Regija
HRVATSKA POSLA

Teško bolesnom rješenje komisije: mora na posao!
Objavljeno 20. studenog, 2017.
Zdravstveni problemi zbog kojih 23 sata dnevno provodi u krevetu i dalje su ostali bez mnogo nade da će se ikada popraviti

ŠAG - Osiguraniku Josipu Berečiću iz Šaga, rođenom 1976. godine, ne priznaje se pravo iz mirovinskog osiguranja na temelju smanjenja radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost uz potrebu nastavka liječenja po fizijatru i neurokirurgu - odgovor je koji je prije desetak dana stigao na adresu ovog 41-godišnjeg oca dvoje djece iz Šaga iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Područne službe u Osijeku.

Ralje birokracije

Ondje je Josip posljednjeg dana listopada bio na vještačenju u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Odbijenica koja znači i obvezu povratka na posao ne bi bila toliko šokantna da nije riječ o teškom bolesniku koji je unazad dvije godine podnio četiri teške operacije, ima parezu stopala, 23 sata dnevno provodi u krevetu u pelenama i ne može se kretati bez tuđe pomoći i ortopedskih pomagala!

- Kada bih imao prilike vratiti se na posao i ponovno normalno živjeti kao što sam to mogao prije dvije godine – nitko ne bi bio sretniji od mene. No, uz gorko saznanje da se nikada više neću moći samostalno kretati, niti funkcionirati bez tuđe pomoći, da ću ostatak života provesti prikovan uz postelju, ovakav odnos prema bolesnom čovjeku naših institucija krajnje je ponižavajući i dodatno nas bolesnike psihički uništava - ogorčeno prepričava Josip. Donedavno nije mogao niti slutiti da će ga uz tešku bolest dokrajčiti ralje birokracije. Uz takav odnos prema njemu i odbijanje mogućnosti da ostane na bolovanju, Josip je stekao sve predispozicije da svoju četveročlanu obitelj, u kojoj je supruga koja radi povremene poslove i djeca od 15 i 12 godina, prehranjuje isključivo naknadom sa - Zavoda za zapošljavanje!

Sve je počelo prije nešto više od dvije godine kada je zbog bolova u leđima koncem listopada 2015. godine završio u KBC-u Osijek na Neurologiji.

Treći dan bolnice iznenada su mu otkazali sfingteri (izgubio je kontrolu nad mokrenjem i stolicom), pa je istog dana uz dijagnozu sekvestar diska, proslijeđen na operaciju kralježnice.

“Prilagodba radnog mjesta”

Nakon nje dobiva pojas – ortozu i odlazi na rehabilitaciju u Bizovačke toplice, gdje mu se stanje pogoršava, pa u veljači 2016. godine zbog protruzije diska i opsežnih promjena slijedi nova operacija, rehabilitacija u Daruvarskim toplicama, ali opet bez poboljšanja. Josip je zbog konstantnih bolova i lošeg općeg stanja krenuo tražiti i druga mišljenja, no specijalisti su mu redom govorili da su mu priraslice toliko pritisle živac da se ne može jamčiti uspjeh niti se preporučuju novi operativni zahvati. Zbog neizdrživih bolova u kolovozu radio je i EMNG u Ambulanti za bol, gdje su mu ustanovili tešku radikulopatiju L5S1 i gdje je načinjena epiduraliza koja je trebala otopiti priraslice, ali ni to nije dalo rezultate. Bolovima u kralježnici pridružile su se i jake glavobolje, progresivno slabljenje lijeve ruke, nemogućnost sjedenja, propadanje vida i nastavak života sa štakama i s lijevim stopalom u kojem više uopće nema osjet, noga koja neprestance podrhtava i pelene bez kojih posljednje dvije godine više ne može funkcionirati.

Jedino poboljšanje dogodilo se u svibnju ove godine kada mu je kao prvom pacijentu u osječkoj Ambulanti za bol ugrađen stimulator kralježnične moždine, zahvaljujući kojem više ne osjeća bol, te je konačno izbacio morfijske flastere i brdo lijekova protiv bolova zbog kojih mu je teško stradao želudac. No svi drugi zdravstveni problemi zbog kojih 23 sata dnevno provodi u krevetu, i dalje su ostali bez mnogo nade da će se ikada popraviti.

Upravo zbog svega toga Josip se zgrozio kada je nakon munjevito kratkog posjeta Zavodu za vještačenje dobio negativan odgovor kojim ga se vraća na strojobravarske poslove, koji on sigurno više nikada neće moći obavljati kod svog poslodavca. Za njih pak kaže da im je izuzetno zahvalan na pokazanom razumijevanju u protekle dvije godine, no isto, nažalost, nije mogao reći i za pravobraniteljicu kojoj se obratio za pomoć, a koja mu je preporučila da “njegova tvrtka nazove Zavod za vještačenje o prilagodbi radnog mjesta njegovim potrebama...”!?

Lidija ANIČIĆ
Ne može se sam niti odjenuti

“Pitam se koje je to radno mjesto koje bi se moglo dodijeliti ovako teškom bolesniku kao što sam ja, i koje bih poslove mogao obavljati kada bez tuđe pomoći više nisam u stanju čak se niti odjenuti i obuti, te sam obaviti najosnovnije potrebe”, pita se s neskrivenim ogorčenjem Josip. On je već uputio žalbu na izdano Rješenje s nadom da će ljudskost i zdrav razum prevladati u slučaju u kojem propisi i administracija na gorak način odlučuju o ljudskim sudbinama.

teškoće

NE MOŽE SJEDITI, HODATI...

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike