Sport
BITKA ZA HILTON

Osijek ostaje Šukerova i Mamićeva utvrda
Objavljeno 23. studenog, 2017.
Izvršni odbor ŽNS-a osječko-baranjskog dat će potporu kandidaturi Davora Šukera

Ping-pong koji su ovih dana igrali najviši dužnosnici hrvatskog nogometa je završio. Prvo je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović u jednoj TV emisiji najavio kako će se izborna skupština HNS-a održati do kraja sljedeće godine. Potom je, samo nekoliko dana kasnije, nakon zasjedanja Skupštine Zagrebačkog nogometnog saveza, kojemu je predsjednik, izjavio kako će do kraja godine biti samo izvještajna skupština, da bi nakon sastanka Izvršnog odbora HNS-a još jednom porekao svoju izjavu.

Novi mandat

Naime, IO HNS-a jednoglasno je dao podršku sadašnjem predsjedniku Davoru Šukeru za kandidaturu za novi predsjednički mandat. Sam aktualni predsjednik raspisao je izbore za 22. prosinca i idućih dana krenut će u skupljanje potpisa županijskih nogometnih saveza za službenu kandidaturu. Njih treba imati devet, odnosno osam, jer će Davora Šukera predložiti njegov matični Zagrebački nogometni savez, čiji je predstavnik u Skupštini HNS-a, što je jedan od preduvjeta za kandidaturu za predsjednika HNS-a. Znači, Šukerov matični savez je onaj zagrebački, a ne osječko-baranjski, koji će već danas biti među prvima koji će također podržati njegovu kandidaturu za novi mandat na čelu hrvatskog nogometa. Naime, danas će u 14.30 sati u prostorijama osječkog Pampasa zasjedati Izvršni odbor Županijskog nogometnog saveza. Ne treba sumnjati kako će i lokalni Izvršni odbor glasovati u skladu sa zaključkom Izvršnog odbora HNS-a čiji je potpredsjednik Ante Vučemilović-Šimunović ujedno i predsjednik Županijskog nogometnog saveza osječko-baranjskog. Tako će Osijek, odnosno Osječko-baranjska županija, i dalje ostati čvrsta utvrda HNS-a kojem je formalno na čelu Davor Šuker, ali uz vrlo vidljiv utjecaj Zdravko Mamić. Uostalom, je li itko povjerovao Mamiću kako se u vrijeme zasjedanja Izvršnog odbora u sjedištu HNS-a u Hotelu Hilton tamo “slučajno pojavio”?

Ni riječi iz Gradskog vrta

Osječko-baranjski nogometni savez, a vrlo vjerojatno i ostali savezi u Slavoniji i Baranji, očito ne namjeravaju mijenjati ili preispitati svoje stavove. Stoga, u hrvatskom nogometu i dalje će ostati status quo. A taj je da će Šuker s Mamićevom “pozadinskom artiljerijom” i dalje vladati hrvatskim nogometom. Jer prema sadašnjim odnosima snaga i modelu kandidature za čelnog čovjeka HNS-a, teško se može vjerovati kako Dario Šimić uz svu medijsku ofenzivu, čak i simpatije javnosti, može prikupiti devet potpisa županijskih nogometnih središta. Zasad (očekivano) potporu su dobili od Županijskog saveza splitsko-dalmatinskog. Od nekih ostalih, navodno, imaju obećanje. A zna se što kažu što je obećanje...

Šuker bi tako jakim slavonskim “vjetrom u leđa” (pet županija) mogao (p)ostati jedini kandidat na skupštini 22. prosinca. Na kojoj će prvi put članovi Skupštine biti u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o sportu prema kojima će, između ostaloga, svaki prvoligaš imati dva predstavnika. Stoga smo mišljenje o predstojećoj skupštini i kandidatima za predsjednika zatražili i iz Nogometnog kluba Osijek, koji će na Skupštini HNS-a predstavljati predsjednik Ivan Meštrović i direktor Igor Galić. Iz Nogometnog kluba Osijek poručili su kako se ne žele javno izjašnjavati o izborima za predsjednika HNS-a i tko ima njihovu potporu.

Krešimir LACKOVIĆ

U NK Osijek nisu se željeli javno izjasniti o svom stavu o izborima za predsjednika HNS-a i koga oni podupiru

IZ ŽNS-a VUKOVARSKO-SRIJEMSKOG JOŠ NEMAJU NI ČLANOVE SKUPŠTINE

Neki od županijskih nogometnih saveza uoči Skupštine HNS-a trebaju održati i svoje skupštine. Jedan od njih je i Nogometni savez Vukovarsko-srijemske županije, koji bi tek tada u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o sportu imenovao svoje predstavnike na Skupštini HNS-a. Kako smo dobili obavijest iz NS-a vukovarsko-srijemske županije, priprema skupštine je u tijeku, ali još nije određen točan datum održavanja, a potom bi se i Izvršni odbor odlučio kome će dati potporu za predsjednika HNS-a. Novost će biti da će na Skupštini HNS-a, HNK Cibalia, kao jedini županijski prvoligaš, imati dva predstavnika. Najvjerojatnije će to biti predsjednik i direktor kluba, ako iz vodstva Cibalije ne predlože drukčije.

Možda ste propustili...

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike