Osijek
DONACIJA “KNJIGODARA” OŠ ERNESTINOVO

450 knjiga ne bismo sami mogli kupiti sljedećih 150 godina
Objavljeno 18. studenog, 2017.

Svaki školski odmor mali Ernestinovčani provedu umjesto u igri na hodniku u školskoj knjižnici. Razloga je za to sada bar 450 puta više nego prije nekoliko dana. Naime, broj koji smo spomenuli zapravo je broj novopristiglih knjiga koje sami, prema proračunu koji dobivaju za popunjavanje knjižnog fonda, ne bi kupili za idućih stotinu pedeset godina. Naime, računica je jednostavna - s 2,5 kune po učeniku, a prosječno knjiga stoji do sedamdesetak kuna, još dugo bi ta školska knjižnica ostala na dosadašnjih 2300 knjiga (standard je 2500 knjiga), da nisu ove knjige stigle zahvaljujući prijavi magistre informatologije Tihane Pavić Varga iz knjižnice OŠ Ernestinovo, odnosno da nije Hrvatske udruge školskih knjižničara i partnera - Sajma knjiga Interliber i Zajednice nakladnika Hrvatske koji su organizirali akciju darivanja knjiga školama koje nemaju uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe.

- Naša škola ima 145 učenika i ovaj “Knjigodar” nam je baš dobrodošao. Čim sam vidjela natječaj Hrvatske udruge školskih knjižničara, odmah sam nas prijavila. Jedan od uvjeta za dobivanje donacije knjiga bio je da je knjižnica ispod standarda, što naša, nažalost, jest. Nakon motivacijskog pisma dobili smo odgovor da smo izabrani među 16 knjižnica. Jako smo sretni i zadovoljni. Upravo ih sortiramo i slažemo nakon što smo ih donijeli u školu ravnatelj prof. Damir Škrlec i ja s dodjele na Interliberu - priča Pavić Varga.

Inače, knjige su prikupljane na Interliberu među izdavačima.

- Očekujemo da će nam ih poslati još, jer su ih skupljali i nakon dodjele. Učenici, a svi su članovi knjižnice, dolaze pregledati što je novo došlo od knjiga i slikovnica, stvarno je nagrada došla u dobre ruke - kaže Pavić Varga. Dodaje kako knjižnicu ne mogu proširiti jer imaju točno onoliko učionica koliko i razrednih odjela, no nada se da će u budućnosti ipak uspjeti to riješiti kroz neki projekt.

- Školske knjižnice dobivaju samo simbolična novčana sredstva, a praksa je da se posuđivanje knjiga ne naplaćuje - kaže Pavić Varga. Dobiveni novac po učeniku jedva da pokrije iznos potreban za izradu članskih iskaznica, naglašava. D. Pejić

Marijana Junušić

načelnica Općine Ernestinovo

PRIJAVOM NA PROJEKTE ŠKOLE PRIDONOSE POVEĆANJU STANDARDA

“Jako nam je drago da je škola dobila nagradu 'Knjigodara' i popunila knjižnicu. Zahvaljujemo u ime sve djece s našeg područja i našoj knjižničarki što je uložila mnogo truda kako bi knjižnicu dovela u red. Isto tako ponosni smo i na našu drugu OŠ Laslovo kojoj je odobren projekt od 1,5 milijuna kuna za projekt Festival multikulturalnosti. Drago mi je što su škole prepoznale da vlastitim zalaganjem, trudom, radom i prijavom na natječaje zaista mogu poboljšati obrazovanje naše djece”, kaže općinska načelnica Marijana Junušić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike