Novosti
ZDRAVKO MARIĆ:

Razgovarao sam s Todorićem o odlasku na mjesto ministra
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Vezani članci

POVJERENSTVO ZA AGROKOR

Rohatinski: Todorić me nagovarao na politiku

Ministar financija Zdravko Marić u petak je izjavio da je kao zaposlenik Agrokora razgovarao s Ivicom Todorićem oko svog odlaska na mjesto ministra financija. “Naravno da sam razgovarao, bio sam zaposlenik tada Agrokora. O čemu smo razgovarali i na koji smo način razgovarali, nema nikakve pretjerane tajnovitosti”, rekao je Marić, kojega su na konferenciji za medije koju je u Vladi održao s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, novinari pitali i je li prije odlaska na dužnost ministra financija o tome razgovarao s Ivicom Todorićem. Marić je kazao da je nakon poziva odnosno selekcijskog postupka odlučio prihvatiti da bude ministar financija (još u vladi Tihomira Oreškovića). “Sve je bilo u okviru profesionalnog odnosa i razgovora”, istaknuo je Marić.

Novinari su Marića pitali i je li sudjelovao u razgovorima o otpuštanju deviznih rezervi još dok je bio na mjestu državnog tajnika u Ministarstvu financija, kao što to spominje bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, te je li sudjelovao u razgovorima s Tomislavom Karamarkom i Ivicom Todorićem o tome da Rohatinski uđe u politiku, o čemu je govorio Nikola Grmoja iz Mosta. Marić je rekao kako je proteklih nekoliko dana bio na putu te da nije čuo izlaganje odnosno cijelu sjednicu saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, dodavši i kako i inače to ne prati, jer ima puno obveza kao ministar.

“Kao državni tajnik (Ministarstva financija) i ministar bilo gdje i na bilo kojem sastanku uvijek i isključivo radim profesionalno i odgovorno. Tako sam radio i kao državni tajnik, tako sam radio kada sam bio u Agrokoru, a tako, naravno, i sada kada sam ministar financija”, rekao je Marić. Naveo je i da se Ministarstvo financija “u monetarna pitanja nikad ne petlja”, da to nije stvar ni jednog ministra ni jednog guvernera praktično već 20 i nešto godina. “U vrijeme mandata guvernera Rohatinskog neovisnost i nedodirljivost HNB-a bila je na još višim razinama”, rekao je Marić, koji ne zna kako se netko i na koji način mogao upletati u bilo kakve odluke koje bi HNB donosio, poglavito što je u to vrijeme bio državni tajnik, a ne i na čelu Ministarstva financija, te je pomalo iznenađen zašto se spominje njegovo ime u tom kontekstu. H