Svijet
PROPALI KOALICIJSKI PREGOVORI

Ili novi izbori, ili manjinska vlada
Objavljeno 21. studenog, 2017.

Napori njemačke kancelarke Angele Merkel da ostane na vlasti u sklopu trostranačke koalicijske vlade propali su nakon što je njezin potencijalni partner FDP objavio da se povlači iz koalicijskih pregovora i da su oni propali.

To sada znači da su pred Njemačkom dva puta - ili će Merkel sastaviti manjinsku vladu sa Zelenima (uz još jednu ili više opozicijskih stranaka koje odlučuju o vladajućoj stranci - bloku dati tzv. tehničku podršku kojom se obvezuju da će izglasati proračun kako bi omogućile redovno funkcioniranje državne uprave, odnosno da manjinskoj vladi neće izglasati nepovjerenje), ili slijede novi izbori.

Poslovno orijentirani Slobodni demokrati (FDP) neočekivano su napustili pregovore s Merkeličinom konzervativnom koalicijom CDU/CSU i Zelenima, ustvrdivši da tri strane nisu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima, poput imigranata i zaštite okoliša. Čelnik liberalnog FDP-a Christian Lindner kazao je da tri stranke imaju različite vizije modernizacije Njemačke. “Bolje je ne vladati nego vladati pogrešno. Zbogom!” rekao je.

Neuspjeh u koalicijskim pregovorima mogao bi pokrenuti najtežu političku krizu u Njemačkoj posljednjih desetljeća jer su socijaldemokrati (SPD) već najavili kako nakon gubitka na izborima planiraju ostati u oporbi.

Tri stranke nevoljko su ušle u pregovore o tročlanoj koaliciji, koja još nije viđena na državnoj razini u Njemačkoj, no koja je postala potrebna zbog rezultata izbora u rujnu, na kojima su glasači djelomično okrenuli leđa velikim strankama ljevice i desnice i izglasali veoma fragmentiran parlament. Merkel je rekla da žali zbog odluke liberala. “Mislim da smo bili na dobrom putu. Žalim, uz puno poštovanje prema FDP-u, što nismo postigli dogovor”, kazala je te dodala kako će učiniti sve što je u njezinoj moći da što bolje upravlja zemljom u predstojećim “teškim tjednima”.

Postizanje trostranog dogovora jedina je realna šansa da Merkel osigura četvrti mandat na čelu države. No FDP, koji se tek vratio u parlament nakon četiri godine izbivanja, i Zeleni, koji nisu vladali 12 godina, ne žele kompromisima otuđiti svoje glasačko tijelo i pokvariti svoj izborni uspjeh.

Ulozi su veliki i za bavarsku Kršćansko-socijalnu uniju, saveznike Angele Merkel iz konzervativne koalicije. CSU strahuje da će neuspjeh u osiguravanju ograničenja imigracije potaknuti rast krajnje desnice na regionalnim izborima iduće godine i time možda čak i zbaciti CSU nakon 60 godina vladanja u toj pokrajini. Neuspjeh u koalicijskim dogovorima mogao bi dovesti do novih parlamentarnih izbora, a to ne odgovara ni jednoj od tri stranke jer strahuju da bi to moglo dovesti do još boljeg rezultata krajnje desne Alternative za Njemačku.

Čak i ako dođe do novih izbora, ankete trenutno nagovještavaju kako bi saziv parlamenta bio jako sličan sadašnjem, što bi napore s cilju formiranja nove vlade učinilo jednako teškima.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Martin Schulz zauzeo se za nove izbore ako ne dođe do dogovora između demokršćana, liberala i Zelenih. Socijaldemokrati su nakon slabog rezultata na parlamentarnim izborima krajem rujna odbacili daljnje sudjelovanje u tzv. velikoj koaliciji s Unijom CDU/CSU.

Europska komisija poručila je u ponedjeljak da su “stabilnost i kontinuitet” u Njemačkoj i dalje zajamčeni, unatoč tome što su pregovori o formiranju nove vladine koalicije u nedjelju završili neuspjehom, prenose agencije. “Njemački Ustav osigurava temelj za stabilnost i kontinuitet u takvim situacijama, također u svjetlu lekcija iz prošlosti”, rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas novinarima u Bruxellesu, prenosi France Presse.

Eduard SOUDIL/H
ZAHTJEVI POTENCIJALNIH PARTNERA

“FDP sada čeka da vidi koliko daleko su Zeleni i konzervativci spremni otići i možemo li onda jedan drugog pogledati u oči”, rekla je predsjednica FDP-a Nicola Beer, nagovijestivši kako je sada na drugima da prave ustupke. Između ostalog, FDP nastavlja tražiti smanjenje poreza, CSU inzistira na ograničenju broja izbjeglica na godišnjoj razini od 200.000, a Zeleni traže da se za novopridošle migrante osigura mogućnost da im se pridruže njihovi najbliži. Andreas Scheuer, glavni tajnik CSU-a, još jednom je potvrdio stav svoje stranke glede migranstke politike i politike prema strancima. “Za nas je jasno: useljavanje mora biti bolje regulirano i ograničeno. Spajanje obitelji ne dolazi u obzir jer to znači da bi u Njemačku došle dodatne stotine tisuća izbjeglica”, rekao je. Uz to, Zeleni su se suočili s protivljenjem kada su zatražili da Njemačka do 2030. godine okonča rad industrije na ugljen, no poslije su poručili kako su spremni na kompromise u vezi s rokom da se to učini.

Možda ste propustili...

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike