Mozaik
UDRUGA DEKANTER (II. DIO)

Vinogorje baranja:
Podrumi Kolar, Belje i Szabo
Objavljeno 18. studenog, 2017.

Članovi osječke udruge Dekanter nastavili su s planiranim aktivnostima te su, kako je već bilo najavljeno, drugi put ove godine obišli vinogorje Baranja. Cilj im je, kažu, dobro upoznati vinare te od njih naučiti mnogo zanimljivih detalja koji se obično ne nalaze u udžbenicima i promotivnim brošurama.

Nakon što su sredinom listopada bili u vinarijama Pinkert, Kalazić i Gerštmajer, na Martinje su posjetili podrume Kolar, Belje i Szabo.

Potez od Karanca preko Kneževih Vinograda do Suze i Zmajevca prepun je odličnih manjih i većih vinarija. Teško je, zapravo, izdvojiti vinogorje u Hrvatskoj toliko bogato proizvođačima i sjajnim vinima kao što je Baranja. Upravo zato u Dekanteru su odlučili terensku edukaciju provesti u dva navrata i ukupno su obišli šest vinarija. Dojmove je, tvrde, teško prenijeti 'na papir' kada je sve u tom kraju tako privlačno: od gostoljubivosti preko krajolika sve do vina i zanimljivih detalja.

Srebro za zlatni silvanac

Prva postaja drugog dijela izleta bili su podrumi Kolar u Suzi. Ta se obitelj već dugi niz godina bavi proizvodnjom vina, a nova generacija donijela je potrebni polet za širenje proizvodnje. Glava obitelji Lajoš polako sve više posla prepušta kćerima Sibili i Kingi, te zetu Mariju, ali u podrumu je i dalje on - glavni. Kolarovi u vinogradu imaju čak 12 sorti grožđa od kojih rade 15 vina. Jako dobrih vina. Uostalom, na ovogodišnjem DWWA-u u Londonu, najvećem svjetskom ocjenjivanju, osvojili su srebro za zeleni silvanac iz 2015. godine. Uz vinariju, gosti ovdje mogu pojesti dobar ručak, prespavati, ili kampirati.

Iz Suze dekanterovci su se uputili u Kneževe Vinograde u Stari podrum, jednu od najvećih hrvatskih vinarija. Belje je svjedok povijesti i svakako najbolji promotor Baranje kao vinske i turističke destinacije. Prigodno uz blagdan Martinja, u Belju su priredili i kratki prigodni program za članove udruge koji su potom obišli podrum i saznali priču vezanu uz njegovu gradnju i obnovu. Nakon degustacije pod vodstvom Tomasa Vlasalije, glavnog sommeliera turističkog i promotivnog segmenta Belja, zaputili su se do vinarije u Kamencu, najmodernijeg proizvodnog pogona na ovim prostorima. Uz pogled na zalazak sunca s vidikovca iznad vinarije krenuli su put Karanca.

Obroci i smještaj

Obitelj Szabo već se generacijama bavi poljoprivredom, a posljednjih godina ozbiljno su se okrenuli i proizvodnji vina. I tu se, kao kod Kolarovih, zna hijerarhija, a priča je slična i u još nekim detaljima. Tako je za sve odgovoran Atila, glava obitelji, no priču s vinima i modernijim pristupom predvode kćeri Anasztazia i Andrea s njihovim supruzima. Upravo su njih dvije ugostile članove Dekantera, prenijele im simpatičnu obiteljsku priču i prezentirale vina čija kvaliteta i popularnost neprestano rastu. Budući da je Karanac jedan od najvećih mamaca za turiste u Baranji, Szabovi također nude mogućnost pripreme obroka za organizirane skupine, a smještajni kapaciteti u selu dostatni su za sve koji popiju čašu više.

Nakon dvostrukog edukativnog izleta u Baranju iz udruge Dekanter kažu kako su saznali mnogo novih i zanimljivih detalja. Kvaliteta vina više je nego dobra, a većinu spomenutih vinarija čitatelji mogu (i trebaju) sami posjetiti. Većina njih predstavit će se na ovogodišnjem, četvrtom po redu WineOS festivalu koji se u Esseker centru održava 1. i 2. prosinca. Iz udruge pozivaju sugrađane da im se pridruže na tom događaju te spremno nude pomoć u vođenju kroz brojne štandove koji će tamo biti smješteni. Upravo će to, kažu, biti prilika da građani upoznaju vinarije u okolici, a u posebnom vodiču kojeg će dobiti svaki posjetitelj, imat će kontakte svih izlagača. Smatraju kako gosti festivala trebaju tijekom cijele godine ići u posjete lokalnim vinarima, a upravo na WineOS-u moći će probati tko što nudi te se i osobno upoznati s kvalitetom ponude.

Boris OCIĆ

Teško je, zapravo, izdvojiti vinogorje u Hrvatskoj toliko bogato proizvođačima i sjajnim vinima kao što je Baranja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa