Magazin
TJEDNI OSVRT

Beljak na dvije stolice
Objavljeno 25. studenog, 2017.
Šef HSS-a više je puta izjavljivao da ne vidi problem u potpori HDZ-u ili “razgovarat ću sa svima, ali naš je partner SDP”

Iako je vlada premijera Andreja Plenkovića, doduše na jedvite jade, odradila tek godinu mandata, poneki se šefovi oporbenih stranaka već spremaju za nove izbore. Prije svih predsjednik marginalnog HSS-a Krešo Beljak, šef stranke koju podržava tek oko dva posto biračkog tijela. Ipak, to ga ne sprječava da poželi, pršteći optimizmom, uzeti glavnu riječ predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću.

Beljak je stoga već počeo najavljivati razgovore između SDP-a, Mosta i HSS-a, a i SDP i Most o mogućim koalicijama za sada još uglavnom šute. Uvjeren je da bi ta koalicija mogla pobijediti HDZ na idućim izborima. “HSS je čvrsto uz SDP, a ne vidim prepreke za suradnju s Mostom. Prošlost nas uči da se HDZ ne može pobijediti bez velike koalicije ili suradnje većeg broja stranaka”, izjavljuje Beljak. No tu je samo djelomično u pravu. Zaboravio je na više bitnih činjenica. Prvo, da je pokušaj koaliranja SDP-a i Mosta već jednom neslavno propao, a drugo da i Mostu rejting među biračima sve više kopni, pa ga je pretekao čak i Živi zid. Dakle, nema tu baš neke računice. Treće, i najvažnije, nema više Račanova ili Milanovićeva SDP-a, stranke koja je bez problema mogla koalirati i s IDS-om kao i s Hrvatskom strankom umirovljenika, stabilnim strankama sa stabilnim biračkim tijelom, pa samim time i određenim izbornim kapacitetom.

Osim toga, pitanje je je li HSS uopće stabilan koalicijski partner, što god Beljak govorio, a drugo pak mislio, pa onda i odrađivao.

Pokazalo se to i za nedavnog pokušaja rušenja Plenkovićeve vlade, kada se zapravo vidjelo da je upitno može li SDP računati na strateškog partnera HSS, ali i na HSU, jer njihovi zastupnici nisu glasali za opoziv. Opravdano se pitaju trebaju li ponovno biti darežljivi prema, ovaj put, HSS-u, s kojim već imaju potpisan koalicijski sporazum, a čiji zastupnici na čelu s Beljakom svojim odlaskom iz sabornice uoči glasanja o rušenju Vlade nisu pokazali lojalnost kad su mogli i kad su trebali. Izostanak HSS-ovih glasova za rušenje Vlade vidi se kao poruku da oni mogu sa svima, i sa SDP-om i s HDZ-om. I dok neke oporbene stranke u HSS-ovu potezu vide poruku da bi “sjedili na dva stolca” i kako ih je HSS neglasanjem za opoziv Vlade izdao, i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina kazao je kako je došlo vrijeme za aneks ugovora s HSS-om te da bi SDP na izbore možda trebao izići samostalno.

Konačno, i sam je Beljak više puta izjavljivao da ne vidi problem u potpori HDZ-u ili “razgovarat ću sa svima, ali naš je partner SDP”. Dovoljno o Beljaku...

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana