Mozaik
U POŽEGI

Cjelovečernji koncert HKD-a “Istra”
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Ličko zavičajno društvo “Vila Velebita” iz Požege ponovno se pokazalo kao odličan organizator kulturnih događaja, pa Požežane, osim svojim koncertima i kulturnim događanjima, počasti i odličnim gostovanjima. Ovaj put u Gradskom kazalištu pripremili su cjelovečernji koncert s gostima iz Pirana, članovima Hrvatskog kulturnog društva “Istra” iz Pirana i Mješovitog pjevačkog zbora “Korona” iz Umaga.

HKD “Istra” osnovan je 1998. godine i ima više od 600 članova. Osim folklorne grupe, ima i pjevačku, ali i sportske sekcije. Čuva hrvatsku kulturnu baštinu slovenskog istarskog kraja. Najveće je hrvatsko društvo u Sloveniji i svakako poveznica Hrvatske i Slovenije i faktor očuvanja hrvatskog kulturnog identiteta u slovenskoj Istri i hrvatske nacionalne manjine. Društvo je izvelo istarske, tršćanske pjesme i kola, ali i dubrovački Lindžo. Mješoviti pjevački zbor “Korona” izvelo je cijeli niz od istarskih pjesama do dalmatinske pjesme, ali i kontinentalnog dijela Hrvatske.

Na kraju su zajedno zbor i folklorno društvo izveli poznatu ariju i završno kolo iz opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, koju su posjetitelji kazališta ispratili dugim pljeskom. Uz predsjednika “Vile Velebita”, prof. dr. sc. Josipa Fajdića, koncertu su nazočili predsjednici gostujućih društava iz Pirana i Umaga te zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović i požeški gradonačelnik Darko Puljašić. (AGM Kruna)

Najčitanije iz rubrike