Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (CUCURBITA PEPO L.)

Bundeva je idealna za dijetu
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Bundeva ili tikva (Cucurbita pepo L.) pripada obitelji Cucurbitaceae. Ljekarnički naziv joj je Semen cucurbitae. Prirodni je antidiaroik, antihelmetik, antisklerotik, dijetik, diuretik i laksativ. Druga imena su joj: bijela buča, buča, bundeva, misirača, žuta bundeva. Ime dobiva po latinskoj riječi cucurbita, što znači bundeva, i pepon, što znači skuhan od sunca. Pradomovina tikve je Meksiko, a u Europu je unesena u Kolumbovo vrijeme, 1492., i brzo se proširila. Tikvice koje se uzgajaju kao ukras indijskog su podrijetla. Bundeva se rabi i za obilježavanje Noći vještica, običaja iz dalekih vremena prije kršćanstva, s pomoću koje su ljudi tjerali zle duhove iz svojih sredina tako da su izdubljenu bundevu rabili kao masku (raznovrsni oblici čovjekova lica) u koju su stavljali svijeću.

Ljekovito djelovanje

Ne mogu a da ne spomenem svoju ovisnost o savijačama od zelja i bundeve sa sirom ili bez sira, u kojima gurmani doista uživaju. Bundeva je u ljekovitom smislu riječi antioksidans i detoksikant našeg organizma, poglavito probavnog sustava, u kojem s pomoću svojih balastnih tvari veže razne otrovne tvari u probavnom sustavu i ujedno pojačava izlučivanje žuči te na metabolizam masnoća. Dobro prirodno i ljekovito djelovanje bundeve vidljivo je u pojačanom mokrenju (izlučivanju mokraće) te se u puku rabi kod dijetetskih terapija protiv srčanih, želučanih, žučnih, jetrenih tegoba te reume i gihta. U novije vrijeme idealna je namirnica u dijetama za mršavljenje i šećernu bolest - dijabetes.

Kada je riječ o ljekovitom djelovanju, bundeve (tikve) u pučkoj medicini koristimo:

- za liječenje parazita u crijevima (gliste, amebe, trakavica), jer je poznati antihelmetik, pa svakako preporučujemo liječenje prema opisanom receptu

- kod upale crijeva za liječenje uzimamo bundevu (tikvu) kao hranu jer izvrsno pomaže, pogotovo kod enteritisa (upale tankog crijeva)

- u raznim dijetama, naročito za mršavljenje, priređujemo kalorična, vrijedna i bezopasna jela od bundeve (tikve)

- za dijabetičare kao hrana (usplođe)

- za začinjavanje jela (salata) - ulje od buče, koje služi i za liječenje ateroskleroze.

Sjemenke bundeve rabimo:

- za liječenje arterioskleroze (otapa naslage na krvnim žilama)

- za bolesti prostate (upala, metaplazija, otežano mokrenje itd.)

- za jačanje imuniteta

- kod parazita u crijevima (amebe, gliste)

- za liječenje reumatskih tegoba, gihta, upale mokraćnih puteva, bubrega i žuči - sjemenke, jer zbog svog diuretičnog učinka smanjuju i uklanjaju mokraćnu kiselinu iz krvi

- za detoksikaciju organizma - probavnog sustava, jer potiče peristaltiku i pražnjenje crijeva

- kod bolesti bubrega i mjehura

- za snižavanje razine masnoća u krvi

- za smirenje organizma, jer dobro umiruje.

Uporaba soka

Sok iscijeđen iz mesnatog dijela bundeve (pulpe, usplođa) uzimamo kod:

- problema s mokraćom (infekcije urinarnog puta, otežano mokrenje)

- hiperplazije prostate (povećana prostata, adenom prostate, infekcije, upale prostate)

- krvavih proljeva

- nefritisa (kronična upala bubrega)

- stanja paralize

- psorijaze (piti sok bundeve 2 - 4 dl svaki dan, i tako 14 dana, kao i jesti jela od bundeve, kuhane ili pečene)

- kod upale debelog crijeva.

Prevencija

Pečena tikva također pomaže u liječenju navedenih tegoba. Držim da je danas za muškarca između 45 i 60 godina prostata atomska bomba na kojoj sjedi, te u preventivne svrhe, usudim se reći, ne postoji bolje sredstvo od bučina, bundevina ulja, koje izvrsno uređuje i štiti funkcije prostate i mokraćnog mjehura. Moja navika je da za večeru na tanjurić ulijem malo bučina ulja i posolim. Jedem tako da močim kruh u ulje te pijem čaj od metvice, lipe, kamilice. Tu naviku prakticiram i s maslinovim uljem. Bučino ulje uzimamo i kod kronične začepljenosti, konstipacije.

Zapadna pučka medicina rabi bundevu kao: antihelmetik, diuretik; za liječenje: bolesti bubrega i mjehura, bolesti prostate, mokraćnih organa i puta; kod poremećene prehrane, proljeva, raznih parazita i nametnika u crijevima.

Ivan LESINGER
Kućna biljna ljekarna
Liječenje djece od glista

50 - 200 g sjemenki (oljuštenih), 100 g meda ili 100 grama šećera

Uputa za pripremu: Sjemenke bundeve sameljemo i pomiješamo s medom.

Uputa za uporabu: Tu smjesu dajemo djeci da je pojedu odjednom.

Napomena: Ovaj recept možemo rabiti i za liječenje od ameba.

Liječenje bradavica

Od cvijeta bundeve iz sredine izvadimo prašnike, malo ih zgnječimo i time natrljamo bradavicu dva puta dnevno. To ponavljamo dok bradavice ne nestanu.

Marmelada

3 kg mekanog dijela bundeve, 3 kg šećera, 3 vanilin šećera, 3 limuna

Uputa za pripremu: Mekani dio bundeve usitnimo, dodamo usitnjeni limun, šećer i vanilin šećer, sve dobro izmiješamo i stavimo kuhati uz lagano miješanje. Kuhamo do gustoće marmelade. Vruće ulijemo u sterilizirane staklenke. Uputa za uporabu: izvrsna marmelada za doručak kod tegoba s probavom.

Vrste tikve

Za tikvu - Cucurbita pepo - rabe se dva imena. Ako govorimo o plodu izrazito narančaste boje mesa, uporabit ćemo naziv “bundeva”. Ako je plod koji je jestiv, dok je mlad, izvana bljedozelen do zelen, a meso bijelo ili bljedozelenkasto, kad dozri, kora postane žuta, naziva se “buča”. Ovakva vrsta upotrebljava se kao stočna hrana, ali se u nekim krajevima i jede. Dok je mlada, buča je dobro jelo.

Stanište: vrtovi, polja

Branje i prerada: plod, sjemenka kad sazri i cvijet, koji beremo u srpnju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike