Osijek
NAJBOLJI SLAVONSKI PROIZVODI

Prvo ocjenjivanje sljubljivanja kulena i vrhunskih vina
Objavljeno 21. studenog, 2017.
Ocjenjivanje je sastavni dio ovogodišnjeg, 4. osječkog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS

Prvo ocjenjivanje sljubljivanja kulena i vina, dvaju vrhunskih proizvoda po kojima je Slavonija i Baranja poznata, održano je u ponedjeljak u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek.

Ocjenjivanje je sastavni dio ovogodišnjeg, četvrtog osječkog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, koji se održava 1. i 2. prosinca u Esseker centru.

- Vina koja su se sljubljivala isključivo su od vinara iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja, i to čak 40 uzoraka graševine i frankovke - istaknuo je Vinko Ručević, organizator WineOS-a. Visoku razinu ocjenjivanja potvrđuje i međunarodni ocjenjivački sud. Činili su ga vrhunski stručnjaci iz Hrvatske, Mađarske i Srbije - sommelieri i eno-gastronovinari - Franjo Francem, Nenad Andrić, Mario Meštrović, Darko Lugarić, Zoltán Gyorffy i prof. dr. Borislav Miličević, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

- Veseli me što se krenulo u ovu priču, u kojoj se ističu tradicija i autohtonost vina i kulena u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju. Želimo na smislen i sustavan način ocijeniti kvalitetu tog sljubljivanja i izabrati najbolje sljubljivanje kulena i vinskih sorti tipičnih za istok Hrvatske. Ovdje nam nije važan proizvođač ni kulena ni vina, nego tipologija - dakle želimo dobiti najbolje ocjenjivanje tipa kulena i tipa vina. Naravno, dobro je znati tko su proizvođači, ali su sada u drugom planu - objasnio je predsjednik ocjenjivačkog suda Franjo Francem, koji je inače zamjenik predsjednika Hrvatskog sommelierskog kluba.

Rezultati ocjenjivanja javnosti će biti predstavljeni na WineOS Gala večeri, 30. studenoga u restoranu Muzej okusa.

Igor MIKULIĆ
KULENJE PET NAJBOLJIH PROIZVOĐAČA

U ovogodišnji WineOS uključila se HGK Županijska komora Osijek kao suorganizator, pripremivši kulenje pet najboljih proizvođača. Prema riječima Ernesta Nada, voditelja Odjela za poljoprivredu u ŽK Osijek, riječ je o proizvođačima koji su proteklih desetak godina postizali vrhunske rezultate na ocjenjivanju te delikatese, kao i o proizvođačima koji imaju kontinuiranu proizvodnju i kvalitetu kulena, dokazanu na ocjenjivanjima koja 17 godina provodi ŽK Osijek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike