Novosti
UOČI DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU GRADA HEROJA

U Osijeku upaljeno 8000
lampiona u čast Vukovara
Objavljeno 17. studenog, 2017.
I Osijek je pokazao svoje poštovanje - duž Vukovarske ulice učenici svih osnovnih i srednjih škola, njih ukupno 34, upalili su više od 8000 lampiona

Ususret obilježavanju Dana sjećanja na Vukovar cijela je Hrvatska u petak navečer odala počast žrtvi grada heroja. U gradovima i naseljima koji imaju ulicu s imenovm Vukovara zapaljene su i postavljene svijeće. Osim toga, građani su svijeće postavljali u prozore svojih domova ili ispred kućnih ulaza. U Zagrebu je na križanju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice svijeću zapalio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisjećajući se, uz vukovarske, i na žrtve Škabrnje.

I Osijek je pokazao svoje poštovanje - duž Vukovarske ulice učenici svih osječkih osnovnih i srednjih škola, njih ukupno 34, upalili su više od 8000 lampiona.

Središnje službeno odavanje počasti u gradu na Dravi bilo je organizirano u Parku kralja Držislava, podno spomenika Hrvatskom domobranu. Ondje su izaslanstva Osječko-baranjske županije, na čelu sa županom Ivanom Anušićem, te Grada Osijeka koje je predvodila dogradonačelnica Žana Gamoš položili vijence. Uz njih su bila i izaslanstva vojske, policije te koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

- Odajemo još jednom počast svim poginulih hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara, prisjećamo se i žrtava Domovinskog rata - rekao je župan Anušić. Dogradonačelnica Gamoš, koja je bila dijete za ratnih zbivanja, uvijek si, kaže, u ove dane postavlja ista pitanja, na koje nažalost i dalje nema odgovor: “Zašto?” i “Je li moralo baš tako biti?”

Gamoš i Anušić, osim što su se pridružili osječkim školarcima, ranije su dočekali i sudionike motociklističke karavane “Od Prevlake do Dunava” te zajedno s njima zapalili svijeće kod “Crvenog fiće“. Članovi Motokluba Veterani Slavonije i Baranje tradicionalno voze i dovode u Osijek karavanu motociklista koja se vozi od Prevlake do Vukovara. Za one koji su krenuli iz Slavonije put je to dugačak 2000 kilometara i u pravilu traje šest dana. Na tom putu obilaze spomen-obilježja i odaju počast žrtvama Domovinskog rata. Ove godine kruna događanja je ulazak motociklima u Vukovar uoči obljetnice pada grada.

- Na svom putu prema Vukovaru sudionici karavane dolaze i u naš “Nepokoreni grad” kako bi se i ovdje poklonili žrtvama, odali počast i zapalili svijeće kod najpoznatijeg spomenika u Osijeku - izjavio je Darko Zec, predsjednik motokluba. D.Kuštro

Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”