Crna kronika
TRAGIČNA NESREĆA U SAMOBORU

Na zebri autom udarila dvoje djece, šestogodišnjak preminuo u bolnici
Objavljeno 19. studenog, 2017.

SAMOBOR

Šestogodišnji dječak smrtno je stradao u prometnoj nesreći u subotu oko 18 sati na Trgu kralja Tomislava u Samoboru. Kako doznajemo iz Policijske uprave zagrebačke, na dječaka i njegova 9-godišnjeg brata, dok su s 45-godišnjom majkom prelazili cestu na pješačkom prijelazu, automobilom Smart je zbog neprilagođene brzine naletjela 73-godišnja vozačica. Stariji dječak u nesreći je lakše ozlijeđen. Dječacima su u pomoć priskočili liječnici pedijatri koji su se slučajno zatekli u obližnjem kafiću. Dolaskom vozila hitne pomoći dječaci su prevezeni u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti, gdje je 6-godišnji dječačić oko 19 sati preminuo.

U proteklih nekoliko tjedana u Hrvatskoj je veliki broj pješaka stradao na obilježenim pješačkim prijelazima. Hrvatski prometni stručnjak Željko Marušić kaže da treba pooštriti kazne za prometne nesreće na obilježenim pješačkim prijelazima.

- Treba pooštriti sankcije i kazne za najteže prometne prekršaje. Za usmrćivanje pješaka na zebri treba propisati zatvorsku kaznu od najmanje pet godina, oduzimanje vozila i poništavanje vozačke dozvole - rezolutan je Marušić dodajući kako policija treba ukinuti apsurdnu i opasnu toleranciju mjerenja brzine od 10 kilometara na sat do 100 km/h i 10 posto iznad 100 kilometara na sat, te uvesti '3+3', jer se trenutačno, za brzinu od 30 km/h, tolerira apsurdnih 33,3 posto! – kaže prometni stručnjak.

Marušić ističe da prometna tragedija u Samoboru potvrđuje koliko su nužne češće i temeljitije zdravstvene kontrole za vozače starije od 65 godina, koje 1. siječnja 2018. donosi izmijenjeni Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača te koliko policija treba učinkovitije kontrolirati vozače na alkohol, droge i za vožnju štetne (nedopuštene) lijekove, odnosno supstance.S.Lacić

PROBLEM MOBITELA U VOŽNJI

Prometni stručnjak osvrnuo se i na korištenje mobitela u vrijeme vožnje, koja nerijetko dovodi do prometnih nesreća s tragičnim posljedicama. Za sve tragične nesreće prometna policija ubuduće treba od nadležnih institucija zatražiti da u 24 sata izrade cjelovitu informacijsko-elektroničku forenziku korištenja mobilnog, odnosno mobilnih uređaja pronađenih kod vozača i u automobilima, dodaje Željko Marušić.

Možda ste propustili...

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike