Mozaik
BORIS T. MATIĆ, DIREKTOR ZAGREB FILM FESTIVALA

Publika voli društveno angažirane filmove
Objavljeno 21. studenog, 2017.
Dio programa ZFF-a gostuje u SOS Dječjem selu Ladimirevci 25. studenoga

Direktor Zagreb Film Festivala (ZFF) Boris T. Matić rekao je kako je ovogodišnje izdanje potvrdilo da je publika tog festivala izrazito filmofilska - ne samo da se nije prepala teških i društveno angažiranih filmova nego je jednom od takvih, izraelskom "Fokstrotu" Samuela Maoza, dodijelila svoju nagradu.

- Projekcije su bile popunjene, a po glasovima publike vidjeli smo da je najbolje ocjenjivala upravo društveno angažirane filmove. Izgleda da je situacija u zemlji i svijetu takva da svi trebamo malo preispitati svoje živote, a mislim da su filmovi u selekciji to uspjeli i da je publika sretna - rekao je Matić za Hinu u povodu završetka 15. ZFF-a, koji je zatvoren u subotu navečer dodjelom nagrada.

Matić je zadovoljan interesom medija, među kojima je više nego dosad bilo inozemnih, dolaskom brojnih gostiju koji su, kaže, oduševljeni festivalom i Zagrebom, kao i posjećenošću, za koju očekuje da će biti na prošlogodišnjoj, rekordnoj razini. Procjena je da je ZFF posjetilo između 26.000 i 30.000 ljudi.

Kao najvažnije ovogodišnje novosti izdvaja prikazivanje programa "Ponovno s nama" u Rijeci i uvođenje Nagrade riječke publike, kao i jačanje edukativnog programa "Industrija".

Već imaju distributere

- Trudimo se ostaviti nešto i iza Festivala, pa smo održali Pitching forum Industrije Mladost, a radionica 'Moj prvi scenarij' već je pokazala rezultate - ove smo godine na zatvaranju prikazali film 'Žaba' Elmira Jukića, koji je prvi realizirani projekt s te radionice i na odjavnoj špici imat će naš logo - naglasio je i dodao kako se svake godine trude uvesti nešto novo, no "sve to puno košta, a proračun Festivala godinama se ne mijenja." Prema njegovim riječima, od filmova prikazanih na festivalu samo će manji dio njih biti prikazan u kinu Europa, a neki, poput "Božanske ljubavi", "Fokstrota", "Skrbnika" i "Bez ljubavi", već imaju svoje distributere.

- Mi ćemo kao ZFF možda uspjeti otkupiti prava za Hrvatsku nekih od filmova s festivala za koje je bio veliki interes i dovesti ih pred našu publiku - najavio je Matić, koji smatra kako su manja kina, poput Kina Europa ili Art-kina Croatia u Rijeci, bolja mjesta za prikazivanje tzv. art filmova od multipleksa.

- Događa se da se neki genijalni filmovi prikažu u multipleksima, a na kraju imaju puno više gledatelja u manjim kinima. To sve ovisi o nama i načinu programiranja. Kada smo prije desetak godina preuzeli Kino Europa, godišnji broj gledatelja, sa svim festivalima i raznim događanjima, bio je oko 25.000, dok smo prošlu godinu zaključili sa 125.000 gledatelja i, prema svemu sudeći, opet ćemo ponoviti taj uspjeh - kaže.

Kinu Europa, kojim upravlja umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, 1. lipnja 2019. istječe ugovor s Gradom Zagrebom. Matić se nada da će im se taj ugovor produžiti bez obzira na neke probleme koje su imali s Gradom, unatoč tome što su, ističe, imali izvanredne rezultate i bili proglašeni europskim kinom s najboljim programom u 2016. godini.

Edukativni program

- Očito postoje ljudi koji nas previše ne ljube, no vjerujem u odluke gradskih vlasti i njihovu pamet, da će nakon svih uspjeha i uz podršku javnosti ugovor biti produžen - rekao je i dodao kako je uvjeren da će, ako se to ne dogodi, ZFF nastaviti dalje.

- Festival je živio i prije Kina Europa, živjet će i poslije, a mene je više strah što će se dogoditi s tim kinom ako mi iziđemo iz ovog prostora - zaključio je.

U proteklih devet dana na pet gradskih lokacija prikazano je više od stotinu filmova na oko 150 projekcija, a za nagrade Zlatna kolica ih se natjecalo 33, od čega trinaest dugometražnih debitantskih ili drugih ostvarenja autora iz cijeloga svijeta, 10 kratkometražnih međunarodnih igranih filmova i 10 domaćih kratkih filmova iz programa Kockice. Zagreb je u tom vremenu bio središte filmaša iz Hrvatske i inozemstva, a među gostima bili su i glumica Rachel Braunschweig iz švicarskog filma "Božanski red", iranski redatelj Ali Asgari, Osamah Sami, glumac iz australskog filma "Ali se ženi", te Souleymane Seye Ndiaye iz filma "Parižanka", francuski glumac i redatelj Xavier Legrand, Alexandros Avranas i Eleni Roussineau, redatelj i glumica grčkog filma "Voli ne voli". Dosad najveći festivalski edukativni program "Industrija" ugostio je brojne filmske profesionalce. Među ostalima, James Watkins govorio je o seriji "McMafia", čija se premijera očekuje ove zime, Spencer Hunt o virtualnoj i proširenoj stvarnosti, Stephane Guenin o važnosti koprodukcija, dok je niz distributera, producenata i agenata sudjelovalo na događanju "Kako MI to možemo!" u organizaiji Deska kreativne Europe - Ureda MEDIA Hrvatske. Zagreb Film Festival tradicionalno gostuje u drugim hrvatskim gradovima - paralelno sa Zagrebom dio programa predstavljen je u Art kinu Croatia u Rijeci, 22. studenoga odlazi u Kino Gaj u Varaždinu, a u Centar za kulturu Čakovec od 1. do 5. prosinca te u SOS Dječje selo Ladimirevci 25. studenoga. Hina

ZLATNA KOLICA ZA FILM “MUŠKARCI NE PLAČU”

Zlatna kolica za najbolji film osvojio je “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića. Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film pripala su mađarskim “Brucošima” Györgya Móra Kárpátija, a najboljim filmom iz programa Kockice proglašen je “Čistačica” Matije Vukšića. Žiriji su u svakoj od kategorija dodijelili i posebna priznanja. “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva dobitnik je nagrade Zlatni bicikl koju dodjeljuje žiri programa Ponovno s nama i Nagrade riječke publike. Najboljim filmom za mlade u programu PLUS proglašen je “Vincent” Christophea Van Rompaeya. Dobitnik HT nagrade publike je izraelski film “Fokstrot” Samuela Maoza.

mala kina

SVAKE GODINE RASTE BROJ GLEDATELJA

Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa