Novosti
79 ZASTUPNIKA ZA

Izmijenjen proračun
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Hrvatski sabor u petak je glasovima 79 zastupnika izmijenio ovogodišnji državni proračun, prema kojemu će ukupni prihodi iznositi 122,5 milijardi kuna, a rashodi se smanjiti za 1,6 milijardi, na 126,8 milijardi kuna.

Za rebalans, za čije je izglasavanje potrebna većina od 76 glasova, glasovalo je 79 zastupnika; jedan je bio suzdržan, a 45 protiv.

Vlada, a potom ni Sabor nisu prihvatili amandmane, kojih je bilo neuobičajeno malo, podnesene na predložene izmjene državnog proračuna. Odbijen je amandman HSS-a da se iznos naknade za elementrane štete, koji je Vlada s početnih 20 povećala na 100 milijuna kuna, digne na 200 milijuna, a za taj iznos smanji pozicija Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Istu je sudbinu doživio i amandman mostovca Mire Bulja, koji je tražio da se iznos naknade za štete poveća na 300 milijuna kuna. Ove smo godine imali poplave, požare, suše, prijavljeno je 2,3 milijardi kuna šteta, sto milijuna kuna nije dovoljno, argumentirao je Bulj, kojem nije prošao ni amandman da se u proračunu osigura pet milijuna kuna za gradnju OŠ Pavla Vučkovića Sinj. Izmjenama državnog proračuna uštedjelo se na stavkama niza ministarstava, najviše u Ministarstvu financija, posebno na kamatnim rashodima. Rebalansom se 1,1 milijarda kuna usmjerava Ministarstvu zdravstva, od čega 870 milijuna za podmirenje dospjelih dugova državnih i županijskih bolnica, Ministarstvu znanosti ide 174 milijuna kuna za zaposlene, zbog više osnovice za plaće u javnim službama. H

IDS podržao rebalans

Među glasovima 79 zastupnika koji su glasali za rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna bio je i onaj oporbenog, IDS-ovca Tulija Demetlike, koji je izjavio kako je njegovo glasovanje odraz stava stranke. “Rebalans sam podržao jer je pokazao da se povećava financijska stabilnost, smanjuje dug i deficit, što je dobro za građane”, objasnio je u telefonskoj izjavi Demetlika, koji je za glasovanja u sabornici bio jedini IDS-ov zastupnik.

Možda ste propustili...