Regija
ŠKOLE ŽELE PROMJENU

Tražimo da se djeca vrate u njihovu školu
Objavljeno 20. studenog, 2017.

VIŠKOVCI

Iako teritorijalno naselja Forkuševci i Vučevci pripadaju općini Viškovci u čijem općinskom središtu djeluje samostalna matična Osnovna škola Luke Botića koja u ovoj školskoj godini ima 94 učenika u osam razrednih odjela, područne škole spomenutih sela su u sustavu Osnovne škole Josipa Kozarca Semeljci kojoj su pripojene 1984. godine. Sada se, kako doznajemo od ravnatelja OŠ Luke Botića, Ante Lagatora, pojavila inicijativa da se ponovno pripoje Viškovcima, za što je potrebno promijeniti Plan mreže osnovnih škola, o čemu odlučuje resorno ministarstvo.

Roditelji pisali Kosor

Valja podsjetiti i da je na temelju Odluke o donošenju Mreže osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i programa obrazovanja koju je donijela Vlada RH 2. lipnja 2011. utvrđeno da su Područna škola Forkuševci i Područna škola Vučevci u sastavu OŠ Josipa Kozarca Semeljci. S obzirom na to da mjesta Forkuševci i Vučevci teritorijalno pripadaju Općini Viškovci, prilikom izrade Mreže 2011. na inicijativu OŠ Luke Botića Viškovci u prvotni prijedlog mreže, Osječko-baranjska županija je PŠ Forkuševci i PŠ Vučevci predvidjela u sastavu OŠ Luke Botića Viškovci. Međutim, mještani tih mjesta, odnosno predstavnici roditelja, usprotivili su se tada, iskazali su nezadovoljstvo s tim prijedlogom, odnosno iznijeli su želju da njihova djeca idu u školu u Semeljce te je u konačnici takva mreža donesena.

- U ono vrijeme u Semeljcima je otvorena nova škola i dvorana, i sva djeca iz Forkuševaca i Vučevaca prebačena su tamo. Bili su bolji uvjeti. Nakon toga, 2011. godine, roditelji nisu htjeli da im se djeca prebace u Viškovce pa su čak pisali Saboru i tadašnjoj predsjednici Vlade Jadranki Kosor. Županijska skupština je tada donijela prijedlog Mreže škola gdje bi ta sela pripala nama, da se djeca vrate školi, općini i župi kojoj pripadaju, no na Vladi su taj prijedlog odbili - kaže ravnatelj Lagator.

Imaju uvjete

Ravnatelj Botićeve škole kaže kako je njima itekako važno da se spomenute područne škole vrate u njihovo okrilje.

- U ovom trenutku imamo 94 učenika. Teško je reći da je jedinstven stav roditelja o povratku djece u Viškovce. To bi trebala osluhnuti i lokalna samouprava, a ono što smo od njih doznali jest da je sve više roditelja za ovu opciju - ističe Lagator. Kada su rađene projekcije za 2011. godinu, riječ je bila o 70-ak učenika od prvog do osmog razreda. - Broj je kroz ovih nekoliko godina pao, pa bi sada bila riječ o ukupno 50 učenika u oba sela. Dakako da bi prelazak išao postupno. Znači da ona djeca koja su krenula u više razrede u Semeljce tamo ih i završe, a da oni koji kreću u peti razred krenu k nama - kaže Lagator. Škola u Viškovcima, napominje, ima prostorne uvjete za veći broj djece.

- Mi i tako radimo u dvije smjene. Međutim, ide projekt dogradnje potkrovlja, što će nam omogućiti rad u jednoj smjeni - kaže ravnatelj Lagator. I u njihovoj školi, kao i u ostatku Slavonije, opada broj djece.

- Od 2010. godine mi imamo 60 učenika manje, a trend smanjenja se nastavlja. Te 2010. godine imali smo 154 učenika - kaže Lagator.

Maja MUŠKIĆ
Što o tome kaže zakon i ministarstvo?

Člankom 10. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi utvrđeno je da mrežu za svoje područje predlažu osnivači. Ministarstvo na temelju prijedloga osnivača, a uz mišljenje Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, izrađuje konačan prijedlog mreže. Na temelju prijedloga Ministarstva, mrežu donosi Vlada Republike Hrvatske.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike