Zdravlje
UDRUGA EUROPA DONNA HRVATSKA

“Metastatski rak dojke - kraj izolacije”
Objavljeno 27. studenog, 2017.
Metastatski rak dojke rak je IV. stadija koji se proširio na udaljene organe i kao takav nije u potpunosti izlječiv

Vodeći se sloganom “Svaki je dan dragocjen”, Udruga Europa Donna Hrvatska organizirala je okrugli stol na temu metastatskog raka dojke želeći naglasiti koliko rak dojke nije jedinstvena bolest, nego se može kategorizirati u različite stadije koji imaju značajan utjecaj na dostupnost pojedinih terapija, kao i na dugoročnu prognozu. Metastatski rak dojke rak je IV. stadija koji se proširio na udaljene organe i kao takav nije u potpunosti izlječiv, nego je to oblik kronične bolesti koju je potrebno sustavno i kontinuirano liječiti.

“Jako sam sretna što vas vidim ovdje u ovolikom broju, a posebno mi je drago što danas vidim i neke pacijentice, žene oboljele od raka dojke. Organizirali smo ovaj stručni panel sa željom da pošaljemo jasnu poruku kako je metastatski rak dojke najteži oblik raka dojke koji zaista zahtjeva jedan potpuno drugačiji, ne samo način liječenja, nego i pristup oboljelima. Ono što mi je posebno važno kao doktorici koja se godinama susreće s ovim najgorim oblikom raka dojke, da oboljeli znaju da je to bolest koja se zaista može držati pod kontrolom”, naglasila je predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska, doc.dr.sc. Vesna Ramljak.

Posebna gošća iz inozemstva bila je Doris Christiane Schmitt, specijalistica i trenerica u komunikaciji između liječnika i pacijenata te savjetnica u upravnim i savjetničkim odborima za klinička istraživanja koje je izjavila: “Gledajući vas ovdje u ovolikom broju ne mogu vam opisati razinu sreće i zadovoljstva koju osjećam. Naime, na raznim stručnim kongresima u inozemstvu svi se moji kolege uvijek slože kako je unaprjeđenje komunikacije na relaciji pacijent - liječnik izrazito bitna tema, posebice kad je riječ o metastatskom raku dojke. Međutim, vrlo malo toga se o tom pitanju zaista nešto i napravi. Stoga sam bila presretna kad mi je stigao poziv iz Hrvatske za sudjelovanje na okruglom stolu upravo na tu temu. To znači da Hrvatska, njene udruge i doktori koje danas vidim također u velikom broju, imaju sluha za unaprjeđenje komunikacije između pacijenata i liječnika te psihološkoj pomoći kao izrazito važnom segmentu u životu svake žene koja se bori s ovom bolesti”, pridodavši kako ju je posebno oduševio naziv stola “Kraj izolacije”, jer se i sama prije 19 godina susrela s dijagnozom raka dojke te iz vlastitog iskustva može potvrditi da se žene s tom dijagnozom često povlače u izolaciju. Izdvojila je da su emocionalna potpora i kvaliteta života ono što im je najpotrebnije u tom životnom razdoblju.

“Rak dojke ne znači da sve pacijentice s tom dijagnozom imaju potpuno istu bolest. Upravo suprotno, i to je jedna od glavnih predrasuda o raku dojke s kojima se moji kolege i ja svakodnevno susrećemo. Za uspješan pristup liječenju važan je i pravovremen postupak retestiranja pacijentice kako bi se ustanovilo je li možda zbog izmjena u određenom vremenskom razdoblju potrebno i promijenti terapiju liječenja”, naglasila je doc.dr.sc. Natalija Dedić Plavetić.

Medijan ukupnog preživljenja bolesnica s uznapredovalim rakom dojke iznosi dvije do četiri godine, ali mnoge žene mogu poživjeti i mnogo dulje. U približno 1/3 žena kojima je dijagnosticiran rani rak dojke i koje primaju liječenje za njega, bolest će uznapredovati do metastatskog raka dojke koji se najčešće širi u kosti, jetru, mozak i u pluća, a svaki tip metastaza povezan je sa specifičnim simptomima. Koštane metastaze najčešći su uzrok boli i javljaju se u više od dvije trećine žena s metastatskim rakom dojke. Žene s metastatskim rakom dojke navode da zbog svoje dijagnoze osjećaju strah, tjeskobu, izoliranost i depresiju, kao i nesigurnost zbog budućnosti i strah od smrti. Podsjetimo, Europa Donna Hrvatska prikuplja novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje koji omogućuje pacijentima da već tijekom samog operativnog zahvata prime terapiju zračenjem, a osim što smanjuje emisije zračenja, olakšava tijek liječenja i sam oporavak. Naime, umjesto 25-30 dolazaka na terapiju zračenjem, pacijent može već nakon nekoliko dana biti u krugu obitelji i na radnome mjestu. Pozivom na broj 060 91 91 91 možete poduprijeti akciju prikupljanja sredstava za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.J.Kn.