Svijet
TOTO RIINA PREMINUO U 87.

Najbrutalniji “kum” Cosa nostre umro je prirodnom smrću
Objavljeno 18. studenog, 2017.

“Capo di tutti capi” sicilijanske mafije, Salvatore Toto Riina, koji je u petak umro prirodnom smrću u zatvoru, dan nakon 87. rođendana, bio je brutalni ubojica koji je četvrt stoljeća terorizirao Italiju.

Riina, koji je služio nekoliko doživotnih kazni za razna ubojstva, umro je u 3.37 u Parmi, gdje je bio zatvoren godinama, prenosi ANSA. Prema medijskim izvješćima, posljednja 24 sata bio je u komi. Uzrok smrti nije objavljen, no Riina je patio od raka bubrega i srčanih tegoba.

Rođen je 1930. u mafijaškom uporištu Corleoneu, gradiću koji je bio inspiracija za ime fiktivne mafijaške obitelji u “Kumu”. Prije uhićenja, 1993., proveo je 24 godine u bijegu. Imao je dva nadimka: Zvijer, zbog brutalnosti, i Kratki, jer je bio visok samo 158 centimetara. Pod njegovim zapovjedništvom Cosa nostra je ubila nekoliko visokih dužnosnika, uključujući sicilijanskog guvernera Piersantija Mattarellu, brata aktualnog predsjednika države Sergija Mattarelle, i vodeće antimafijaške državne tužitelje Giovannija Falconea i Paola Borsellina.

Prvog čovjeka ubio je golim rukama, u tučnjavi, 1949. Svoju kriminalnu karijeru završio je služeći višestruke doživotne zatvorske kazne u zatvorima maksimalne sigurnosti. Rođen u siromašnoj seljačkoj obitelji, Riina je imao teško djetinjstvo. Otac i stariji brat poginuli su 1943. pokušavajući deaktivirati savezničku bombu. Tada 13-godišnji Riina morao se brinuti o četvero mlađe braće i sestara i majku.

Postao je mafijaški ubojica u službi zloglasnih šefova Luciana Leggia i Gaetana Badalamentija, prije nego što se i sam uspeo do glavnog položaja u Cosa nostri, početkom 80-ih godina. Njegovo barbarstvo navodno je potaknulo Tommasa Buscettu, najpoznatijeg mafijaškog prebjega, na suradnju s policijom. Buscettina svjedočenja pomogla su Falconeu i Borsellinu da osiguraju osuđujuće presude tisućama mafijaša, uključujući i Riinu. Suprotno od mafijaša takozvane stare škole, Riina nije imao granice kada je nasilje bilo u pitanju. Jednom je o mafijaškim prebjezima rekao: “Moramo ih ubiti, i sve njihove rođake do dvadesetog koljena, počevši od djece starije od šest godina.”

Njegova životna družica bila je Antonietta “Ninetta” Bagarella, s kojom je bio u vezi od 1955. Imaju četvero djece, uključujući dva sina koja su nastavila očevim stopama. Giovanni Francesco služi doživotnu kaznu zbog ubojstva, a Giuseppe Salvatore odslužio je osam godina zbog drugog mafijaškog djela.H

SINOV INTERVJU ZGROZIO ŽRTVE

Totin sin Giuseppe Salvatore Riina, koji je odslužio osam godina zatvora, izazvao je prošle godine zgražanje javnosti nakon što u intervjuu za RAI nije izrekao ni jednu ružnu riječ o mafiji. Svoje je djetinjstvo ocijenio “lijepim”. Giuseppe je napisao knjigu o svom odrastanju i dobio priliku da je promovira u udarnom terminu RAI-ja. Tijekom razgovora ni jednom nije kritizirao očeve postupke, a odbio je priznati postojanje mafije. Nije okom trepuno kad su mu na televiziji pokazali fotografije s mjesta ubojstva Falconea i Borsellina.

Ferdinando Dome imao je deset godina kada je, 1969., njegov otac Giovanni ubijen u mafijaškom obračunu u Palermu kao slučajni prolaznik. U tom obračunu, poznatom kao “masakr u ulici Lazio”, ubijeno je još pet ljudi. Riina je i za to proglašen krivim i osuđen. “On kaže da je imao lijep život sa svojim ocem. Moje djetinjstvo baš nije bilo tako sretno”, rekao je Dome.

Najčitanije iz rubrike