Sport
GUBI LI SPLIT EP?

Gradski vrt umjesto Spaladium Arene?
Objavljeno 20. studenog, 2017.
Grad Split još nije potpisao ugovor o organizaciji EURA, a on EHF-u mora biti dostavljen do 27. studenoga

Veliki problemi za organizatore Europskog rukometnog prvenstva manje od dva mjeseca prije početka natjecanja. Nekoliko dana prije dostavljanja konačnog popisa gradova domaćina, još nije potpisan ugovor s Gradom Splitom. Budući da se Europskoj rukometnoj federaciji (EHF) do ponedjeljka 27. studenoga moraju dostaviti potpisani ugovori sa svim gradovima domaćinima prvenstva, Splitu je od strane HRS-a upućena požurnica.

EHF je nestrpljiv

- U zadnjih nekoliko dana veliki je pritisak Europske rukometne federacije prema Hrvatskom rukometnom savezu u smislu dostavljanja potpisanih ugovora sa svim gradovima organizatorima Europskog prvenstva. Imamo trenutačno problem što iz grada Splita nemamo potpisan ugovor. Mi smo sa Splitom dogovorili sve uvjete iz ugovora, ali još formalno nismo dobili navedeni ugovor i pokušavamo što prije ishoditi potpisivanje. Mi smo zbog toga morali zaustaviti daljnju prodaju ulaznica, jer moramo predati potpisani ugovor da bi se sve nastavilo, kazao je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac.

U Splitu bi se trebale igrati utakmice skupine A, gdje bi osim Hrvatske, igrali Srbija, Švedska i Island. Problem je navodno nastao u iznosu kojeg bi Grad Split na temelju ugovora trebao platiti za najam dvorane, troškove grijanja i održavanja, struju, vodu, postavljanje podloge u dvoranu, prijevoz i smještaj, ali i za nabavu dodatnih dijelova semafora, što je izričito tražio EHF. Traženi iznos navodno je 1.041.000 kuna, a Split nudi 900 tisuća kuna.

Osijek može uskočiti

I postavlja se pitanje što ako do 27. studenoga ne bude potpisan ugovor. Gradovi domaćini EP-a još su Zagreb, Poreč i Varaždin. Kao zamjena za Split najčešće se spominje Osijek koji je bio odličan domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu 2009., ali i EP-a za rukometašice 2014. No, dvorana Gradski vrt sada zbog nedovoljnog kapaciteta (EHF za prvi krug EP-a za rukometaše traži 4000 mjesta), nije dobila mogućnost domaćinstva jedne od skupina EP-a. Osijek je kao moguća zamjena Splitu spominjan i zimus kada je bilo problema oko upravljanja Spaladium arenom. No, i tada HRS je ipak odlučio domaćinstvo ostaviti Splitu. Premda bi ugled u europskom rukometu bio trajno narušen, EHF bi sigurno pristao na promjene, a Hrvatskoj ne bi prijetilo potpuno oduzimanje domaćinstva.

S mogućnosti da Osijek manje od dva mjeseca prije EP-a uđe u organizaciju EP-a, gradonačelnik Ivan Vrkić bio je pomalo zatečen. Ali samo zbog jednoga razloga, a on je financijske prirode.

- Iskreno, ako je riječ o milijun ili 900 tisuća kuna mi tih sredstava sada nemamo, pa da je riječ o Svjetskom nogometnom prvenstvu. Proračun je izglasan, a financijska konstrukcija je zatvorena - rekao je gradonačelnik Osijeka.

No, vrijedi razmisliti u slučaju da ipak Splitu bude oduzeto domaćinstvo. Osijek bi mogao dobiti skupinu koja se igra u Zagrebu (Njemačka, Makedonija, Slovenija, Crna Gora), a u Zagreb Areni igrala bi se skupina s Hrvatskom. Troškovi tada ne bi prelazili milijun kuna. Usporedbe radi, organizacija jedne skupine Europskog prvenstva za rukometašice koštala je otprilike 600 tisuća kuna, od čega je Grad Osijek osigurao 350 tisuća. A dio tih sredstava Osijeku bi se vratilo kroz pansionsku i izvanpansionsku potrošnju. Poznato je, naime, kako rukometne reprezentacije Makedonije, Slovenije i Njemačke (u manjoj mjeri i Crne Gore nap.a), prati veliki broj njihovih navijača.

Krešimir LACKOVIĆ
OPARA: NEĆU PRISTATI NA UCJENE

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara uvjeren je kako će se Europsko prvenstvo igrati u Splitu.

- Mi ćemo ga otvoriti u Splitu, a Grad će platiti najam Spaladium areni onoliko koliko mi smatramo da treba i druga strana neće biti zakinuta - rekao je gradonačelnik Splita koji napise kako bi Split mogao izgubiti domaćinstvo naziva tendencioznima i u službi pritiska na njega.

- Neke tendenciozne vijesti i napisi bili su samo u službi pritiskanja mene i zauzimanja boljih pozicija. Ja sam tvrd pregovarač i ne pristajem na cijene koje Grad ne treba platiti iz proračuna. Nećemo licitirati s novčanim iznosima - rekao je gradonačelnik Splita.

OSJEČANI VEĆ UKLJUČENI U ORGANIZACIJU EP-a

Kako je Osijek uvijek bio odličan organizator dokaz je i kako je dio rukometnih i sportskih djelatnika iz grada na Dravi već uključeno u organizaciju Europskog prvenstva. Tako će neki od njih imati značajne uloge u nekim od gradova domaćina EP-a kako bi ovaj veliki sportski događaj početkom godine prošao u najboljem redu.

kapacitet

OSIJEK MOŽE USKOČITI UMJESTO SPLITA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike