Osijek
ISPRAVLJANJE NEPRAVDE

Ministarstvo zdravstva
riješit će problem
stažiranja i licence
Objavljeno 21. studenog, 2017.
Magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike sada očekuju i konkretne poteze nadležnih

Nakon što su magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike iz Osijeka krajem listopada istupili u medijima kako bi ukazali na aspsurd regulativnog sustava, jer unatoč tome što su diplomirali na zahtjevnom studiju, nemaju pravo na stručno osposobljavanje, a samim time ni na stjecanje nužne licence za rad. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je sve odgovorne da što hitnije sjednu za stol i nađu rješenje kako bi zaustavili najavljeni odlazak mladih i iskoristili njihove potencijale za razvoj Hrvatske.

Kako je od tada prošlo gotovo mjesec dana, provjerili smo je li se to dogodilo. Kontaktirali smo tada prozvano Ministarstvo zdravstva s upitom što su točno po tom pitanju poduzeli. Naime, situacija zahtijeva hitnu izmjenu Zakona o djelatnostima u zdravstvu koji ne navodi magistre medicinsko-laboratorijske dijagnostike, jer je donesen u vrijeme kada ove razine obrazovanja još nije bilo. Ne spominju se ni u Pravilniku o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika. Diplomski studij Medicinsko-laboratorijske dijagnostike odnedavno je u Osijeku pokrenut kao dvogodišnja nadogradnja preddiplomskog studija, a prva generacija upisana je u akademskoj godini 2013./2014.

Obećanje

- Osjećam se jadno, necijenjeno, namagarčeno, idiotski - dio je komentara jedne od magistrica iz Osijeka. Iz Ministarstva zdravstva u našu redakciju stigao je odgovor kako je 15. studenoga održan sastanak s predstavnicima Hrvatske komore zdravstvenih radnika koji su iznijeli problematiku nemogućnosti obavljanja staža zdravstvenih radnika laboratorijskog smjera.

- Zaključak sa sastanka je da će Ministarstvo zdravstva žurno postupiti u rješavanja problema u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava koje je nadležno za program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, kao i s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, pri čemu će biti uključeni i predstavnici pojedinih struka u zdravstvu. Cilj je da se svim zdravstvenim radnicima koji imaju zakonsku obvezu obavljanja pripravničkog staža nakon završenog obrazovanja omogući što brži pristup stažu, a kako bi što prije pristupili tržištu rada - odgovor je Ministarstva.

Upit smo uputili i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, odakle nam brzo stiže odgovor kako HZZ podržava stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa onih zanimanja kod kojih je stručno osposobljavanje regulirano zakonskom regulativom koja se tiče tog zanimanja, ali da nije nadležan za zakonsku regulativu vezanu uz pojedino zanimanje, uvjete stažiranja i odrađivanja stručnih ispita.

HZZ ništa ne zna

- Budući da Pravilnik o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika nije naveo magistre medicinsko-laboratorijske dijagnostike kao zvanje koje je u obvezi odraditi pripravnički staž i položiti stručni ispit te steći licencu, nisu ispunjeni svi preduvjeti za mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa te Hrvatski zavod za zapošljavanje nije u mogućnosti odobravati stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa za navedeno zvanje - odgovaraju iz HZZ-a. Komentare o svemu ovome zatražili smo od nekoliko djelatnika Medicinskog fakulteta u Osijeku gdje se studij izvodi, kao i od Hrvatske udruge studenata medicinsko-laboratorijske dijagnostike, međutim, odgovore ni nakon nekoliko dana nismo dobili ni telefonom ni pisanim putem.

Kako su magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike pripremljeni za samostalno obavljanje svih vrsta laboratorijske dijagnostike, najsloženijih rutinskih poslova i analitičkih postupaka, praćenje, prijenos i razvoj znanja na znanstvenoj razini, kao i samostalno rukovođenje laboratorijem, njihova je potrebitost neupitna. Nadamo se kako će nadležni održati obećanje i brzo riješiti ovaj problem.

Jasenka PEJAKOVIĆ

apsurd

DIPLOMIRALI, A NEMAJU PRAVO NA STAŽIRANJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike