviđenim za publiku i medije. Svaka ograda, traka i mreža postavljena je zbog sigurnosti gledatelja. Također, suci i redari se na svakoj utrci nalaze s istim razlogom – dodatno paze na sigurnost gledatelja, stoji u priopćenju organizatora.

Ovogodišnji Plan sigurnosti, kao obavezan dokument ovakvog natjecanja, na 80-ak stranica detaljno opisuje plan označavanja područja za gledatelje, ali i posebno tzv. zabranjenih zona. Nažalost, djevojke nisu poštovale ni zaštitne ograde odnosno trake, ni upute sudaca ili redara. U trenutku u kojem su krenule pretrčavati stazu okupljeni gledatelji, suci i redari su za njima dovikivali u nadi da će ih zaustaviti, no one su ipak pretrčale stazu, očito uopće ne primijetivši nadolazeći automobil.

AKK Sveta Nedjelja osvrnuo se i na tvrdnje o prekidu utrke. Naime, mediji su prenijeli informaciju kako je nedjeljna utrka nakon nemilog događaja prekinuta, no to nije istina. Na prva tri brzinska ispita dogodilo se nekoliko tehničkih prekida, zbog čega je već treći brzinski ispit, na kojem se i dogodila nesreća, započeo s 40-ak minuta zakašnjenja. Prekid utrke za vrijeme intervencije hitne medicinske službe i za vrijeme prijevoza djevojke u KBC Sestre milosrdnice trajao je 50-ak minuta. S tim posljednjim privremenim prekidom utrke neizbježno kašnjenje iznosilo je minimalno 90 minuta. “Sukladno Posebnom pravilniku, Sportska komisija ovog natjecanja odlučila je da se peti i ujedno posljednji brzinski ispit neće održati zbog kašnjenja”, priopćuje organizator. M.Bugarić

UPOZORENJE GLEDATELJIMA

Iz AKK Sveta Nedjelja još jednom upozoravaju gledatelje Rally Showa Santa Domenica, kao i bilo kojeg drugog sličnog natjecanja, da poštuju odluke sudaca i redara, te da se pridržavaju isključivo zona za gledatelje! Na drugim dijelovima staze gledateljima nije mjesto.