Kultura
NAJAVLJENA NOVA KAZALIŠNA PREDSTAVA GRADSKOG KAZALIŠTA POŽEGA

Premijera “Isadore” u Noći kazališta
Objavljeno 20. studenog, 2017.

POŽEGA

Noć kazališta (25. studenoga) u Gradskom će kazalištu Požega biti obilježena osmi put. U devetoj nacionalnoj manifestaciji sudjelovat će 80-ak kazališnih institucija i organizacija u Hrvatskoj, a Požežane očekuje premijera predstave “Isadora”, autorskog projekta Marijane Matoković i Maje Đurinović, kojemu je svoj umjetnički pečat dala i kiparica Tatjana Kostanjević.

- Moj umjetnički put do Isadore krenuo je još na akademiji, kada sam radila diplomski ispit iz govora pod mentorstvom prof. Vlaste Ramljak, a prof. Đurinović nadahnula me da napravim predstavu prema autobiografskim elementima. Prošle sam godine srela Tatjanu koja je imala izložbu upravo ovdje u kazalištu. Njezine skice sada su zaživjele u predstavi u skladnu cjelinu - rekla je Marijana Matoković.

Hrvatska plesna pedagoginja Maja Đurinović 1996. objavila je knjižicu “Isadora Duncan, pjesnikinja plesa”.

- Svojom pojavom Isadora je postavila veliki upitnik u Europi i uznemirila cijeli prostor. Bila je žena, plesačica, umjetnica, nešto vrlo rubno te 1900., kada žene još nemaju prava. To je tema koja i danas sve osjetljive ljude, posebice mlade žene, mora isprovocirati, jer je Isadora bila vrlo jasnog stava – to je nešto što je i danas vrlo rijetko. Mijenjala je umjetnički svijet, iako je bila beskrajno osjetljiva i ranjiva. Danas se njezino ime, vrlo neopravdano, često stavlja samo kao fusnota uz pjesnika Sergeja Jesenjina, što je vrlo površno, jer ona je bila umjetnica koja je promijenila kazališnu umjetnost. Ova će predstava biti ne samo priča o umjetnici plesačici, nego priča koja želi vratiti Isadoru u naš svjetonazor i kulturu, jer ona je simbol ove civilizacije, samo ne znam znamo li kakav - dodaje Đurinović.

Pretpremijera je 21. studenoga, a premijera i repriza u Noći kazališta, u 19 sati, tj. u 21 sat. U Galeriji Ciraki bit će postavljene fotografije i citati Isadore Duncan. Ulazak je besplatan, uz prethodnu rezervaciju ulaznica. AGM Kruna

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike