Novosti
SDP TVRDI DA JE HDZ OSRAMOTIO HRVATSKU

Bernardić: Jedino Sabor može ukinuti povjerenstvo
Objavljeno 21. studenog, 2017.

Jedino Sabor može ukinuti istražno povjerenstvo za Agrokor, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na HDZ-ovu najavu da u srijedu gase to tijelo jer je istraga za aferu postala pravomoćna. Na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a Bernardić se zapitao što premijer Andrej Plenković skriva i čega se boji.

- Zašto skriva umiješanost sebe osobno, HDZ-a? Nakon što je Željko Rohatinski progovorio, očito su neke stvari postale jasnije i HDZ sada pribjegava drugoj metodi, a to je ukidanje povjerenstva. SDP to neće mirno promatrati i dopustiti skrivanje istine i ustat ćemo protiv toga - rekao je Bernardić, koji se obrušio na Vladu i zbog povlačenja iz utrke za Europsku agenciju za lijekove (EMA), zaključivši kako je najnovijom blamažom Plenkovića i njegovih ministara osramoćena cijela Hrvatska. “Sedam mjeseci lobirali su i europskog povjerenika koji je bio u posjetu SDP-u i Hrvatskoj. Vlada je, nažalost, taj proces dočekala spremno kao i obično, a prijavu za Agenciju pripremali su 'čak' punih dvadeset dana prije, dok su zemlje poput Švedske imale svog ministra bez portfelja, čiji je posao bio da privuče agenciju za lijekove. A Hrvatska je jedina zemlja koja nema ni jednu europsku agenciju, a punopravna je članica EU-a”, rekao je Bernardić.

Prema njegovim rijčma EMA je mogla zaposliti veliki broj ljudi s plaćama i po 10.000 eura. To je, kazao je, Hrvatskoj moglo dati novi zamah, no dok su ostali ministri, poput švedskih i finskih, “kampirali” u Londonu, naš ministar financija “kampirao je na Wimbledonu”.

- Sad su opet propustili priliku za Hrvatsku jer premijer je pristao na povlačenje kandidature. I dok ga u Bruxellesu tretiraju kao potrčka, u Zagrebu glumi velikog vođu, a nije riješio ni jedan problem. Agrokor, Ina, HEP, dogovor sa Slovenijom još uvijek su neriješeni - istaknuo je Bernardić. “Ovim je osramoćena i Hrvatska i njezini građani”, smatra pak Siniša Varga, koji se novinarima obratio nakon Bernardića. “Kad vidimo izjave ministra Kujundžića, vidimo da to nije nešto što su građani zaslužili”, zaključio je Varga. I.Bošnjak

Šef SDP-a kritizirao je Vladu i zbog povlačenja kandidature za EMA-u