Osijek
INICIJATIVA ISKRA

U 2018. Osijek dobiva prvi waldorfski vrtić
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Na oduševljenje brojnih roditelja osječkih mališana, u organizaciji udruge Iskra waldorfska inicijativa, u 2018. godinu Osijek bi trebao ući s prvim wladorfskim vrtićem, ili, preciznije, obrtom za čuvanje djece koji će funkcionirati prema elementima waldorfske pedagogije.

Drugačije, kažu iz Iskra waldorfske inicijative, nije moglo.

- Dugo smo pokušavali u jednoj ili dvije vrtićke skupine Dječjeg vrtića Osijek pokrenuti programe waldorfske pedagogije, no nismo uspjeli. Stoga smo pronašli alternativu i vjerujemo da će ona dobiti podršku Osječana koji su se u više prilika izjasnili kako žele waldorfske programe za svoju djecu. Još uvijek rješavamo papirologiju, ali izgledno je da s radom počinjemo najkasnije u veljači, u Reljkovićevoj ulici na kućnom broju 14. Waldorfski obrt za čuvanje djece bit će dostupan djeci u dobi od 3 do 7 godina - najavljuje Lidija Titorić Aeberhard iz Iskra inicijative. Dodaje i kako otvaranje obrta ne znači da se odustalo od waldorfskih programa u Dječjem vrtiću Osijek, te da će se o toj temi nastaviti pregovarati s Gradom Osijekom nakon što ustanova dobije novu ravnateljicu. Jer, waldorfski programi u dječjim vrtićima preduvjet su za osnivanje waldorfske škole.

- Waldorfsku školu pokrenut ćemo u suradnji s Gradom Osijekom najkasnije dvije godine nakon početka rada waldorfskog vrtića. Ovisno o interesu roditelja, krenut ćemo s jednim ili dva prva razreda, moguće i u prostorima neke od OŠ grada Osijeka, s obzirom na to da već mnoge imaju slobodnih učionica, jer broj upisane djece kontinuirano opada. Nakon pokretanja i osnivanja waldorfske osnovne škole u Osijeku, u suradnji sa Županijom nastojat ćemo pokrenuti i osnovati waldorfsku srednju školu u Osijeku - najavljuje pak Kristijan Hranić iz Iskra inicijative uz napomenu kako će zasigurno waldorfske obrazovne institucije, koje imaju međunarodno priznanje, znatno obogatiti obrazovni, kulturni i društveni život grada i regije te dati budućim generacijama ona znanja, vještine, stavove i vrijednosti koji će im biti potrebni za realne životne i društvene izazove.

U skladu s najavljenim planovima Iskra inicijative, Grad Osijek početkom studenoga pokrenuo je anketu kojom se ispituje interes javnosti za otvaranje waldorfskih institucija u Osijeku. Građani su upitani jesu li Osijeku potrebni waldorfski vrtić i škola, na što je 90,29 posto ispitanika odgovorilo potvrdno.

Ivana SOLAR
WALDORFSKI KURIKUL VERIFICIRAN JOŠ 1993.

Waldorfska pedagogija potiče cjelovit, zdrav razvoj djeteta, pravodobno odgovaranje na njegove potrebe i poticanje sposobnosti. U Norveškoj i Njemačkoj država financira 100 posto waldorfsko školovanje, a u Sloveniji 80 posto. To pokazuje kredibilitet ove pedagogije, koja ima tradiciju dugu stotinu godina. Postoje posebne waldorfske škole, ali i razredi u sklopu redovnih škola, a u Hrvatskoj vrtićke skupine. Waldorfsko je obrazovanje osmišljeno kao 12-godišnje obrazovanje (osnovna i srednja škola - gimnazijski program). Obuhvaćeni su svi predmeti kao i u redovitim školama, ali ima dodatnih, kao što su ručni rad, zemljoradnja, stari zanati i drugi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH verificiralo je waldorfski kurikul 1993. godine.

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike