Regija
ŽUPANJSKI “UZOR”

Udomljenoj djeci pomažu gimnazijalci
Objavljeno 20. studenog, 2017.
Tijekom projekta promovirat će se volontiranje mladih i poticati osnivanje školskih klubova

ŽUPANJA - Udruga B.a.B.e. u partnerstvu s Volonterskim centrom Vukovarsko-srijemske županije, Gimnazijom Županja i Centrom za socijalnu skrb Županja provodi projekt “UZOR – Učimo zajedno, opažamo, reagiramo”, koji za cilj ima osnažiti svijest o vrijednosti volontiranja i pružiti strukturiranu podršku volonterstvu u lokalnoj zajednici s naglaskom na volontiranju mladih. Projekt će trajati 15 mjeseci, a detektirat će problem nedostatka koordinacije između ustanova u socijalnoj skrbi, obrazovnih institucija i udruga na lokalnoj razini. Njime će se povećati kvaliteta života i školski uspjeh djece u udomiteljskim obiteljima. U rujnu je pri županjskoj Gimnaziji osnovan Školski volonterski klub ŽUGI, koji ima 98 članova, od kojih su 24 angažirana u pružanju pomoći u učenju djeci iz udomiteljskih obitelji.

- Projekt se provodi u prostoru županijskog Volonterskog centra u Županji, Aleja Matice hrvatske 4. Učenici Gimnazije trenutačno rade s desetero djece iz udomiteljskih obitelji koju nam je poslao Centar za socijalnu skrb. Prije toga smo obavili razgovor s udomiteljima. Članovi Školskog volonterskog kluba prošli su edukaciju sa psihologom i socijalnom radnicom o udomiteljstvu kako bi se kvalitetno pripremili za rad s djecom i pružanje besplatnih instrukcija iz školskih predmeta - objašnjava koordinatorica projekta Željka Džijan.

Četvero djece iz udomiteljskih obitelji su srednjoškolci, a šestero ih pohađa osnovnu školu. Sa svakim učenikom volonteri rade jedan sat tjedno, a prema potrebi i duže. Pomažu im pisati zadaće, svladavati gradivo iz matematike, hrvatskog, stranog jezika i drugih predmeta, ovisno o tome u kojem su predmetu lošiji, na njemu se radi.

- Za sada to ide odlično. Prilagođavamo se njihovim potrebama i trudimo se da posebice mlađa djeca steknu povjerenje u volontere s kojima rade i mogu reći da je zadovoljstvo obostrano. Ugodno sam iznenađena velikim interesom srednjoškolaca, kojima je jako drago što im netko želi objasniti gradivo koje ne razumiju i pomoći im. To više što su generacijski blizu, pa vole i popričati s našim mladim volonterima i doista osjećaju obiteljsku aftmosferu - kaže Džijan.

Tijekom projekta promovirat će se volontiranje mladih i poticati osnivanje školskih volonterskih klubova u osnovnim i srednjim školama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tako da se procjenjuje da će konačan broj volontera/ki biti puno veći od predviđenog. Na taj se način nastoji ne samo ojačati prepoznatljivost županijskog Volonterskog centra kao regionalnog volonterskog centra i širiti svijest o prednostima volontiranja nego i graditi drukčiji pristup odgoju djece i mladih, s naglaskom na pozitivnom stavu prema volontiranju kao motivacijom za takvo djelovanje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NOVAC IZ EUROPSKOG FONDA

Projekt “UZOR – Učimo zajedno, opažamo, reagiramo” odabran je na natječaju “Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa” te su Udruzi B.a.B.e. za njegovo provođenje dodijeljena nepovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike