Regija
GRADSKO VIJEĆE ĐAKOVA

Građanima jeftinija komunalna naknada
Objavljeno 18. studenog, 2017.

ĐAKOVO

Nakon što je šestero vijećnika, koji sebe nazivaju stvarnom oporbom, napustilo preksinoćnju sjednicu Gradskog vijeća, a u čije će se klupe vratiti, kako poručuju, kada se udovolji njihovim uvjetima da omjer snaga pozicije i opozicije u radnim tijelima GV-a bude sukladan izbornim rezultatima, 60:40, a traže i izbor potpredsjednika Vijeća koji će “biti stvarni predstavnik oporbe”, preksinoćnja sjednica gradskog parlamenta nastavljena je bez većih rasprava. U takvom tonu usvojene su sve točke dnevnog reda. Na njemu se našao i prijedlog odluke o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade koji sada iznosi 0,42 kn, a primjenjivat će se od 1. siječnja 2018. Kako je istaknuto, ova korekcija cijene, vrijednosti boda, u konačnici će značiti smanjenje komunalne naknade do šest posto, ovisno o zoni. Prema tom prijedlogu, ukupno zaduženje u ovoj godini iznosi gotovo 5,7 milijuna kuna, a preksinoć usvojenom promjenom vrijednosti boda na godišnjoj razini to će zaduženje, pojašnjeno je, bit će manje za oko 380.000 kuna.

Goran Soldo, jedan od šestorice koji sebe zovu stvarnom oporbom, na presaici na kojoj su najavili odlazak sa sjednice, komentirao je i odluku kojom je bod za obračun komunalne naknade sada 0,42 kuna. Taj je potez gradske vlasti nazvao demagogijom, jer da će građanima računi na to ime biti manji za svega kunu-dvije, a da je ovakva odluka diskriminacija i demotivacija za gospodarstvo. Usvojen je i prijedlog Odluke o gradskim porezima, kao i zaključak o usvajanju Procjene rizika od velikih nesreća na području grada, Prihvaćeno je i rješenje o imenovanju predsjednika i članova Kulturnog vijeća Đakova. Za predsjednika je imenovan Hrvoje Duvnjak, a članovi su Marija Gačić, Igor Loinjak, Katarina Žeravica i Zdravko Drenjančević, a mandat im traje četiri godine.

Za ravnateljicu Centra za kulturu imenovana je Sanja Pavleković koja na to mjesto dolazi iz Pule, no ona je, naglasio je gradonačelnik Marin Mandarić, Đakovčanka. Mandarić je zahvalio na dosadašnjem radu v.d. ravnateljici Centra za kulturu Danici Lešić, a na suradnji joj je zahvalila i SDP-ova vijećnica Sanja Bježančević.

“Stvarna oporba” svoj je stav i o tome iznijela na svojoj pressici. Anka Mandić naglasila je kako će dolaskom Pavleković na mjesto ravnateljice Centar morati zaposliti još jednu osobu i tako potrošiti 20 posto svog proračuna, a da ta ustanova već ima osobu koja ispunjava sve uvjete za mjesto ravnatelja, a koja se također bila prijavila na natječaj, no izbor na nju nije pao.S.Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike