Autoglas
PREMIJERA: TESLA ROADSTER

Roadster kontra jurilica koje “piju” dizel ili benzin
Objavljeno 21. studenog, 2017.
Na jednom punjenju baterije moći će prijeći oko 1000 kilometara

Tesla je prošlog tjedna, uz novi kamion na električni pogon, predstavio sportski automobil Roadster vrijedan 200 tisuća dolara. Elon Musk rekao je da će Roadster biti najbrži serijski proizveden automobil u povijesti.

Pri kraju prezentacije Tesle Semija, kamiona koji bi trebao uvesti revoluciju u špedicijski promet, iz njegove je prikolice iznenada izašao crveni Roadster. Taj sportski automobil s uklonjivim staklenim krovom nova je verzija prvog vozila koji je Tesla proizveo. “Ima četiri sjedala, a na jednom punjenju baterije moći će prijeći oko 1000 kilometara, što je novi rekord za električna vozila”, istaknuo je Musk. Od 0 do 100 kilometara na sat stići će za 1,99 sekundi, a maksimalna brzina bit će mu preko 400 kilometara na sat, čime će postati i najbrži električni automobil u serijskoj proizvodnji.

- Poanta Roadstera je zadati žestok udarac vozilima na fosilna goriva - rekao je Musk, dodavši kako će nakon toga vožnja automobila na unutarnje izgaranje podsjećati na upravljanje parnim strojem. Prvih tisuću automobila koštat će 250 tisuća, a kasniji modeli moći će se kupiti za 200 tisuća dolara.

Pažnja javnosti bila je usmjerena i na Teslin kamion Semi koji će se početi proizvoditi 2019. godine. Musk je električne kamione predstavio kao najnoviji pokušaj Tesle da odvrati gospodarstvo od fosilnih goriva, što već čini projektima poput električnih automobila, solarnih krovova ili baterijama.

- Tesla Semi s maksimalnim teretom autocestu može prijeći do 800 kilometara - istaknuo je Musk. Otkrio je kako vozilo osme klase, najviše klasifikacije za kamione po težini, u 30 minuta može napuniti bateriju dovoljno da prijeđe oko 650 kilometara, te da će Tesla izgraditi svjetsku mrežu "megapunjača" na solarnu energiju. Dizelski kamioni na jednom punjenju mogu putovati do 1600 kilometara, no Musk naglašava kako su oni 20 posto skuplji za upravljanje po jednoj milji od njihove električne verzije.H

TROŠI SE VELIK NOVAC

Neki analitičari strahuju da će kamion biti skupa distrakcija za Teslu koja troši velike količina novca, nije nikad objavila koliki joj je godišnji prihod, te se nalazi u samoprozvanom "proizvodnom paklu" zbog pripreme proizvodnje 35 tisuća dolara vrijedne limuzine Model 3. "Elonova sposobnost privlačenja pozornosti javnosti je netaknuta, čak i dok strpljenje njegovih klijenata koji čekaju Model 3 nestaje", smatra Karl Brauer, predstavnik tvrtki za procjenu i prodaju automobila Kelley Blue Book i Autotradera.