Kultura
NOVINARSKO-KNJIŽEVNIČKI SUSRET “GRAD - TO STE VI”

Nitko ne može zaboraviti tekstove Siniše Glavaševića odaslane iz ratnoga Vukovara
Objavljeno 22. studenog, 2017.

VUKOVAR - Trinaestim novinarsko-književničkim susretom “Grad - to ste vi”, u organizaciji Hrvatskog radija Vukovar, Gradske knjižnice Vukovar i vukovarskog Područnog centra Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” završeno je ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Susret je održan u spomen na književnika, novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari nakon okupacije Vukovara.

Mirjana Đermadi, direktorica HRV-a, naglasila je kako je tema susreta bila “Europski pogled na Vukovar 1991. godine”, kojim su željeli osvijetliti način izvještavanja vukovarske bitke i tragedije grada u Domovinskom ratu.

- Smatramo da smo ovom temom saznali nešto novo o događajima u Vukovaru u to vrijeme i načinu kako je ona percipirana u Europi. Ponosni smo na Sinišu Glavaševića i imamo veliku odgovornost nastaviti njegovim putem - rekla je Đermadi, dodajući kako su u agresiji na Vukovar stradali i Branko Polovina, Vladimir Levar, Stjepan Penić i Zdenko Purgar, također djelatnici Hrvatskog radija Vukovar.

Ravnateljica knjižnice Jelena Miškić istaknula je kako su na prošlogodišnjem susretu sudjelovala eminentna imena hrvatske novinarske scene, dok su ove godine odlučili pozvati znanstvenike koji su govorili o percepciji medija 1991. i načinu na koji je svijet tada vidio Vukovar i Hrvatsku.

- Tema je zanimljiva i kontroverzna, a drago mi je što naša ustanova njeguje ljudskost i ljubav prema gradu, jer to je ono što nam je Siniša ostavio kao poruku: Grad - to smo mi - rekla je Miškić.

Na skupu je bio i Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, koji je naglasio kako je dobro što se manifestacija svake godine održava, jer je sjećanje na Glavaševića i cijeli doprinos koji su novinari HRV-a i književnici koji su tada djelovali u gradu izuzetno značajan i velik.

- Njihovi tekstovi i izvješća postali su dio zajedničkog sjećanja, ne samo ovog grada, nego cijele Hrvatske. Mislim da svi koji su živjeli u vrijeme Domovinskog rata ne mogu zaboraviti izvješća i tekstove odaslane iz ratnog Vukovara i to moramo očuvati. Od iduće će godine naglasak skupa ponovno biti na književnom elementu, a svi književnici pozvani iz bilo kojeg dijela Hrvatske rado se odazvaju i s posebnim pijetetom nastupaju u ovom programu - poručio je Ćurić.

Na skupu su sudjelovali dr. sc. Ana Holjevac Tuković, dr. sc. Roman Domović i dr. sc. Danijel Labaš, a moderatorica je bila dr. sc. Sandra Cvikić iz vukovarskog Područnog centra Instituta “Ivo Pilar”. D. Korpoš

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike