Osijek
SJEĆANJE NA ŽRTVU ERNESTINOVA

Svečano otkriveno Spomen-obilježje Istina
Objavljeno 19. studenog, 2017.

Spomen-obilježje Istina u Ernestinovu simbol je višestoljetne želje, nastojanja i borbe hrvatskog naroda za svojom samostalnošću, ali i bolni podsjetnik na poginule i nestale mještane Ernestinova u obrani Republike Hrvatske za Domovinskog rata.

Obilježavajući 20. studenoga 1991., kada je pod naletima neprijatelja kapitulirala obrana Ernestinova, jučer je priređeno svečano otkrivanje ovog spomen-obilježja. Ono je koncipirano kao straža deset vojnika pripadnika hrvatskih povijesnih postrojbi i dva središnja stupa koja nose hrvatski pleter. Spomen-obilježje stvarano je u posljednje dvije godine i u duhu je kiparske kolonije koja je obilježila ovo mjesto nedaleko od Osijeka.

Na dvadesetšestu godišnjicu stradavanja mještana Općinski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Ernestinovo, u suradnji s Općinom Ernestinovo, organizirao je njegovo otkrivanje. Prvi se žrtvama poklonio Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, koji je rekao kako pleteri na spomeniku ostaju zahvala žrtvama, ali i putokaz novim generacijama.

- Neka nas ovakvi spomenici hrabre da s optimizmom idemo u budućnost - naglasio je ministar Medved. I župan Ivan Anušić poziva da se okrenemo budućnosti.

- Kao da smo upali u letargiju, ali valja nam se prisjetiti kako smo '91. godine bili u vremenima koja su puno teža nego što nam je danas. Današnji pesimizam okrenimo u optimizam - pozvao je Anušić.

Potom su gosti, domaćini, obitelji poginulih i nestalih, brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata položili vijence i zapalili svijeće i na mjestu masovne grobnice u Ernestinovu. D. Kuštro

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike